Κέρδη ελέω Fed στη σκιά του shutdown

19η μέρα shutdown: Ο Τραμπ την... έκανε από το μίτινγκ με τους Δημοκρατικούς, αποκαλώντας το «χάσιμο χρόνου»! - Σε ανοδικό σερί Wall Street και ευρωαγορές χάρη στο πετρελαϊκό ράλι 5% και την πιο χαλαρή Fed, ωστόσο τα συγκρατημένα κέρδη δεν πείθουν - Πληθαίνουν οι φωνές για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με τον Τραμπ να αποχωρεί έξαλλο από τη συνάντηση με τους Δημοκρατικούς και το κυβερνητικό shutdown να συνεχίζεται για 19η ημέρα, οι αμερικανικές μετοχές

κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, με εμφανή την επιφυλακτικότητα ωστόσο.

Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,38%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,4% και ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,87% υψηλότερα. Ήπια κέρδη κατέγραψαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι τα κέρδη νωρίτερα ξεπερνούσαν το 1%, προτού κλείσουν «κουτσουρεμένα».

Η αλήθεια είναι ότι η Wall Street είχε όλες τις προϋποθέσεις για ένα πολύ πιο ισχυρό ράλι, κι ας προέρχεται ήδη από ένα τετραήμερο ανοδικό σερί. Το πετρέλαιο εκτοξεύτηκε έως και 5%, δίνοντας ώθηση σε ενεργειακές και πρώτες ύλες, ενώ ταυτόχρονα οι εμπορικές διαπραγματεύσεις τα πηγαίνουν περίφημα, σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα τόσο από ΗΠΑ όσο και από Κίνα.

Μετά από ένα τριήμερο συζητήσεων Τραμπ-Σι Τζινπίνγκ, αναμένεται συμφωνία σε πολλά επίπεδα, με τους επενδυτές να τηρούν έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία για το εμπόριο.

Ωστόσο το μεγαλύτερο «αβαντάζ» της Wall Street σήμερα υπήρξε η Fed, η οποία δημοσίευσε τα Πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης και τα οποία προμηνόυν χαλαρότερη νομισματική πολιτική στο μέλλον. Την ίδια στιγμή πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες της Fed τα «γυρίζουν» πλέον, ζητώντας χαμηλά επιτόκια.

Το γεγονός αυτό έστειλε σε βουτιά, όπως ήταν αναμενόμενο, το δολάριο, με το ευρώ να κερδίζει έδαφος στο 1,155 EUR/USD.

Γιατί η αγορά δεν πείθεται (και δεν πείθει)

Κι όμως, το ράλι ανακούφισης στις μετοχές (που προσφέρει απραδοσιακά ένα σινιάλο χαλαρής πολιτικής από Fed) υπήρξε ξεκάθαρα κατώτερο των προσδοκιών, εφόσον η άνοδος δεν ξεπέρασε το 1%. Η υπόθεση πως η αγορά είχε ήδη αποτιμήσει τις θετικές εξελίξεις τόσο από Fed όσο και από εμπόριο δε στέκει πλήρως, διότι αν ίσχυε αυτό θα έπρεπε και το δολάριο να έχει ήδη αποτιμήσει μια πιο χαλαρή Fed.

Όμως το δολάριο αντέδρασε έντονα σήμερα, χάνοντας έως και 1% στον απόηχο της δημοσιοποίησης των Πρακτικών της Fed, που προμηνύουν χαμηλά επιτόκια. Επομένως θα έπρεπε και οι μετοχές να έχουν αναλόγη ισχυρή (ανοδική) αντίδραση, κάτι που ωστόσο δε συνέβη.

Γεγονός βέβαια απολύτως φυσιολογικό από την άλλη, αφού ένας ακόμη μεγαλύτερος παράγοντας από τη Fed επισκιάζει τις όποιες θετικές εξελίξεις ,ίτε σε ότι αφορά τη νομισματική πολιτική, είτε εμπόριο, είτε ακόμη και για το shutdown, για το οποίο στην τελικη ελάχιστα ενδιαφέρονται οι επενδυτές...

Κι ο παράγοντας αυτός είναι τα πολλαπλά σινιάλα παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, με όλο και περισσότερες «φωνές» να προειδοποιούν για ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια. Μετά από Bofa, Goldman Sachs, την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, δεκάδες οικονομολόγους κι αναλυτές των Financial Times και Bloomberg, ήρθε σήμερα αν προστεθεί στη λίστα των δυσοίωνων προβλέψεων και η έκθεση της PwC που «βλέπει» οικονομική επιβράδυνση παγκοσμίως το 2019.

Μετά από τον χειρότερο Δεκέμβριο από την Εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, η Wall Street πραγματοποιεί ένα μίνι ανοδικό σερί ανάκαμψης τις τελευταίες ημέρες, το οποίο ωστόσο δε δείχνει αρκετά ισχυρό... Οι αναλυτές συνιστούν επιφυλακτικότητα στους επενδυτές.

Ανέκαμψε η Apple

Πίσω στα ταμπλό, η μετοχή της Apple ενισχύθηκε κατά 1,7%, παρά το δημοσίευμα της «Nikkei Asian Review», που ανέφερε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός έχει προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής των νέων της iPhones κατά 10%.

Υπενθυμίζεται ότι η Apple περιέκοψε την περασμένη εβδομάδα την πρόβλεψή της για τα έσοδα πρώτου τριμήνου, οδηγώντας σε sell off τη μετοχή της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα τέλη του περασμένου μήνα, η Apple ζήτησε από τους προμηθευτές της να περιορίσουν την παραγωγή των μοντέλων XS, XS Max και XR.

Ο συνολικός όγκος παραγωγής τόσο των παλαιών όσο και των καινούριων iPhones αναμένεται έτσι να μειωθεί στο εύρος των 40 - 43 εκατ. μονάδων στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 47 - 48 εκατ.

Ευρωαγορές: Ράλι 2,4% στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Στην Ευρώπη ήπια κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διευρύνοντας το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών.

Κερδισμένος της ημέρας ο «πληγωμένος» λόγω εμπορικού πολέμου κλάδος των αυτοκινήτων, ο οποίος ανέκαμψε κατά 2,4%, λαμβάνοντας ώθηση από το θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

Σήμερα έληξαν οι τριήμερες συζητήσεις μεταξύ Τραμπ-Σι Τζιπίνγκ και επικρατεί αισιοδοξία -έστω και συγκρατημένη- για επίτευξη συμφωνίας σύντομα, σε πολλά επίπεδα. Βέβαια η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει το θετικό κλίμα κατά τις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις.

Περαιτέρω ώθηση έδωσε και το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη του κλάδου πρώτων υλών, καθώς και των ενεργειακών. Το Brent εκτοξεύτηκε κατά 4% στα 61 δολ/βαρέλι, μετά και την πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αλλά και τη μείωση εξαγωγών της Σ.Αραβίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας του καρτέλ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,53% κι έκλεισε στις 347,70 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους να βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,83% κι έκλεισε στις 10.893,32 μονάδες.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με την Daimler να κλείνει στο +3%, τη Volkswagen στο +2,4% και την BMW στο +1%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,66% στις 6.906,63 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,84% στις 4.813,58 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,94% κι έκλεισε στις 19.179,16 μονάδες.

Βελτίωση κατέγραψε σήμερα η ιταλική αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,90%, από 2,965% στο χθεσινό κλείσιμο.

Το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας επικεντρώθηκαν στη δέσμευση του Πεκίνου να αγοράσει μια «σημαντική ποσότητα» αμερικανικών αγροτικών, ενεργειακών και άλλων αγαθών και υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι αξιωματούχοι συζήτησαν ακόμη «τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Κίνα» σε θέματα όπως η κλοπή στον κυβερνοχώρο και η πνευματική ιδιοκτησία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο (10/1) το πρωί (ώρα Κίνας).

«Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία των επενδυτών, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει φως στο τέλος της ταραχώδους σήραγγας του εμπορικού πολέμου», σχολιάζει ο επικεφαλής εμπορίου της Oanda, Stephen Innes, προσθέτοντας ότι «οι αγορές ήδη ελπίζουν ότι το σενάριο βασικών περιπτώσεων θα είναι ευνοϊκό και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο Νταβός αργότερα εντός του έτους».

Keywords
Τυχαία Θέματα