Wealth X: Στροφή των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη στο ρευστό

Καλύτερα από ποτέ είναι τα πράγματα για τους δισεκατομμυριούχους σε όλο τον πλανήτη, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Wealth X, μονάδας ερευνών της UBS.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το γεγονός ότι και το 2015 θα μείνει στην ιστορία ως ακόμα ένα έτος με αυξημένες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της χαμηλής ανάπτυξης, ωστόσο οι πλούσιοι τα πάνε μια χαρά, αφού η περιουσία των ατόμων που διαθέτουν πάνω από 1 δισ. δολ., αυξήθηκε κατά 5,4%,

στα 7,7 τρισ. δολάρια σύμφωνα με τον δείκτη 2015-2016 της Wealth-X. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αναφέρεται πως το αμερικανικό ΑΕΠ είναι γύρω στα 17 τρισ. δολ. Αύξηση 6,4% σημειώθηκε και στον αριθμό τους που έφτασε τους 2.473 σε όλο τον κόσμο το 2015.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμα ότι οι δισεκατομμυριούχοι έλεγχαν το 3,9% του παγκόσμιου ιδιωτικού πλούτου το 2015, ελαφρώς κάτω από το 4% το 2014.

Αυτό πάντως που επισημαίνει η έκθεση της Wealth X είναι ότι, λόγω της αυξημένης ανασφάλειας των ισχυρών, οι τελευταίοι φρόντισαν να ρευστοποιήσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους και να κρατήσουν τα μετρητά τους. Σημειωτέον ότι τα αποθέματα σε ρευστό αυξήθηκαν το 2015 στο 22,2% του καθαρού πλούτου τους, σε συνέχιση της τάσης που είχε ξεκινήσει το 2012.

Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο πληθυσμό πλουσίων παραμένουν Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (1.013), ενώ η Αμερική έχει 782 δισεκατομμυριούχους.

Η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού ετοιμάζεται να πάρει τη 2η θέση από την Αμερική, καθώς με 678 δισεκατομμυριούχους παρήγαγε 4 φορές περισσότερους από την Αμερική το 2015. Ωστόσο, η Αμερική ξεπέρασε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε συνολικό πλούτο (3 τρισ. δολ.).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 87% των δισεκατομμυριούχων έναντι 81% το 2014, έφτιαξαν την περιουσία τους μόνοι τους και δεν βασίστηκαν απλά σε μια κληρονομιά.

Πηγή γραφημάτων: Wealth X

Η τάση των πολύ πλούσιων να αυξήσουν τη ρευστότητά τους αποδίδεται όπως προαναφέρθηκε, στην ανασφάλεια που νοιώθουν, αλλά και στο ρεύμα για είσοδο νέων εταιρειών στο χρηματιστήριο. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δισεκατομμυριούχων (15,2%) δραστηριοποιείται στον χρηματοοικονομικό κλάδο, έναντι 12,8% στον βιομηχανικό τομέα.

Μεγάλη διαφορά υπάρχει ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες δισεκατομμυριούχους: το 2015, σε κάθε γυναίκα αντιστοιχούσαν 8,4 άνδρες δισεκατομμυριούχοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα