Willem Jonker (EIT Digital): Εξαγορές – ρεκόρ το 2021 για το ελληνικό οικοσύστημα
Ω ς ένα υγιές σοκ για την ελληνική οικονομία περιγράφει την κρίση του 2009 ο διευθύνων σύμβουλος του ευρωπαϊκού οργανισμού EIT Digital, καθηγητής Willem Jonker, εξηγώντας πως έκτοτε ξεκίνησε η δημιουργία μιας νέας startup σκηνής, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται ταχύτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, εξελισσόμενη σε ένα οικοσύστημα, αξίας άνω των 4 δισ. ευρώ.
«Μόλις πριν από λίγα χρόνια η αξία του ήταν σχεδόν μηδενική», σημειώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο «business
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιδόσεις της Ελλάδας στο κομμάτι της ψηφιακής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας είναι ποικίλες. «Στο Digital Economy and Society Index (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η χώρα, ωστόσο, συνεχίζει να βελτιώνει τις επιδόσεις της σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες DESI, ακόμη και εάν, στις περισσότερες περιπτώσεις, εξακολουθεί να σημειώνει βαθμολογία κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Η Ελλάδα έκανε μία μικρή, αλλά αξιοσημείωτη, πρόοδο στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το σημαντικά αυξημένο μερίδιο των γυναικών, ειδικών στις ΤΠΕ. Επίσης, οι επιδόσεις της χώρας στον τομέα της συνδεσιμότητας είναι εξαιρετικές, κυρίως λόγω της ταχείας ανάπτυξης δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας», τονίζει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Παρά τις προσπάθειες αυτές, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. όσον αφορά την κάλυψη δικτύων, τόσο υψηλής χωρητικότητας όσο και σε σταθερές ταχύτητες χρήσης ευρυζωνικής σύνδεσης τουλάχιστον 100 Mbps. Σημειώνει 99% στον δείκτη ετοιμότητας 5G, πράγμα που σημαίνει ότι έχει εκχωρηθεί σχεδόν ολόκληρο το πρωτοποριακό φάσμα του 5G εναρμονισμένο σε επίπεδο Ε.Ε. Τέλος, στο κομμάτι της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών η Ελλάδα σημειώνει πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στον αριθμό των χρηστών του e-government και έχει, επίσης, καλύτερη βαθμολογία από τον μέσο όρο της Ε.Ε. όσον αφορά την ετοιμότητα της χώρας για open data, έχοντας ήδη εφαρμόσει σχετική νομοθεσία και πολιτικές».
Ζητούμενο, η ψηφιακή κυριαρχία της ΕυρώπηςΗ τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης, σύμφωνα με τον καθηγητή Willem Jonker, βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την υπολογιστική ισχύ, τον έλεγχο των δεδομένων και την ασφαλή συνδεσιμότητα.
Για να υποστηρίξει την κυριαρχία σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς, το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» στοχεύει να ενισχύσει τη δύναμη καινοτομίας της Ε.Ε. και να αυξήσει τις επενδύσεις, μεταξύ άλλων, στην τεχνητή νοημοσύνη, το supercomputing, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς και τις ψηφιακές δεξιότητες.
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τομέας τεχνολογίας στον οποίο η Ευρώπη διαθέτει ισχυρή έρευνα και ταλέντο, καθώς και ένα ισχυρό, εξελισσόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο. Αλλά για πολλούς λόγους η Ευρώπη παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η κατακερματισμένη ψηφιακή αγορά, οι δυσκολίες στην προσέλκυση ανθρώπινου κεφαλαίου και εξωτερικών επενδύσεων και η έλλειψη εμπορικής ανταγωνιστικότητας οδήγησαν στην καθυστέρηση της Ευρώπης παγκοσμίως», διαπιστώνει ο ίδιος.
Ως εκ τούτου, ένα πρόσφατο έγγραφο εργασίας της Ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ξεκάθαρα ότι «για να εξισορροπηθούν οι όροι ανταγωνισμού και να καλυφθεί η διαφορά με τις ΗΠΑ και την Κίνα όσον αφορά τις επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη, η Ε.Ε. πρέπει να σφυρηλατήσει ισχυρές συμμαχίες παγκοσμίως με ομοϊδεάτες εταίρους και να ξεπεραστούν οι ρυθμιστικές αποκλίσεις που περιστρέφονται γύρω από τα δικαιώματα απορρήτου, τις ροές δεδομένων και τη φορολογία».
Σύμφωνα με τον CEO του EIT Digital, στον τομέα του supercomputing, μέσω του European High Performance Computing Joint Undertaking, η Ε.Ε. θα επενδύσει 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, για να αναπτυχθεί μία παγκόσμιας κλάσης υποδομή supercomputing και δεδομένων. Η Ευρώπη, ωστόσο, απέχει ακόμη πολύ από το να είναι αυτάρκης σε αυτόν τον τομέα.
Προς επίρρωση, η Γερμανία παρουσίασε πρόσφατα έναν ισχυρό κβαντικό υπολογιστή στη Στουτγκάρδη. Την εγκατάσταση θα διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Fraunhofer, αλλά κατασκευάζεται από τη μεγάλη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας IBM. Και μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ και η Κίνα εξακολουθούν να κατέχουν τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για κβαντικούς υπολογιστές και σχετική τεχνολογία.
Μία άλλη πρόσφατη πρωτοβουλία είναι η European Chips Act. Τα μικροτσίπ που κατασκευάζονται στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% της σημερινής ευρωπαϊκής αγοράς.
Το GAIA-X από την πλευρά του καταδεικνύει τις προσπάθειες της Ευρώπης να διατηρήσει τον έλεγχο των δεδομένων της. Η πρωτοβουλία επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ενώ το οικοσύστημα είναι ανοιχτό και σε μη Ευρωπαίους παίκτες, με τον όρο ότι θα πρέπει να σέβονται το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται τόσο η European Battery Alliance όσο και η European Raw Materials Alliance.
«Η πρόκληση της Ευρώπης είναι να επιτύχει τεχνολογική κυριαρχία που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τη θέση της στην παγκόσμια οικονομία, χωρίς να τη μετατρέπει σε μία απομονωμένη, φαινομενικά προστατευμένη ήπειρο, που είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να εργαστεί για να αναλύσει σε βάθος την εξάρτησή της από τις τεχνολογίες και να χαράξει μία ολοκληρωμένη και βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική, αντί να αντιδρά ad hoc σε βραχυπρόθεσμα φαινόμενα», καταλήγει.
Διαβάστε ακόμη
Εμβολιασμός: Ποιες χώρες έχουν πετύχει τον στόχο του 70% – Η θέση της Ελλάδας (χάρτης)
Μαρία Αγγελικούση: Έβαλε δύο ακόμη παραγγελίες για ναυπήγηση πλοίων μεταφοράς LNG
Τουρκία: Απορρίφθηκε το σχέδιο πληρωμής τραπεζικών ζημιών με ομόλογα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Netflix: Αυτές είναι οι 10 καλύτερες ταινίες και σειρές που αξίζει να δείτε!
- Εμβολιασμός: Ποιες χώρες έχουν πετύχει τον στόχο του 70% – Η θέση της Ελλάδας (χάρτης)
- Νέα κρούσματα στον Ολυμπιακό, αναβολή στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης
- Κορωνοϊός: 37.676 νέα κρούσματα , 65 θάνατοι , 634 διασωληνωμένοι
- Αλβανία: Ταραχές στα Τίρανα-Υποστηριχτές του Μπερίσα πολιόρκησαν τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος
- Κρυπτονομίσματα: Πέντε... προφητείες για το 2022
- Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αλβανία: Χιλιάδες οπαδοί του Μπερίσα πήγαν να εισβάλλουν στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος
- Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων - «Βράζει» η Αττική με 14.709
- Αλβανία: Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που εισέβαλαν στα γραφεία της αντιπολίτευσης
- Γιατί οι ΗΠΑ «τορπιλίζουν» τον East Med - Το γεωενεργειακό παιχνίδι στην Αν. Μεσόγειο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Εμβολιασμός: Ποιες χώρες έχουν πετύχει τον στόχο του 70% – Η θέση της Ελλάδας (χάρτης)
- Folli Follie: Η ώρα της Δικαιοσύνης για το μεγάλο σκάνδαλο
- Γερμανικός Τύπος: Μια νέα ενεργειακή εποχή για την Κρήτη
- Willem Jonker (EIT Digital): Εξαγορές – ρεκόρ το 2021 για το ελληνικό οικοσύστημα
- Αλβανία: Οπαδοί του Μπερίσα προσπάθησαν να καταλάβουν τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος
- ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό την Κυριακή 9/1
- Τελευταία Νέα New Money
- Willem Jonker (EIT Digital): Εξαγορές – ρεκόρ το 2021 για το ελληνικό οικοσύστημα
- Αλβανία: Οπαδοί του Μπερίσα προσπάθησαν να καταλάβουν τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος
- Folli Follie: Η ώρα της Δικαιοσύνης για το μεγάλο σκάνδαλο
- Εμβολιασμός: Ποιες χώρες έχουν πετύχει τον στόχο του 70% – Η θέση της Ελλάδας (χάρτης)
- Γερμανικός Τύπος: Μια νέα ενεργειακή εποχή για την Κρήτη
- ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό την Κυριακή 9/1
- Καύσιμα: Ανεβαίνουν οι τιμές – Ποιο είναι το πιο οικονομικό
- Νέο πλήγμα λόγω Όμικρον: O τουριστικός κλάδος ποντάρει τώρα στο καλοκαίρι
- Τουρκία: Απορρίφθηκε το σχέδιο πληρωμής τραπεζικών ζημιών με ομόλογα
- Xρυσή χρονιά το 2021 για τις ευρωπαϊκές startups – Οι 10 επιλογές του Business Insider
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΚΚΕ: «Το χάος με τα σελφ τεστ, επιβεβαιώνει την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης»
- Βρετανία-κορονοϊός: Ανακοινώθηκαν 146.390 νέα κρούσματα - Αύξηση θανάτων σε 313
- 1.000 Trees, "οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας" στη Σαγκάη
- ΚΚΕ: Το χάος «Το χάος με τα σελφ τεστ, επιβεβαιώνει την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης»
- Κορονοϊός: 14.709 κρούσματα στην Αττική και 4.145 στη Θεσσαλονίκη
- Σάμερς: H Fed υποτιμά τον πληθωρισμό
- Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων - «Βράζει» η Αττική με 14.709
- Γερμανία-SPD: Ο Nord Stream 2 δεν πρέπει να συσχετίζεται με τις πολιτικές διαμάχες με τη Ρωσία
- Κορωνοϊός: 37.676 νέα κρούσματα, 65 θάνατοι, 634 διασωληνωμένοι
- Netflix: Αυτές είναι οι 10 καλύτερες ταινίες και σειρές που αξίζει να δείτε!