Worldline: Οι πρώτες κινήσεις του Gilles Grapinet για τα ελληνικά POS και την Cardlink

Η επόμενη μέρα της Cardlink έχει ήδη ξεκινήσει στην ελληνική αγορά, χωρίς καθυστέρηση, μετά από την πολύ πρόσφατη ολοκλήρωση της εξαγοράς της από την Worldline.

Το deal της 27ης Μαΐου αποφέρει ένα αντίτιμο ύψους 93 εκατ. ευρώ (με υπεραξία 87 εκατ. ευρώ περίπου) για τα ταμεία του πωλητή Ομίλου Quest και ενισχύει ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα του έναντι των νέων επενδυτικών κινήσεων που προγραμματίζονται

σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του.

Ο αγοραστής προετοιμάζει, ταυτόχρονα, την υλοποίηση των δικών του πλάνων, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Worldline, Gilles Grapinet, να δίνει το στίγμα όσων… έρχονται από την πλευρά του εισηγμένου γαλλικού group – διεθνή leader στον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών με POS, με λιτό τρόπο:

«Η εξαγορά της Cardlink είναι μια σημαντική εξέλιξη στη στρατηγική ενοποίησης του Ομίλου μας στην Ευρώπη, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες των εμπορικών μας υπηρεσιών προς τη Νότια Ευρώπη. Αυτή η συναλλαγή προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες ανάπτυξης για την Worldline τα προσεχή χρόνια και ένα ισχυρό αποτύπωμα για να διευρύνει περαιτέρω την παρουσία της Cardlink στην Ελλάδα».

Σε διεθνή media αναφέρεται ότι με τη συγκεκριμένη εξαγορά η Worldline εισήλθε σε μια αγορά με υψηλά περιθώρια ανάπτυξης σε αυτόν τον κλάδο όπως είναι η ελληνική, η οποία «μετατοπίζει» με ταχείς ρυθμούς τις συναλλαγές της από το καθεστώς των μετρητών σε αυτές με κάρτα και στην υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Η νέα μητρική εταιρεία της Cardlink θέτει άμεσα –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- υπό υλοποίηση τον σχεδιασμό της για την ανάπτυξη σε μεγαλύτερο βαθμό των συνεργασιών της με τοπικές (ελληνικές) τράπεζες και παράλληλα θα επιδιώξει να επιτρέψει την πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο των καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων της Worldline σε άλλους υφιστάμενους Έλληνες πελάτες ή επιχειρήσεις.

Γίνεται, επίσης, λόγος για την άριστη σχέση που διατηρούσε η Cardlink με τις ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Alpha Bank και της Eurobank, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν η «ραχοκοκαλιά» τέτοιων επιχειρήσεων υποδομής πληρωμών. Ωστόσο, και τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχωρούν σε δικές τους συμφωνίες για το σκέλος των POS, κάτι που συνέβη στην περίπτωση της Alpha Bank με την ιταλική Nexi.

Κινήσεις οι οποίες εντείνουν τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά σε επίπεδο ηλεκτρονικών συναλλαγών, με τη συμμετοχή ισχυρών ξένων ομίλων… (Υπενθυμίζεται ότι η Nexi διεκδίκησε την Cardlink από τον όμιλο Quest και βρέθηκε στα πρόθυρα ενός deal, που χάλασε την τελευταία στιγμή λόγω της «σφήνας» από την Worldline η οποία φέρεται μεταξύ άλλων να κατέθεσε υψηλότερη προσφορά).

Ο CEO  και μέτοχος- της Cardlink Γιώργος Δρυμιώτης παρέμεινε στην θέση του και θα είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της ανάπτυξης όλων των δραστηριοτήτων της Worldline στην Ελλάδα, με την υποστήριξη ομάδας εμπειρογνωμόνων και περισσότερους από 100 νέους υπαλλήλους.

Τα deals του Φέσσα και τα capital controls

Το σύντομο story της Cardlink:

Ιδρύθηκε το 2004 και εξαγοράσθηκε από την Quest του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα, στις 23 Ιανουαρίου του 2015 (ανήκε, τότε, κατά 50%-50% στις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank-Ergasias).

Πέντε μήνες δηλαδή πριν από την επιβολή των capital controls της 27ης Ιουνίου του ιδίου έτους στην χώρα, σε μια από τις χειρότερες περιόδους της μακράς οικονομικής κρίσης και όσοι δεν γνώριζαν το αντικείμενο των δραστηριοτήτων της, άρχισαν να μαθαίνουν τα επόμενα χρόνια τι ακριβώς σήμαινε η παροχή υπηρεσιών δικτύου ταμειακών POS για ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες πληρωμών.

Πουλήθηκε στους Γάλλους στα τέλη της Άνοιξης του 2021, έχοντας φθάσει στο σημείο να θεωρείται ο κορυφαίος Ελληνικός Πάροχος Υπηρεσιών Δικτύου με στόλο άνω των 240.000 Point of Sale (46% των συναλλαγών POS), διαχειριζόμενη περίπου 500 εκατ. συναλλαγών ετησίως (53% μερίδιο αγοράς Merchant Sales Volumes) και εξυπηρετώντας πάνω από 10.000 διαδικτυακούς εμπόρους.

Στην ανακοίνωση που προηγήθηκε, τονίσθηκε ότι η ηγετική θέση της Cardlink, σε συνδυασμό με την παγκόσμια παρουσία, τις κορυφαίες τεχνολογίες και την εξειδίκευση της Worldline στις πληρωμές, θα συμβάλουν στη διψήφια αύξηση των εσόδων της ενοποιημένης εταιρείας, ενώ το ισχυρό πρόγραμμα ενσωμάτωσης θα οδηγήσει σε βελτίωση της κερδοφορίας, που θα πηγάζει από οικονομίες κλίμακας και αποδοτικότητα κόστους στα λειτουργικά έξοδα.

Ο expert των …φόρων και της οικονομίας

Ο άνθρωπος ο οποίος «εισβάλει» στην ελληνική αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών μόνο …τυχαίος δεν θα πρέπει να θεωρείται. Ο επικεφαλής της Worldline, ο Gilles Grapinet, κουβαλά ένα «βαρύ» βιογραφικό: Στέλεχος με πλούσια επιχειρηματική διαδρομή, με θητεία στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και παρουσία στην φορολογική διοίκηση μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.

Ξεχωρίζει η συμμετοχή του στο υπουργικό συμβούλιο ως σύμβουλος οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων του πρωθυπουργού (2003-4), ο διορισμός του σε θέση προϊσταμένου στο οικονομικό επιτελείο της Γαλλίας κ.λ.π.. Κάποιες από τις ιδιότητες του ήταν Γενικός Επιθεωρητής Οικονομικών, Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων και Στρατηγικής (φορολογικό τμήμα) και του προγράμματος Copernic, με την ευθύνη της δημιουργίας ενός «τμήματος ηλεκτρονικού φόρου» για την ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων και πληρωμή φόρων κ.α..

Δημοσιεύματα τον χαρακτηρίζουν ως τον πιο αδρά αμειβόμενο στην Worldline (λογικό) προσδιορίζοντας μάλιστα τη συνολική αποζημίωση του στα 1.471.570 ευρώ!

Η Worldline με δραστηριότητες σε πάνω από 50 χώρες, 20.000 εργαζόμενους, έσοδα 4,8 δισ. και expertise 5 δεκαετιών, δηλώνει το παρών στην πρώτη γραμμή της «ψηφιακής επανάστασης» που διαμορφώνει νέους τρόπους πληρωμής, διαβίωσης, επιχειρηματικής δραστηριότητας και οικοδόμησης σχέσεων και συμπεριλαμβάνει στα δυνατά της σημεία «την καινοτομία, τις υψηλής τεχνολογίας πλατφόρμες της, την ασφάλεια των λύσεών της και την ποιότητα των υπηρεσιών της».

Διαβάστε ακόμη:

Γιώργος Mούχαλης: Από το πρατήριο τσιγάρων, στην επιτυχία των Kiosky’s και στο χρυσό deal με την Delivery Hero

Οι τρεις ξένοι στη ΔΕΗ, η «χρυσή πανδημία» του Σκλαβενίτη και ο μυστήριος Ιταλός επενδυτής

Επιστροφή σε προ πανδημίας επίπεδα εντός 12μήνου βλέπουν 6 στις 10 επιχειρήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα