Yodiwo: Η start up που φέρνει τις «έξυπνες» πόλεις πιο κοντά στην Ελλάδα

Οι «έξυπνες» πόλεις δεν ανήκουν σε ένα τόσο μακρινό μέλλον για την Ελλάδα. Μια από τις δυναμικά αναπτυσσόμενες start ups, η Yodiwo, συμμετέχει σε ένα πρωτοποριακό πιλοτικό project, μαζί με το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) στην Πάτρα και το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, για

την προστασία και την αναβάθμιση της υγείας των πολιτών στις αστικές περιοχές.

Βασικό αντικείμενο της αποτελεί η διευκόλυνση της ενοποίησης των τεχνολογιών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της πρόβλεψης της ποιότητας του αέρα, έτσι ώστε να βοηθηθεί το έργο των υπευθύνων χάραξης της περιβαλλοντικής πολιτικής και της εφαρμογής μέτρων για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εκατομμυρίων κατοίκων.

Το καινοτόμο project SmartAQM (SmartAir Quality Management) επιδοτείται από την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και από το 2019 η Πάτρα έχει μετατραπεί σε ένα …μεγάλο «εργαστήριο», για την ανάπτυξη και αξιολόγηση του συστήματος.

Το SmartAQM είναι μια πιλοτική εφαρμογή διαχείρισης του περιβάλλοντος σε μια ειδικά προσαρμοσμένη «έξυπνη πόλη». Με βάση τις τεχνολογίες cloud και IoT, στοχεύει στη μελέτη, το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση ενός ολοκληρωμένου έξυπνου τεχνολογικού πεδίου για τη μέτρηση και την πρόβλεψη των συγκεντρώσεων αέριων ρύπων και σωματιδίων, με τη σύνθεση και την κατανομή του μεγέθους τους.


Στα επόμενα βήματα της η Yodiwo σχεδιάζει να ενσωματώσει τη λύση SmartAQM στο περιβάλλον YodiCity, για να συλλέγει και να αξιοποιεί έναν μεγαλύτερο συνδυασμό δεδομένων που θα προέρχονται από διάφορες πηγές και να ειδοποιεί ευαίσθητες, κυρίως, ομάδες του πληθυσμού για τους κινδύνους…

«Οι αλγόριθμοι και τα προβλεπτικά μοντέλα»

«Στα πλαίσια του προγράμματος, έχουμε εγκαταστήσει στην πόλη των Πατρών ένα μεγάλο αριθμό σταθμών μέτρησης ποιότητας του αέρα από τους οποίους λαμβάνουμε και επεξεργαζόμαστε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Είχε προηγηθεί η επιλογή αυτών με οικονομικά κριτήρια και η ποιοτική ανάλυση τους στο εργαστήριο.
Η πρόκληση για το έργο αυτό ήταν η μεγάλη ακρίβεια των μετρήσεων με οικονομικά προσιτούς σταθμούς, σε σημείο που το αποτέλεσμα να είναι συγκρίσιμο με αυτό πολύ πιο ακριβών συσκευών αυτού του είδους. Αυτό επιτεύχθηκε με διόρθωση των πρωτογενών δεδομένων των συσκευών με χρήση έξυπνων αλγορίθμων στο cloud. Η μεγάλη ακρίβεια είναι κλειδί για επιτυχημένη πρόβλεψη της διάδοσης των αερίων ρύπων και σωματιδίων στην έκταση της πόλης …», δηλώνει στο newmoney ο Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, συνιδρυτής και CEO της Yodiwo.

Μιας νεοφυούς εταιρείας με «ρίζες» από την Πάτρα, η οποία «γεννήθηκε» από τα «σπλάχνα» της Samsung (σ.σ. πριν εξαγοραστεί και μετατραπεί σε start up ανήκε στο business unit Samsung Nanoradio Desing Center) και το Νοέμβριο του 2020 επένδυσε σε αυτήν ένα από τα ισχυρά funds Ελλήνων το Brookstreet με έδρα το Λονδίνο, ενώ, συμμετέχει και στην «ομάδα» του ΣΕΒ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Innovation Ready για την προώθηση και διάδοση των τεχνολογιών αιχμής Industry 4.0.
«Μια δράση που επιδοτήθηκε ήταν η ανάπτυξη τέτοιων αλγορίθμων, μια άλλη η ανάπτυξη συστήματος απεικόνισης των δεδομένων για το ευρύ κοινό και μια τρίτη και πιο σημαντική είναι αυτή των προβλεπτικών μοντέλων.

Που σημαίνει, ότι με βάση την ιστορικότητα των αερίων ρύπων την οποία λαμβάνουμε από τους σταθμούς, στοιχεία για τις καιρικές και άλλες συνθήκες, μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο προσεχές χρονικό διάστημα στην έκταση της πόλης.

Γιατί χρειάζεται αυτό; Μπορούν να υπάρξουν έγκυρες και έγκαιρες ειδοποιήσεις προς το κοινό για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε μια περιοχή ή/και το που μεταφέρεται η μόλυνση.
Για παράδειγμα, όταν έχουμε υψηλό αριθμό αιωρούμενων σωματιδίων από μια πυρκαγιά, η απλούστερη διαδικασία θα είναι να εκδοθεί μια σχετική σύσταση από την Πολιτική Προστασία…», προσθέτει ο κ.Μανιατόπουλος και αναφέρεται στο παράδειγμα της Πάτρας:

«Η μελέτη μας έχει δείξει ποιες είναι οι πηγές επιβάρυνσης του αέρα. Ξέρουμε ότι η έξαρση παρατηρείται κυρίως στο κέντρο της πόλης τις ώρες που αρχίζουν να λειτουργούν τα εστιατόρια και αναδύονται καπνοί από τις κουζίνες τους. Ένας άλλος πολύ επιβαρυντικός παράγοντας, σε σημείο που δεν το φανταζόμασταν, είναι τα τζάκια.

Με βάση την ανάλυση και την πρόβλεψη, θα διαπιστώνεται αν για παράδειγμα απαιτείται ένας περιορισμός, μια διαδικασία ενημέρωσης ή και αστυνόμευσης ακόμα.

Το πως θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα έχει να κάνει με το κράτος και το νομικό καθεστώς ή και με το πόσο έξυπνα θέλει να δράσει η πολιτεία, σε επίπεδο είτε Δήμου, είτε Περιφέρειας.

Εξετάζουμε, ήδη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια την επέκταση του προγράμματος σε επόμενη φάση, σε μια πιο πλήρη εφαρμογή του για τους πολίτες.

Η πιο απλή περίπτωση είναι να δημιουργηθεί ένα ενημερωτικό site, για να ξέρει π.χ. ο κάθε κάτοικος ποια θα είναι η ποιότητα του αέρα σε δυο ώρες από τώρα στην περιοχή που θέλει να αθληθεί…».

«Πιο εύκολη η εφαρμογή του SmartAQM στην Αθήνα»

Τα δεδομένα του ΠΟΥ δείχνουν ότι 9 στα 10 άτομα στον πλανήτη μας αναπνέουν αέρα ο οποίος περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων. Οι ενημερωμένες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν, επίσης, έναν τεράστιο αριθμό πρόωρων θανάτων πάνω από 7 εκατ. ανθρώπων κάθε χρόνο που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση…

Η απάντηση του Αλέξανδρου Μανιατόπουλου στην ερώτηση του newmoney αν το πρόγραμμα που υλοποιείται στην Πάτρα θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και σε μια μεγαλούπολη όπως η πρωτεύουσα της χώρας, η Αθήνα με τα 5 εκατ. κατοίκων, δίνει την ελπίδα για ένα καλύτερο περιβάλλον στο μέλλον:
«Τα στοιχεία θα είναι ακόμα πιο πολλά στην Αθήνα για να εφαρμόσεις πιο εύκολα τα μοντέλα πρόγνωσης, με δεδομένο άλλωστε ότι η Πάτρα δεν μας έχει δώσει πολύ υψηλά επίπεδα επικινδυνότητας, με εξαίρεση τις ώρες αιχμής.

Σε μια τέτοια πόλη οι εστίες μόλυνσης είναι περισσότερες. Τα συστήματα μας δέχονται μεγάλο όγκο πληροφορίας, σε μεγάλη κλίμακα. Όσο μεγαλύτερη είναι η πόλη, τόση αποτελεσματικότητα έχουν…

Το πρόγραμμα πάει καλά και θέλουμε να έχει συνέχεια. Λειτουργεί με μηχανήματα μικρότερου κόστους και με αλγόριθμους που προσφέρουν ακρίβεια στις μετρήσεις. Με αυτό τον τρόπο, είναι πιο εύκολο να προτείνεις σε έναν Δήμο ή μια Περιφέρεια να τοποθετήσει 10 τέτοιους σταθμούς, αντί μιας πανάκριβης επένδυσης όπως στο πρόσφατο παρελθόν…».

«Ενδιαφέρον από Ολλανδία και Μέση Ανατολή»

Το γεγονός ότι το καινοτόμο πρόγραμμα στηρίζεται κατά πολύ –στο Ακαδημαϊκό και Ερευνητικό του σκέλος- σε έρευνες και δημοσιεύσεις του Έλληνα γεωεπιστήμονα κ.Σπύρου Πανδή, από τους κορυφαίους στον κόσμο σε θέματα ποιότητας αέρα με μεγάλη αναγνώριση και στην Αμερική, του καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Παν/μίου Πατρών κ. Ανδρέα Καζαντζίδη αλλά και άλλων διακεκριμένων Επιστημόνων που συνεργάζονται με το ΙΤΗ/ΙΕΜΧΗ και το Παν/μιο Πατρών είναι μια ακόμα σημαντική πληροφορία που μας αποκαλύπτει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Yodiwo.

Για το project της Πάτρας εκδηλώνεται πλέον ενδιαφέρον και διεθνώς, όπως τονίζει ο κ.Μανιατόπουλος: «Αποδεικνύεται πως μια μικρή προσπάθεια, που ξεκίνησε από ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας, μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ καλό. Συζητάμε αυτή την εποχή με κάποιες εταιρείες από την Μέση Ανατολή και την Ολλανδία για το SmartAQM, το οποίο συμπεριλαμβάνουμε στην προϊοντική κατηγορία μας που αφορά τις «έξυπνες» πόλεις».

Διαβάστε ακόμα:

Ποιος είναι ο μυστηριώδης καρχαρίας που κατέχει 2,1 δισ. σε Dogecoin

«Συν-Εργασία»: Ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για τον Μάιο – Ποιους αφορά

Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές για τις γονικές άδειες

Keywords
Τυχαία Θέματα