Αχ αυτοί οι αριθμοί

Ο Πυθαγόρας έλεγε πως «πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται». Δηλαδή «τα πάντα γίνονται σύμφωνα με τους αριθμούς». Αν πιστέψουμε τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο τότε αναφορικά με το νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα πρέπει να σταθούμε - που αλλού;- παρά στους αριθμούς.

Κριτική λοιπόν δεν θα πρέπει να ασκηθεί ούτε στο ότι το ταμείο θα έχει ως βάση το Λουξεμβούργο καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί κατεστημένη λογική για τέτοιου είδους προσπάθειες, ούτε στην τοποθέτηση σειράς υποδιευθύνσεων που κατά τους υποψιασμένους «μυρίζουν» κυβερνητική προσπάθεια ποδηγέτησης.

Εξάλλου δεν είναι κακό η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να έχει και μερικούς δικούς της ανθρώπους να ελέγχουν την πορεία των κονδυλίων.
Εμείς θα σταθούμε στους αριθμούς.

Όπως αναφέρει και το υπουργείο Ανάπτυξης, «μελέτη από τη διεθνή εταιρία Oliver Wyman για τη σκοπιμότητα ίδρυσης του ταμείου, αναφέρει ότι υπάρχει σημαντικό κενό χρηματοδότησης στην ελληνική αγορά, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 15 – 18 δις. ευρώ. Αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας του Ταμείου».

Πως όμως ένα Ταμείο στο οποίο το Κράτος μας συμμετέχει με μόλις 350 εκατ. ευρώ, η KfW – κάπως απρόθυμα και αδιευκρίνιστα ως προς τις τελικές της προθέσεις – υπόσχεται άλλα 100εκατ. ευρώ ενώ θα υπάρξουν και ιδιώτες συμμετέχοντες όπως το Ίδρυμα Ωνάση, θα μπορέσει να καλύψει ανάγκες δις. ευρώ; Η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών δείχνει πως το νέο αυτό Ταμείο μετά βίας θα συγκεντρώσει μισό δις. Ευρώ όταν οι ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι υπερπολλαπλάσιες.

Σαφώς και δεν ακυρώνουμε εν τη γενέσει της μια προσπάθεια της κυβέρνησης που στο κάτω της γραφής από το τίποτα είναι πολύ καλύτερη και αποδεικνύει μια προσπάθεια που καταβλήθηκε. Η μιζέρια εξάλλου που ενδημεί σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε κυρίαρχη κουλτούρα.

Όμως δεν θα πρέπει να έχουμε ως πολίτες και αυταπάτες.

Η αλήθεια είναι πως τέτοιου είδους προσπάθειες δείχνουν μια διάθεση, δείχνουν πως το Κράτος θέλει και προσπαθεί, όμως εάν η τομή δεν υπάρξει κυρίαρχα προς την κατεύθυνση στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της επίσπευσης των διαδικασιών του ΕΣΠΑ τότε λίγα θα πρέπει να περιμένουμε. Το Κράτος δεν μπορεί να εξελιχθεί σε τραπεζίτη αλλά σε εγγυητή πάταξης της γραφειοκρατίας και παροχής διευκολύνσεων σε όσους θελήσουν πρόσβαση στη ρευστότητα. Αν τα παραπάνω δεν γίνουν ώστε οι επιχειρήσεις να αναπνεύσουν, αν ακόμα ο κάθε έφορος, πολεοδόμος ή υπάλληλος του ΙΚΑ έχει τη δυνατότητα να κρατά σε ομηρία τον δοκιμαζόμενο επιχειρηματία, τότε ούτε ένα αλλά ούτε 100επενδυτικά ταμεία δεν θα βοηθήσουν.

Blogger Δημήτρης Μαρκόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα