Αχτσιόγλου: Η υποδηλωμένη εργασία έχει πλέον ξεπεράσει την αδήλωτη

Με εντάσεις, αντιπαραθέσεις και μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τις διπλές ασφαλιστικές εισφορές και τα ζητήματα χηρείας, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζομένων από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, την Τετάρτη, οπότε εισάγεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο.

Η υπουργός Εργασίας,

Έφη Αχτσιόγλου, έκανε λόγο για εκτόξευση της υποδηλωμένης εργασίας, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας.

«Δουλεύουμε με ομάδα της ΕΡΓΑΝΗΣ την δυνατότητα να δηλώνονται με sms οι υπερωρίες. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψουμε τους εργαζόμενους και θα βοηθήσουμε τους εργοδότες με πιο απλοποιημένη διαδικασία» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η υποδηλωμένη εργασία είναι πρόβλημα των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι υπερωρίες που δεν πληρώνονται είναι κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στις τράπεζες που συνειδητά το αποφεύγουν και εμείς δεν θα το επιτρέψουμε».

Η κυρία Αχτσιόγλου αντέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης λέγοντας πως οι κατώτατοι μισθοί διαμορφώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Επι ΝΔ και Α. Σαμαρά οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν πάνω από 200 χιλ. Επι δικής μας διακυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 263 χιλ. Επι κυβέρνησης Σαμαρά το ποσοστό ανεργίας ήταν πάνω από 25%, εμείς το κατεβάσαμε στο 21,7%. Με ένα νόμο η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε τον κατώτατο μισθό πλήρους απασχόλησης στα 586 ευρώ. Αντιθέτως, το πρώτο τετράμηνο του 2017 η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση μισθών σε 7 στους 10 παραγωγικούς κλάδους».

«Αν θεωρείτε ότι σας ευνοούν αυτά τα στοιχεία πηγαίνετε την εκεί την συζήτηση ή στην Εσθονία. Δεν έχουμε όλοι την ίδια ευαισθησία για τους εργαζόμενους. Εσείς πίσω από το νομοσχέδιο βλέπετε προπέτασμα καπνού. Εμείς ιστορίες χιλιάδων εργαζομένων που η ζωή τους θα βελτιωθεί» ανέφερε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει «Δεν έχουμε την ίδια ευαισθησία. Όταν εμείς διαπραγματευόμασταν για τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που εσείς καταργήσατε εσείς ταυτιζόσασταν με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών. Τώρα μας εγκαλείτε για αυτές τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Δικαίωμά σας να έχετε τις ίδιες απόψεις με το ΔΝΤ. Αυτό που δεν είναι δικαίωμά σας είναι να εύχεστε να ξηλώσει το ΔΝΤ τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Νωρίτερα ο κ. Γιάννης Βρούτσης (ΝΔ) χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «προπέτασμα καπνού για το άδειο καλάθι του Τσίπρα στη ΔΕΘ» και υποστήριξε ότι οι διατάξεις «κρύβουν νέες μειώσεις συντάξεων και νέες αυξήσεις εισφορών». «Να μας απαντήσετε για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς» είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε «πέρσι ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ υποσχόταν ακατάσχετο λογαριασμό για επιχειρηματίες και πάγωμα οφειλών».

Η τοποθέτηση του κ. Βρούτση προκάλεσε την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου που αποκάλεσε τον εισηγητή της ΝΔ «ψεύτη».

«Αντιπαρέρχομαι την λέξη ψεύτης» απάντησε ο κ. Βρούτσης και συμπλήρωσε «θέλω εξηγήσεις. Τι γίνεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν επειδή δεν αξιοποιήθηκε το πακέτο Γιουνκέρ; Τι γίνεται με τις ομαδικές απολύσεις και γιατί δόθηκε εντολή να αποκρυφτούν οι συντάξεις των 180 ευρώ;».

Νέα νομοθετική πρωτοβουλία Πετρόπουλου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, προανήγγειλε νέα νομοθετική πρωτοβουλία που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες που προέκυψαν σε βάρος των ασφαλισμένων (ζητήματα χηρείας, καταβολής διπλών ασφαλιστικών εισφορών, κα).

Το θέμα της απαίτησης εκ μέρους του Δημοσίου, να καταβληθεί διπλή αναδρομική εισφορά από τους δημοσιογράφους οι οποίοι ήταν ασφαλισμένοι ως μισθωτοί και έκοβαν δελτίο παροχής υπηρεσιών για δευτερεύουσες εργασίες, έτσι ώστε να είναι νόμιμοι, έθιξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ζήτησε άμεση ρύθμιση «αλλιώς εξοντώνεται ένας ολόκληρος κλάδος».

«Σε όλη τη δεκαετία του 1990 και στη δεκαετία του 2000 υπήρχε μια ασάφεια εκεί. Σύμφωνα με το νόμο Σιούφα, κάθε ασφαλισμένος είχε δικαίωμα να διαλέξει το κύριο ταμείο ασφάλισης και να μην έχει δύο πλήρεις εισφορές να πληρώνει σε δύο ταμεία. Αυτό έγινε κατ' εξακολούθηση, όμως τώρα, μετά από 15 με 20 χρόνια, οι ασφαλισμένοι προ τού 1993 πάνε να κάνουν ασφαλιστική εκκαθάριση και ο νυν ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ, τους ζητάει εισφορές σε βάθος δεκαετίας και δεκαπενταετίας.

Υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι για τα 15 αυτά χρόνια καλούνται να πληρώσουν έως και 75.000, αναδρομικές εισφορές. Πρόκειται περί ενός κυκεώνα. Οι εξαιρέσεις που είχαν λάβει τότε, περί μη υπαγωγής στον ΟΑΕΕ, έχουν χαθεί στα αρχεία της υπηρεσίας, δεν τις βρίσκει κανείς και κάποιοι δεν τις έχουν.

Η ΕΣΗΕΑ επί χρόνια διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν δεύτερο πλήρες ταμείο. Αν μείνει το πράγμα ως έχει, οι μεν εργαζόμενοι θα εξοντωθούν, το δε κράτος δεν πρόκειται να λάβει τίποτα» εξήγησε ο κ. Ξυδάκης και εισηγήθηκε μια ενδιάμεση λύση, σύμφωνα με την οποία στα διαστήματα που είχε διακοπεί η μισθωτή του σχέση και είχαν μόνο το μπλοκάκι, σε αυτά να πληρώσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα