Αφαντοι οι επενδυτές από το ελληνικό Χρηματιστήριο

Του Δημήτρη Παφίλα

Ο καθημερινός διασυρμός συνεχίζει απτόητος στο ελληνικό χρηματιστήριο με ένα τζίρο συναλλαγών που μετα βίας ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, από τους χαμηλότερους της τελευταίας περιόδου και ολόκληρου του έτους. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ο τζίρος έφθασε μόλις τα 13 εκατ. ευρώ και σήμερα, ενώ μέχρι τις 4 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί μόλις 9-10 εκατ. ευρώ, το τελευταίο μισάωρο πραγματοποιήθηκαν 6 εκατ. συναλλαγές.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει σήμερα ανοδικά (+0,84%), ακολουθώντας το τέμπο των διεθνών αγορών, κολλημένος ωστόσο στο όριο

των 570 μονάδων.

Και οι "παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ" γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να διορθωθεί η κατάσταση όταν τελειώσουν οι διακοπές. Αντίθετα, μια πιθανή διόρθωση στις διεθνείς αγορές ή οι αυξήσεις κεφαλαίου σε Ιταλία και Ευρώπη (Σεπτέμβριος- Νοέμβριος) θα δώσουν ίσως το τελειωτικό κτύπημα στην ελληνική αγορά, αφού οι διαχειριστές θα πουλάνε Ελλάδα για να εισέλθουν στις αυξήσεις κεφαλαίου στην Ευρώπη.

Μάλιστα, ενώ τα ξένα funds διαγκωνίζονται καθημερινά για τα «κόκκινα» δάνεια (NPL'S), δεν αγοράζουν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για ένα παράδοξο στοιχείο διότι εφόσον προσδοκούν κέρδη θα έπρεπε αυτό να αποτυπώνεται στις τιμές των μετοχών.

Στην πράξη συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Αποτιμούν, όπως θα δούμε στην συνέχεια το 1 ευρώ κεφαλαίου στις τράπεζες στο 1/20 δηλαδή 0,21 λεπτά! Παραδόξως, η τιμή αυτή πλησιάζει τα επίπεδα τιμών που συζητούν κάποια ξένα funds προκειμένου να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία (δάνεια).

Με εξαίρεση λοιπόν τις 4 τράπεζες και 2-3 εταιρείες του Ftse25, οι υπόλοιπες μετοχές διακινούν καθημερινά ελάχιστες μετοχές με συνέπεια, μια εντολή να είναι αρκετή για να μειώσει κατά εκατομμύρια τις αποτιμήσεις των εταιρειών.

Στο ταμπλό

Κέρδη 2,7% για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, στα 0,188 ευρώ, ανοδικά 2,33% η Πειραιώς με κλείσιμο στα 0,132 ευρώ, κέρδη 2,9% για την Eurobank στα 0,451 ευρώ, ενώ η Alpha Bank έκλεισε αμετάβλητη στα 1,61 ευρώ.

Πτωτικά 1,9% η μετοχή της Jumbo και -1,6% η Aegean, ενώ αντίθετα κέρδη 2,8% έγραψε η Follie και 3,6% η ΕΥΔΑΠ.

Tην ίδια ώρα λοιπόν που οι διεθνείς αγορές διαψεύδουν συνεχώς τους ξένους οίκους – που προβλέπουν έως και 3 φορές την εβδομάδα μια κατάρρευση των αγορών – στην Αθήνα, οι λέξεις απαξίωση και αδιαφορία είναι πολύ λίγες για να περιγράψουν το τι έχει συμβεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Το χρηματιστήριο παραμένει 60% από τα πρόσφατα υψηλά και κανείς ξένος επενδυτής δεν επιθυμεί να ακούσει για ελληνικές μετοχές – ύστερα από τις ζημίες που κατέγραψαν στις τράπεζες από τις δυο αυξήσεις κεφαλαίου του 2015- 2014.

Και όπως επισημαίνει Έλληνας διαχειριστής, αν δεν ολοκληρωθούν οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, στο ΤΧΣ, οι ξένοι δεν πρόκειται να ξανακοιτάξουν την ελληνική αγορά. Καθημερινά, ο τζίρος αποτελεί ένα διασυρμό για τον θεσμό του χρηματιστηρίου και μόνο μερικές εντολές από ξένες χρηματιστηριακές ή προσυμφωνημένα πακέτα φέρνουν συναλλαγές 12-15 εκατ. ευρώ.

Και το ζήτημα όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι οτι βρίσκονται σε διακοπές οι ξένοι επενδυτές που ασχολούνται με την ελληνική αγορά. Η αδιαφορία για τα χρηματιστηριακά assets στην Ελλάδα είναι πλήρης και το μόνο που φαίνεται να συγκινεί τους ξένους επενδυτές είναι τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών.

Είναι το μοναδικό προϊόν το οποίο μπορεί να πουληθεί, αλλά όταν φθάσει αυτή η στιγμή όλοι θα διαπιστώσουν ότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Άρα, η σημερινή αποτίμηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών που δίνει η αγορά, δηλαδή 0,21 λεπτά για κάθε ένα ευρώ κεφαλαίου ( 6,1 δις. χρηματιστηριακή αξία δια 28,6 δις. ευρώ ίδια κεφάλαια ), δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, διότι η τελευταία είναι ίσως πολύ χειρότερη καθώς κάποιοι ξένοι επιδιώκουν να αγοράσουν ακόμη και στα 5 λεπτά το 1 ευρώ.
Υπό αυτές τις τραγικές συνθήκες, το χρηματιστήριο δεν προεξοφλεί τίποτε για τους επόμενους μήνες, ούτε καν την κατάρρευση.

Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι οι ξένοι δεν συγκινούνται καθόλου από την ελληνική αγορά, αν και λογικά εν όψει μιας διόρθωσης στις ξένες αγορές, κάποιοι διαχειριστές θα μπορούσαν να αρχίσουν να σκέπτονται την Ελλάδα και να ποντάρουν σταδιακά στην ελληνική αγορά. « Αν δεν αγοράσουν τώρα στις 570-550 μονάδες πότε θα τοποθετηθούν; Στις 1000 μονάδες;», αναφέρει ξένος διαχειριστής που κατέχει ποσοστά εισηγμένων εταιρειών στην ελληνική αγορά ενώ στις τράπεζες προχωρεί μόνο σε ένα τυπικό και περιορισμένο trading.

Για τα ελληνικά ομόλογα, τέλος, κάποιοι ξένοι δηλώνουν ενδιαφέρον, αλλά και πάλι υπό προϋποθέσεις και εφόσον ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα