Αφήνουν άλλα δύο χρόνια χωρίς χωροταξικό τον τουρισμό

Της Μαριάννας Τζάννε

Ενάμιση με δύο χρόνια θα χρειαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για να θεσμοθετήσει το νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τις τουριστικές επενδύσεις. Μέχρι τότε, η χώρα θα πορευτεί με βάση τα περιφερειακά σχέδια, τα οποία το ΥΠΕΝ κυοφορεί δύο χρόνια και μέχρι στιγμής στο ΦΕΚ έχει δημοσιευτεί μόνο ένα από τα 12, αυτό της Κρήτης.

Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης βρίσκεται στο τελικό στάδιο με την συμμετοχή

δύο σχημάτων. Στο ένα που έχει και το προβάδισμα βάσει βαθμολογίας, συμμετέχουν οι δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παλιές «καραβάνες» του χωροταξικού σχεδιασμού, οι κύριοι Δημήτρης Οικονόμου και Χάρης Κοκκώσης και ο τέως καθηγητής του Πανεπιστημίου και πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού και Γιάννης Πυργιώτης.

Στο άλλο σχήμα είναι η εταιρεία «Θεώρημα» (Φούλη Παπαγεωργίου κ.α). Τις επόμενες μέρες θα εξεταστούν από την αρμόδια Επιτροπή του διαγωνισμού οι ενστάσεις, προκειμένου να προχωρήσει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και να ακολουθήσει η συμβασιοποίηση του έργου. Όμως οι ρυθμοί είναι πολλοί αργοί. Το προηγούμενο χωροταξικό του τουρισμού που είχε θεσπιστεί το 2013 κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας πριν δύο χρόνια και εξ αντανακλάσεως ακυρώθηκε και ο προηγούμενος σχεδιασμός του 2009 (χωροταξικό Σουφλιά) που είχαν προσβάλλει έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το ΣτΕ έκρινε ότι το παλαιότερο χωροταξικό είχε «σβηστεί» από το χάρτη από την στιγμή που θεσμοθετήθηκε το νεότερο πλαίσιο. Για αυτό και δεν δέχτηκε ότι μπορεί να το υποκαταστήσει.

Σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κ. Γιώργος Τζιάλλας εκτίμησε ότι το νέο χωροταξικό θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο. Ωστόσο η Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ρένα Κλαμπατσέα απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα. Υποστήριξε ότι οι τουριστικές επενδύσεις δεν σταματούν και ότι η χώρα δεν πέφτει στο κενό χωρίς χωροταξικό του τουρισμού, εννοώντας ότι ο σχεδιασμός μέχρι να θεσμοθετηθεί το νέο πλαίσιο, θα γίνεται από τα περιφερειακά χωροταξικά.

Ωστόσο ο χαρακτήρας του νέου χωροταξικού και οι κατευθύνσεις που θα δώσει θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα αφού κυβέρνηση, επιστήμονες και τουριστικοί φορείς δεν φαίνεται να συμπλέουν στην γραμμή πλεύσης και το νέο χωροταξικό αναμένεται να βγάλει στην επιφάνεια αυτή την διαχρονική διαφωνία.

Το χωροταξικό πρέπει να προσαρμόζεται στις τάσεις της αγοράς

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης επισήμανε στην ίδια ημερίδα, την ανάγκη να δημιουργηθούν βιώσιμα καταλύματα. Όπως δήλωσε, οι τουριστικές επιχειρήσεις με αμιγώς οικογενειακό χαρακτήρα έχουν πεθάνει. Αυτό που χρειάζεται ο κλάδος είναι δεξιότητες και τεχνογνωσία αλλά και προσαρμογή στις μεγάλες απαιτήσεις. «Πλέον μια ελληνική επιχείρηση έχει να ανταγωνιστεί μία αντίστοιχη μονάδα στην Βαρκελώνη ή την Λισσαβώνα. Πρέπει να προσαρμοστούμε στον ανταγωνισμό και όχι στο τι πιστεύουμε για την χώρα». Ο κ. Τσακίρης μίλησε επίσης για την ανάγκη ενός νέου χωροταξικού που θα πρέπει να προβλέπει διαδικασία παρεμβάσεων ώστε να προσαρμόζεται στις διεθνείς τάσεις που συνεχώς αλλάζουν, άποψη την οποία υποστήριξε και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Στασινός.

«Με την πρόοδο της επιστήμης και την ταχύτητα των αλλαγών σε κάθε επίπεδο που φέρνει η τεχνολογία είναι παράλογο να υπάρχουν διαδικασίες και κείμενα που απαγορεύουν την προσαρμογή και την βελτίωση. Οφείλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, πιο ευέλικτοι και σοβαροί».

Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να αλλάξουν οι χρήσεις γης (το σχετικό ΠΔ βρίσκεται στην τελική επεξεργασία από το ΣτΕ) αλλά και να προχωρήσει η πρόταση του Επιμελητηρίου για την δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη. Με τον «ONEcllicksLIS» όπως έχει ονοματίσει το ΤΕΕ το χάρτη, στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Για τον κ. Οικονόμου το νέο χωροταξικό θα πρέπει να ευνοεί τις συνέργειες μεταξύ μεγάλων και μικρών μονάδων ενώ για την κ. Τόνια Κατερίνη, πρόεδρο του συλλόγου αρχιτεκτόνων, οι 12.500 μικροί οικισμοί εκ των οποίων οι 800 έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί, μαζί τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τη γαστρονομία, είναι από τα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στο νέο χωροταξικό του τουρισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα