Αυστηρότερα κριτήρια για τις ομαδικές απολύσεις
της Μαίρης Λαμπαδίτη
Αυστηρότερα και σαφέστερα κριτήρια αξιολόγησης των ομαδικών απολύσεων υπαγορεύει το Ευρωδικαστήριο, το οποίο με τη σημερινή πολυαναμενόμενη απόφασή του μάλλον «γέρνει» προς την πλευρά της κ. Αχτσιόγλου παρά των δανειστών στο επίμαχο θέμα.
Ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ότι κακώς δεν εγκρίθηκαν οι απολύσεις της ΑΓΕΤ Ηρακλής την διετία 2011-2014, τονίζοντας ότι τα κριτήρια βάση των οποίων το υπουργείο Εργασίας έκρινε το αίτημα της επιχείρησης ήταν «υπέρμετρα γενικά και ασαφή».
Ο εργατολόγος
- Η διοικητική διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από το υπουργείο Εργασίας δεν είναι ασύμβατη με την ευρωπαική οδηγία περί ελευθερίας εγκαταστάσεως των επιχειρήσεων (δεν περιορίζει την ελευθερία των επιχειρήσεων)
- Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι ότι τα τρία κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται η αξιολόγηση «πάσχουν» καθώς χαρακτηρίζονται γενικά και ασαφή. Τα κριτήρια είναι α) η κατάσταση στην αγορά εργασίας β) η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και β) η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
- Οι δικαστές αναφέρουν συγκεκριμένα ότι δε δέχονται ως κριτήριο την «κατάσταση της ελληνικής οικονομίας». Αντίθετα θεωρούν πολύ πιο σημαντικό κριτήριο την ενίσχυση της απασχόλησης και την ανάγκη προστασίας των εργαζόμενων.
- Ναι μεν καλώς υπάρχει μια δημόσια αρχή που εγκρίνει η απορρίπτει το αίτημα για ομαδικές απολύσεις αλλά στην περίπτωση της ΑΓΕΤ τα κριτήρια δεν χρησιμοποιήθηκαν ορθώς με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ελευθερία της επιχείρησης.
Τι λέει η ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει αναντίστοιχη των προσδοκιών των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη την απόφαση του δικαστηρίου τονίζοντας: «Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να εντείνει τις παράλογες απαιτήσεις των θεσμών που εκπροσωπούν τους δανειστές της χώρας, την ευθύνη όμως για τον τρόπο ενσωμάτωσης της απόφασης στην ελληνική νομοθεσία φέρει αποκλειστικά η ελληνική κυβέρνηση.
Δεδομένου ότι αυτό που αναμένεται πλέον είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της υπόθεσης συνολικά, ζητούμε από την Κυβέρνηση λόγω της υποχρέωσης συμμόρφωσης στην απόφαση του ΔΕΕ (και όχι στους δανειστές) να λάβει υπόψη της την επίσημη και γραπτή συμφωνία της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων ότι δεν επιθυμούν κάποια αλλαγή στο εθνικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, που έγινε αρχικά υπό το ILO το 2014 και επαναβεβαιώθηκε το 2016.
Η Κυβέρνηση παράλληλα οφείλει α) να λάβει υπόψη της τη συμφωνία εργοδοτών – εργαζομένων που περιέχεται στην από 22/1/2014 απόφαση για την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων και του ρόλου της Ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας ως προς τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και β) χωρίς καμία καθυστέρηση να ενισχύσει τον έλεγχο στις κρίσιμες διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης των εργαζομένων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, όπως επίσης να αυστηροποιήσει και τα πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασής τους.
"Είναι απαράδεκτο στη διαβάθμιση της σημασίας των παραβάσεων η έλλειψη ενημέρωσης και διαβούλευσης των εργαζομένων να είναι χαρακτηρισμένο ως παράβαση "χαμηλής προτεραιότητας" επισημαίνει.
Και συνεχίζει:
"Η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να δηλώσει ανοιχτά ποιος είναι ο σκοπός των σχεδιαζόμενων παράλληλων παρεμβάσεων στις ομαδικές απολύσεις, στην απεργία και τον συνδικαλιστικό νόμο. Ποιες επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις σκοπεύουν να εξυπηρετηθούν ή ποιες επενδύσεις με την εγγύηση τριτοκοσμικών όρων εργασίας περιμένουν να γίνουν σε αντάλλαγμα της περαιτέρω μείωσης του επιπέδου προστασίας των εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη λήψη αποφάσεων προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα αντισταθμιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας, κρίσιμη πτυχή της οποίας είναι οι εικονικές αναδιαρθρώσεις με μόνιμα θύματα τους εργαζομένους".
Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση του Ευρωπαϊκου Δικαστηρίου εδώ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- 150 χρόνια από την κατασκευή της πρώτης γραφομηχανής
- "Οι χειρότεροι φόβοι έγιναν πραγματικότητα"
- Γερμανικό "nein" για το μέρισμα, πιθανό έκτακτο EWG - Eurogroup
- Το πολιτικό power game και το απολογητικό υπόμνημα Τσακαλώτου
- 20 plus ιδέες - δώρα για τον σύντροφο σας
- Ευ. Βενιζέλος: Προσπαθούν να διασωθούν χωρίς ταπεινωτική ήττα
- PwC: Οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας. Ποια είναι στην κορυφή;
- «Αμοκ» για το επίδομα πετρελαίου
- Παράταση στην εμπλοκή-Mπρα ντε φερ με Σόιμπλε και σενάρια για Eurogroup
- Τσίπρας: Καθήκον μας να συνομιλούμε με πολίτες και φορείς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Το πολιτικό power game και το απολογητικό υπόμνημα Τσακαλώτου
- «Αμοκ» για το επίδομα πετρελαίου
- Οι τράπεζες και τα ποσοστά τους στην «Σελόντα»
- Τι ειναι το EuroWorking Group και γιατί υπάρχει
- Ο καλύτερος Οκτώβριος για τον τουρισμό - Πτώση στα έσοδα 10μήνου
- Η ΔΕΗ και η αγορά
- Ο Νίκος Καραμούζης νέος Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών
- Αυστηρότερα κριτήρια για τις ομαδικές απολύσεις
- Τα φασολάκια που έγιναν μανταρίνια
- Τελευταία Νέα New Money
- Αυστηρότερα κριτήρια για τις ομαδικές απολύσεις
- «Αμοκ» για το επίδομα πετρελαίου
- Ο καλύτερος Οκτώβριος για τον τουρισμό - Πτώση στα έσοδα 10μήνου
- Η ΔΕΗ και η αγορά
- Οι τράπεζες και τα ποσοστά τους στην «Σελόντα»
- Το πολιτικό power game και το απολογητικό υπόμνημα Τσακαλώτου
- Τα φασολάκια που έγιναν μανταρίνια
- Τι ειναι το EuroWorking Group και γιατί υπάρχει
- Ο Νίκος Καραμούζης νέος Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Βρούτσης: Κόβουν το 50% του ΕΚΑΣ από τους πιο αδύναμους συνταξιούχους
- Στις 12/1 η έκτακτη γ.σ. της ΔΕΗ για ΑΔΜΗΕ
- Κόντρα Ν.Δ. - Υπ. Εργασίας για το ΕΚΑΣ
- Αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου ζητεί ο Κ. Μίχαλος
- Συνωστισμός για το επίδομα θέρμανσης
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση για την κατοχύρωση εργαζομένων στα ΜΜΕ
- notos: επιστροφή του ΦΠΑ με κάθε αγορά επώνυμου καλλυντικού ή αρώματος
- Έναρξη του ερευνητικού προγράμματος ‘MIGRATE’ για τη μεταναστευτική κρίση από το CITY College και το SEERC
- Πώς αμείβονται οι αργίες των εορτών
- ΤτΕ: Πλεόνασμα €1,24 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 10μηνο