Αυστριακό Οικονομικό Επιμελητήριο: Το κλίμα ανάκαμψης στην Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία

«Ευκαιρία και για τις αυστριακές επιχειρήσεις αποτελεί το κλίμα της οικονομικής ανάκαμψης που επικρατεί στην Ελλάδα, όπως φάνηκε στο Ελληνο-Αυστριακό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη», υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του -που αναπαράγεται από αρκετά αυστριακά ΜΜΕ- το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας (ΟΕΑ), ο μεγαλύτερος οικονομικός οργανισμός της χώρας, ο οποίος διοργάνωσε χθες στο μέγαρό του, την πρώτη παρόμοια εκδήλωση.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, εκπρόσωποι δεκάδων αυστριακών

επιχειρήσεων και ομίλων, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν ως προς τις δυνατότητες για επενδύσεις στην Ελλάδα και για τις προοπτικές του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών και του τουρισμού, οι οποίοι φέρεται να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την αυστριακή πλευρά.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, «η Τράπεζα της Ελλάδας αναμένει για εφέτος μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6 % , που το 2018 θα φθάσει μάλιστα στο 2,5 %, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν εφέτος κατά 6 % και οι επενδύσεις κατά 13 %, και την ίδια στιγμή μειώνεται η ανεργία από τα υψηλά επίπεδα που βρισκόταν στο παρελθόν».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως στη διάρκεια του Επιχειρηματικού Φόρουμ, παρουσιάστηκαν αρκετά, ιδιαίτερα φιλόδοξα προγράμματα, όπως το «Ελληνικό» που, όπως σημειώνεται, αποτελεί «το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη» με ένα ύψος επένδυσης 8 δισ. ευρώ, μέσα στα επόμενα 20 έως 25 χρόνια, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξει ριζική ανάπλαση αυτής της περιοχής της Αθήνας.

Προστίθεται ακόμη, πως το λιμάνι του Πειραιά έχει ήδη αναδιαμορφωθεί και πρόκειται να είναι το προγεφύρωμα της Κίνας προς την Ευρώπη, ενώ άλλες παρουσιάσεις στο Φόρουμ αφορούσαν τις δυνατότητες συμμετοχής σε ελληνικά προγράμματα υποδομών, το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως επίσης τις δυνατότητες επενδύσεων στον τουρισμό, που θεωρείται «η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας».

Στα στοιχεία που παρατίθενται στην ανακοίνωση του ΟΕΑ για τις εμπορικο-οικονομικές σχέσεις Αυστρίας-Ελλάδας, επισημαίνεται πως την προηγούμενη χρονιά οι αυστριακές εξαγωγές προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 13,2 % και ανήλθαν σε 427,2 εκατ. ευρώ, ενώ μία μικρή μείωση, κατά 1,4 %, σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2017, με το ύψος τους να φθάνει στα 212,2 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές από την Ελλάδα, οι οποίες το 2016 ανήλθαν σε 201 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μία ελαφρά μείωση σε σχέση με το 2015, το πρώτο εξάμηνο εφέτος είχαν αύξηση κατά 5,1 % και έφθασαν τα 107,7 εκατ. ευρώ, γεγονός που είχε ως αντίκτυπο μία μείωση του αυστριακού πλεονάσματος των εμπορικών συναλλαγών με την Ελλάδα, το οποίο, στο πρώτο εξάμηνο του 2017, μειώθηκε κατά 7,2 %, σε 104,5 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) στη Βιέννη, ο γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Φραγκίσκος Βέρρος, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο πρώτο Ελληνο-Αυστριακό Επιχειρηματικό Φόρουμ, είχε τονίσει πως, «σύμφωνα με όλα τα αντικειμενικά στοιχεία, η Ελλάδα φαίνεται ότι βγαίνει από τη μεγάλη κρίση και ότι επομένως δημιουργεί ευκαιρίες, τόσο εμπορικές όσο και επενδύσεων, για τους ξένους που θα ήθελαν να πάρουν ένα στοιχειώδες ή ένα μέτριο ρίσκο».

Ο ίδιος είχε προσθέσει πως «αυτός είναι και ο λόγος που στην αντιπροσωπεία που έχει έλθει από την Αθήνα βρίσκονται εκπρόσωποι μεγάλων "projects", όπως η Cosco και η Lamda Development, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά των δυνατοτήτων που δίνει η χώρα αυτή τη στιγμή», ενώ είχε επισημάνει, πως στόχος του Επιχειρηματικού Φόρουμ, ήταν να αποτελέσει την αρχή μίας στενότερης και ευρύτερης συνεργασίας στον εμπορικό τομέα και στον τομέα των επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας, «τομείς αρκετά παραμελημένους για διάφορους λόγους».

Οι λόγοι αυτοί συνδέονται, κατά την άποψή του, με την εικόνα που έχει η οικονομία της Ελλάδας στην Αυστρία και η οποία δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή κατάσταση, κατά την οποία η Ελλάδα βγαίνει πλέον από τη μεγάλη κρίση, δημιουργώντας επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα