Αυτά είναι τα δύο νέα φωτοβολταϊκά mega projects του 1GW

Η ένταξη των δύο νέων τεράστιων projects ηλιακής ενέργειας στις Στρατηγικές Επενδύσεις είναι γεγονός, μετά τη χθεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής.

Πρόκειται για φωτοβολταικά έργα συνολικής ισχύος 1.063 MW και εκτιμώμενης επένδυσης άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εγκριτικές αποφάσεις της Δ.Ε.Σ.Ε. αφορούν το επενδυτικό σχέδιο «Ανάπτυξη Φ/Π 700 MW» της «Ενιπέας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» και το επενδυτικό σχέδιο «Ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταικών σταθμών συνολικής ισχύος 362,75 MW» της «Καράτζης Α.Ε.».

Το σχέδιο της «Ενιπέας»

Το mega

project της Ενιπέας πήρε το πράσινο φως της ΡΑΕ τον περασμένο Απρίλιο και προβλέπει την κατασκευή σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 700 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 630 MW στη Θεσσαλία, ενώ η σχετική αίτηση είχε υποβληθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2020.

Με βάση τον επενδυτικό φάκελο της εταιρείας Ενιπέας Μονοπρόσωπη Α.Ε. που κατατέθηκε στο Enterprise Greece την 1η Δεκεμβρίου 2020, η πρόταση αφορά στη μελέτη και ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 700 ΜW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.022.407.000 kWh στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα του Δήμου Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το έργο που θα διαθέτει, παράλληλα, και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία 1.100 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 38 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία του.

Επιπλέον, όσον αφορά την περιοχή ενδιαφέροντος περιλαμβάνει καλλιεργούμενες εκτάσεις μη χαρακτηριζόμενες ως γεωργικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας, ενώ τα προτεινόμενα γήπεδα δεν εντάσσονται σε οικότοπους προτεραιότητας που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 και δεν βρίσκονται εντός πυρήνων Εθνικών Δρυμών, αισθητικών δασών, υγροτόπων διεθνούς σημασίας (Ραμσάρ) ή εντός περιοχής χαρακτηρισμένης ως διατηρητέου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακόμη, η εγκατάσταση του Φ/Β σταθμού παραγωγής ενέργειας στις συγκεκριμένες θέσεις είναι συμβατή τόσο με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ όσο και με το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως τονίζεται στον σχετικό φάκελο, η επένδυση θα συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών τελικής κατανάλωσης, διοχετεύοντας στην ελληνική αγορά ηλεκτρική ενέργεια από Α.Π.Ε., μειώνοντας το έλλειμμα παραγωγής και υποκαθιστώντας εισαγωγές ανάλογες της δυναμικότητας του έργου.

Η υλοποίηση της επένδυσης θα συνδράμει στην επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων της Ελληνικής Πολιτείας για την περαιτέρω διείσδυση των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Παράλληλα θα συνεισφέρει στην προσπάθεια αποκέντρωσης του ενεργειακού συστήματος, δίνοντας τη δυνατότητα να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ανακουφίζοντας έτσι τα συστήματα υποδομής και μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας.

Η περιβαλλοντική παράμετρος του συγκεκριμένου έργου «μεταφράζεται» σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα(CO2) ύψους, περίπου, 640.000 τόνων σε ετήσια βάση. Πέραν της θετικής επίπτωσης της επένδυσης στον τομέα της απασχόλησης επισημαίνεται ιδιαίτερα η συμβολή της στην αύξηση των φορολογικών εσόδων που θα προκύψουν για το Δημόσιο κατά το στάδιο λειτουργίας των φ/β πάρκων.

Η Ενιπέας Μονοπρόσωπη Α.Ε. («Enipeas Single Member S.A.)ιδρύθηκε στις 30 Ιουνίου 2020, με έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης, μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και μοναδικό εταίρο-διαχειριστή τον Ιωάννη Θεοδωράκη. Αντικείμενο της εταιρείας είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μετατροπή ηλιακής ενέργειας, η κατασκευή των μονάδων, οι σχετικές μελέτες κλπ. Στη συνέχεια, οι μετοχές της Ενιπέας Μονοπρόσωπη μεταφέρθηκαν στην κυπριακή εταιρεία “Prelemi Limited”.

Οι πληροφορίες και τα στοιχεία «οδηγούν» στο Group Theta της οικογένειας Θεοδωράκη, -στις εταιρικές διευθύνσεις του οποίου περιλαμβάνεται και η Enipeas Single Member S.A.-, που αυτοσυστήνεται ως «ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους ομίλους κατασκευών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κρήτη, με περισσότερα από 4000 κτίρια και χαρτοφυλάκιο 180 MW». Το Group Theta εμφανίζεται να δραστηριοποιείται σε μια σειρά ενεργειακών τεχνολογιών, όπως αιολική, ηλιακή και ενεργειακή αποθήκευση, αλλά και να διαθέτει «την εμπειρία να αναπτύξει, να κατασκευάσει, να χρηματοδοτήσει και να διαχειριστεί έργα σε όλο τον κόσμο».

Στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του ομίλου καταγράφονται αφενός υπό αδειοδότηση φωτοβολταικά έργα συνολικής ισχύος 900MW στην Κεντρική Ελλάδα, αφετέρου σειρά ολοκληρωμένων φ/β έργων στην Ελλάδα (Κρήτη, Κ. Ελλάδα), την Τουρκία και τη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον κατά τη φάση υποβολής της πρότασης, το project θα προωθούσαν από κοινού η Ενιπέας και η Archirodon, κάτι που αν εξακολουθεί να ισχύει σηματοδοτεί την είσοδο του ιστορικού ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου, – που εδρεύει στην Ολλανδία και την Αθήνα-, στην ραγδαία ανερχόμενη εγχώρια αγορά των ΑΠΕ.

Το μεγάλο στοίχημα του Καράτζη

Μεγάλο επενδυτικό στοίχημα αποτελεί και για τον όμιλο Καράτζη το περαιτέρω άνοιγμά του στις ΑΠΕ.

Αν και ήδη έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταικών πάρκων σε διάφορες περιοχές της χώρας, είναι σαφές ότι ο πρόεδρος του ομίλου, Αντώνης Καράτζης έχει χαράξει μια στρατηγική δυναμικής ανάπτυξης στο πολλά υποσχόμενο πεδίο της πράσινης ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, πέρασε πέρυσι από τη Διυπουργική Επιτροπή την πρώτη στρατηγική επένδυση ύψους 421,6 εκατ. ευρώ που προβλέπει τη δημιουργία 26 νέων φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 830 MWp, σε διάφορες εκτάσεις στη Μαγνησία, τη Λάρισα και το Κιλκίς. Το project αυτό έχει ήδη μπει σε φάση υλοποίησης, καθώς οι συγκεκριμένες θέσεις εγκατάστασης είναι ιδιωτικές και ο όμιλος Καράτζη έχει ολοκληρώσει τις σχετικές συμφωνίες. Ο όμιλος είχε αιτηθεί το χαρακτηρισμό του επενδυτικού σχεδίου ως Στρατηγική Επένδυση τον Ιούλιο του 2020, κάτι που έγινε πράγματι το περασμένο φθινόπωρο, εξασφαλίζοντας το premium της ταχείας αδειοδότησης, δεδομένου ότι πρόκειται για επένδυση στον τομέα της βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας με συνολικό προϋπολογισμό υπερ-τετραπλάσιο του ελάχιστου απαιτούμενου των 100 εκατ. ευρώ.

Με τη νέα Στρατηγική Επένδυση που εγκρίθηκε χθες για την ανάπτυξη φωτοβολταικών σταθμών 362,75 MW, το μελλοντικό εκτόπισμα του ομίλου στο πεδίο της ηλιακής ενέργειας θα ξεπερνά το 1,1 GW, καθιστώντας τον όμιλο Καράτζη έναν από τους πλέον ισχυρούς παίκτες του κλάδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα