Αυτομάτως με ένα «κλικ» η σύσταση νέων επιχειρήσεων

Από το σπίτι τους ή το γραφείο, μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή μπορούν πλέον να συστήσουν την επιχείρησή τους και οι Έλληνες, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ). Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της e-ΥΜΣ ήταν η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή (ΦΕΚ Β’ 2380), που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας αλλά και το ύψος των παραβόλων για τις υπηρεσίες μιας στάσης (ΥΜΣ) για τη σύσταση των εταιρειών.

Μέσω της σύστασης

στις ΥΜΣ, οι εταιρείες θα εγγράφονται αυτομάτως στο φορολογικό μητρώο και θα λαμβάνουν ΑΦΜ, ενώ από την ΥΜΣ θα ενημερώνεται αυτομάτως και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με την απόφαση, ο χρόνος σύστασης μιας εταιρείας ορίζεται στις δύο εργάσιμες ημέρες. Με την υποβολή της αίτησης σύστασης η ΥΜΣ οφείλει αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα να ελέγξει όλα τα δικαιολογητικά και στοιχεία και εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις να ολοκληρώσει τη διαδικασία της σύστασης.

Εάν από τον έλεγχο προκύπτει ότι τα δικαιολογητικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης να προβούν στις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Σε περίπτωση που η προθεσμία των πέντε ημερών παρέλθει άπρακτη, η αίτηση για τη σύσταση της εταιρείας απορρίπτεται.

Εάν η σύσταση γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής ΥΜΣ (στη διεύθυνση https://eyms.businessportal.gr), όπου ο ενδιαφερόμενος καταχωρίζει ο ίδιος τα απαιτούμενα έγγραφα, τότε η σύσταση της εταιρείας γίνεται αυτόματα.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία μιας στάσης θα είναι σταδιακά διαθέσιμη για όλες τις νομικές μορφές εταιρειών μέχρι το τέλος του 2019.
Βάσει της ΚΥΑ, το κόστος σύστασης μιας επιχείρησης ανέρχεται σε 50 ευρώ για τις προσωπικές εταιρείες και στα 60 ευρώ για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες είτε με ηλεκτρονική κατάθεση από τον υπόχρεο στον τραπεζικό λογαριασμό της Κεντρικής Υπηρεσίας ΓΕΜΗ, είτε μέσω ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών ή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, όπως οι εν λόγω εναλλακτικές γνωστοποιούνται και είναι διαθέσιμες κάθε φορά από την ΥΜΣ.

Στα παραπάνω ποσά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 10 ευρώ για το τέλος καταχώρισης ΓΕΜΗ και άλλα 30 ευρώ ως τέλος Ελέγχου και Δέσμευσης Επωνυμίας και Διακριτικού Τίτλου εφόσον ο έλεγχος πραγματοποιηθεί σε πανελλήνιο επίπεδο. Αν ο έλεγχος πραγματοποιηθεί σε επίπεδο νομού το εν λόγω τέλος δεν καταβάλλεται. Επιπλέον, για τις Ανώνυμες Εταιρείες καταβάλλεται και τέλος υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το ύψος του ορίζεται στο 1% επί του εταιρικού κεφαλαίου. Επίσης αν οι ιδρυτές είναι πλέον των 10, το ύψος του Γραμματίου Κόστους Σύστασης εταιρείας προσαυξάνεται κατά 3 ευρώ για κάθε επιπλέον ιδρυτή.

Εάν ο ενδιαφερόμενος επιλέξει να συστήσει εταιρεία μέσω της e-ΥΜΣ, τότε το κόστος σύστασης ορίζεται στο 30% του προβλεπόμενου και αποδίδεται απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, η επιβάρυνση των τριών ευρώ για κάθε ιδρυτή πλέον των δέκα που προβλέπεται στην περίπτωση σύστασης μέσω των κλασικών ΥΜΣ, δεν περιλαμβάνεται στο κόστος σύστασης μέσω e-ΥΜΣ.

Συνοπτικά, το κόστος σύστασης της εταιρείας αναλόγως της νομικής μορφής της εταιρείας διαμορφώνεται ως εξής:

• Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.): 70 ευρώ και 1% επί του εταιρικού κεφαλαίου. Αυτό το 1% πρόκειται για τέλος που καταβάλλεται υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

• Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ): 70 ευρώ.

• Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ): 70 ευρώ.

• Ομόρρυθμες Εταιρείες (Ο.Ε.): 60 ευρώ.

• Ετερόρρυθμες Εταιρείες (Ε.Ε.): 60 ευρώ.

Προαιρετικά οι εταιρείες μπορούν να καταβάλουν 30 ευρώ προκειμένου να γίνεται έλεγχος της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου σε πανελλήνιο επίπεδο. Για τον έλεγχο σε επίπεδο νομού, οι εταιρείες δεν καταβάλλουν το εν λόγω τέλος.

Εάν η σύσταση γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής ΥΜΣ, τότε παρέχεται έκπτωση 70% στο κόστος σύστασης της εταιρείας και το ποσό αυτό αποδίδεται απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα