Αυξημένες και πιο επίπονες οι περίοδοι καραντίνας των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο

Οι καραντίνες συνεχίζουν να προβληματίζουν τις αεροπορικές, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, μέσω της νέας απειλής των μεταλλαγμένων μορφών του κορωνοϊού που επιβάλλουν νέα μέτρα και lockdowns.

Αν και οι καμπάνιες εμβολιασμούς βοηθούν χώρες όπως το Ισραήλ και τη Βρετανία, χώρες ανά τον κόσμο κλείνουν τις πόρτες τους έτσι ώστε να μην επιτρέψουν την εισροή των νέων μεταλλάξεων που μπορούν να ανατρέψουν τα επιδημικά μοντέλα. Με τα ερωτήματα όσον αφορά την προστασία των εμβολίων κατά των μεταλλάξεων να παραμένουν

αναπάντητα, το νέο υγειονομικό πεδίο μάχης αυτό μετριάζει τις ελπίδες μιας γρήγορης ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανέφερε πως οι πτήσεις από και προς το εξωτερικό θα ξεκινήσουν εκ νέου τη 17η Μαΐου, προκαλώντας μια αύξηση στις κρατήσεις, αλλά η Αγγλία έχει μόλις θεσπίσει νέα μέτρα καραντίνας δεκαημέρου για Βρετανούς και Ιρλανδούς που καταφτάνουν από ξένες χώρες. 

Την ίδια στιγμή, σε χώρες που έχουν επιτύχει στον περιορισμό της πανδημίας, νέα μέτρα περιορισμών επιβάλλονται ενώ οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να ανοίξουν ακόμη τα αεροδρόμια. Οι αρχές της Μελβούρνης στην Αυστραλία ήδη μελετούν πλάνα για την κατασκευή κέντρων καραντίνας-διαμονής εκτός της πόλης, ενώ το Χονγκ Κονγκ έχει θεσπίσει καραντίνα 21 ημερών για όσους επισκέπτες καταφθάνουν εκτός Κίνας. 

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των διαφορετικών χωρών δυσκολεύουν την προσπάθεια της ΙΑΤΑ (International Air Transport Association) για την δημιουργία στάνταρ πλάνου με διαβατήρια εμβολίων ή τεστ τα οποία θα αντικαθιστούσαν τις τοπικές καραντίνες.

Σύνδρομο εγκλεισμού

Η απομόνωση επηρεάζει αρνητικά τους ταξιδιώτες οι οποίοι αναγκάζονται να παραμείνουν για εβδομάδες σε μικρά δωμάτια ξενοδοχείων. Ο επενδυτής Τσανγιουνγκ Κιμ πέρασε τρεις εβδομάδες χωρίς άσκηση, καθαρό αέρα ή ανθρώπινη επαφή στο Sheraton του Χονγκ Κονγκ, όταν επέστρεψε από business στη Νότιο Κορέα. Ο Κιμ, ο οποίος είχε ήδη περάσει 14 ημέρες καραντίνας στη Σεούλ έχει, πια, αρχίσει τις συνεδρίες με ψυχολόγο, αφού δεν είναι σίγουρος κατά πόσο θα μπορέσει να συνεχίσει αυτό τον τρόπο ζωής.

Οι κυβερνήσεις, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως το τίμημα είναι πενιχρό μπροστά στην πιθανή ζημιά, αφού οι νέες μεταλλάξεις της Νοτίου Αφρικής, της Βραζιλίας και της Βρετανίας έχουν προκαλέσει ανάκαμψη των κρουσμάτων σε πολλές χώρες.

Η ασπίδα προστασίας που έχει σηκώσει η Βρετανία προσπαθεί να υπεραμυνθεί της χώρας κατά τη διάρκεια της καμπάνιας εμβολιασμού η οποία προχωρά με γοργό ρυθμό. Οι ενήλικοι οι οποίοι καταφθάνουν από “κόκκινες χώρες” (χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο) θα πρέπει να πληρώσουν 1750 λίρες για τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια της καραντίνας τους, αλλά και πρόστιμο 10.000 λιρών και φυλάκισης εάν σπάσουν την καραντίνα αυτή. 

Στη Βρετανία, πάντως, όλοι οι ενήλικες θα έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ τα μέχρι τώρα δεδομένα αναφέρουν πως και μόνο η πρώτη δόση προσδίδει μεγάλη προστασία κατά του ιού. Στην Ταϊβάν, η οποία έχει μόλις 9 θανάτους, τα μέτρα μπορεί να χαλαρώσουν τον επόμενο μήνα, ενώ το Μακάου έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στην ηπειρωτική Κίνα. Η Ταϊλάνδη  μελετά σχέδιο απουσίας καραντίνας για εμβολιασμένους τουρίστες, και περίπου 63 εκατομμύρια δόσεις έχουν ήδη δοθεί σε αμερικανούς πολίτες στις ΗΠΑ

Νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που θεσπίζονται, όμως, φαίνεται πως ξεπερνούν τα “ανοίγματα” συγκεκριμένων χωρών, σε μια προσπάθεια περιορισμού των νέων μεταλλάξεων.

Από τις αρχές της εβδομάδας οι αφιχθέντες στον Καναδά θα πρέπει να πληρώσουν για τριήμερη διανομή σε ξενοδοχείο επιλεγμένο από την κυβέρνηση ως μέρος της 14ήμερης καραντίνας τους. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας μελετά σχέδιο θέσπισης 14ήμερης καραντίνας στο σπίτι ΜΕΤΑ από την 14ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο. Από την 1η Φεβρουαρίου, οποισδήποτε επισκέπτεται το Βιετνάμ θα πρέπει να περάσει 21 ημέρες καραντίνας σε ξενοδοχείο και να πληρώσει από την τσέπη του. 

Παράλληλα, όλες αυτές οι αλλαγές “τεντώνουν” τις αντοχές των συστημάτων των αεροπορικών εταιρειών. Η Cathay Pacific Airways κατήργησε τις πτήσεις προς το Βανκούβερ, το Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις, ενώ έχει ήδη επιβάλλει κουραστικό πρόγραμμα για τα μέλη των πληρωμάτων της έτσι ώστε να μπορέσει να αποφύγει τους κανόνες καραντίνας του Χονγκ Κονγκ. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει 21 ημέρες εργασίας κατά την οποία οι εργαζόμενοι μένουν σε εταιρικό ξενοδοχείο κάθε φορά που πετούν στο Χονγκ Κονγκ. Αυτό ακολουθείται από 14 ημέρες καραντίνας σε άλλο ξενοδοχείο και 14 ημέρες αδείας. 

Μερικές από τις καραντίνες, μάλιστα, πλησιάζουν και τη μονιμοποίηση απ’ό,τι φαίνεται, με την αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώρια να αναφέρει πως μελετά πλάνο για “μακροπρόθεσμες” λύσεις διαχωρισμού των αφίξεων από τον εγχώριο πληθυσμό, με τις αφίξεις να μένουν σε νεόδμητα κτίρια κοντά στα αεροδρόμια.

Διαβάστε ακόμη 

Η παντοδυναμία της ελληνόκτητης ναυτιλίας σε αριθμούς

Πιερρακάκης: Συμφωνία με Μασκ (Tesla) για σούπερ γρήγορο δορυφορικό ίντερνετ σε όλη την Ελλάδα

Κινέζοι μαθητές πληρώνουν $12.000 για μία… θέση στη Wall Street

Keywords
Τυχαία Θέματα