Αύξηση κερδοφορίας με «άρμα» την ΑΛΦΑ για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Του Στέλιου Μορφίδη

Αύξηση πωλήσεων και κερδών κατέγραψε το 2017 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, σύμφωνα με τον ισολογισμό που δημοσίευσε, έχοντας παράλληλα αποπληρώσει και το πρόστιμο των 31,45 εκατ. ευρώ που της είχε επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν στα 12,46 εκατ. ευρώ από 9,41 εκατ. ευρώ το 2016 και τα EBITDA στα 14 εκατ. από 11,51 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις το 2017 αυξήθηκαν στα 341,24 εκατ. ευρώ από 321,62 εκατ. ευρώ το 2016. Ωστόσο εξαιρουμένου του ειδικού

φόρου κατανάλωσης (που είχε αυξηθεί από την 1η Ιουνίου 2016) οι πωλήσεις ήταν 224,69 εκατ. ευρώ από 230,37 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά περίπου 1,2% σε σχέση με το 2016 ενω΄η αξία των καθαρών πωλήσεων υποχώρησε 2,5%, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών και στην καλή πορεία που είχαν τα πιο φθηνά σήματα της εταιρείας, όπως η μπίρα ΑΛΦΑ.

Οι καθαρές ταμειακές ροές μειώθηκαν στα 9,72 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν και τα χρηματικά διαθέσιμα και ισοδύναμα περιορίστηκαν την 31η Δεκεμβρίου στα 6,22 εκατ. ευρώ από 15,27 εκατ. το 2016. Οι εμπορικές απαιτήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν στα 33,67 εκατ. ευρώ από 26,32 εκατ. το 2016, λόγω κυρίως της μείωσης των προβλέψεων των επισφαλών απαιτήσεων κατά 27 εκατ. ευρώ.

Επίσης το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας μειώθηκε στα 97,06 εκατ. ευρώ, από 113,35 εκατ. λόγω της εξόφλησης του προστίμου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι 61,45 εκατ. ευρώ και οι μακροπρόθεσμες 97 εκατ.

Οι στόχοι για φέτος

Για το τρέχον έτος η εταιρεία εκτιμά ότι θα έχει επίσης κερδοφόρο πορεία, ενώ η στρατηγική της περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενδυνάμωση των σημάτων της και την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου με νέα προϊόντα, τον έλεγχο του λειτουργικού κόστους και την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς μπίρας.

Οι κίνδυνοι

Σε ο,τι αφορά τους κινδύνους που υπάρχουν το ΔΣ της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σημειώνει:

Για τον πιστωτικό κίνδυνο, τονίζει ότι κανένας πελάτης δεν ξεπερνά το 10% των πωλήσεων και επομε΄νως ο κίνδυνος είναι κατανεμημένος σε μεγάλο αριθμό πελατών. Παράλληλα, τονίζει πως διενεργούνται πιστοληπτικές αξιολογήσεις για όλους τους πελάτες και λαμβάνονται εμπράγματες εγγυήσεις όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Για τον κίνδυνο ρευστότητας τονίζει πως υπάρχει επαρκή ρευστότητα συνολικού ποσού 6 εκατ. ευρώ και επομε΄νως ο σχετικός κίνδυνος δεν φαίνεται να μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της.

Σε ο,τι αφορά τον κίνδυνο μεταβολής των επιτοκίων, ξεκαθαρίζει ότι δε χρησιμοποιεί παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και μέσα αντιστάθμισης κινδύνου ώστε να διαχειριστεί τον κίνδυνο από τις συνθήκες της αγοράς.

Για τον λειτουργικό κίνδυνο και το ενδεχόμενο άμεσης ή έμμεσης ζημίας από αιτίες που σχετίζονται με τις διαδικασίες, το προσωπικό, την τεχνολογία και τις υποδοχές αλλπά και από εξωτερικούς παράγοντες η Αθηναϊκή Ζυθοποιία τονίζει πως για τη διαχείριση τους, έχουν θεσπιστεί γενικά πρότυπα, όπως κατάλληλος διαχωρισμός καθηκόντων, συμφωνία και παρακολούθηση συναλλαγών, συμόρφωση με ρυθμιστικές και άλλες νομικές απαιτήσεις κοκ.

Τέλος, το ΔΣ κάνει λόγο για «ευμετάβλητο» μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στη χώρα. «Η εταιρεία, εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα αναγκαία και δυνατά μέτρα και ενέργειες για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητες της».

Keywords
Τυχαία Θέματα