Αύξηση συναλλαγών παρουσίασε η παγκόσμια αγορά συναλλάγματος

Σύμφωνα με την τριετή έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) ο όγκος των συναλλαγών στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος ανήλθε τον Απρίλιο του 2013 σε 5,3 τρις δολάρια ημερησίως, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 4 τρις δολάρια ημερησίως το έτος 2010 κατά το οποίο είχε πραγματοποιηθεί η προηγούμενη έκθεση , και 3,3 τρις. το 2007.
Παρουσίασε δηλαδή αύξηση περίπου 35% τα τελευταία τρία έτη, υπολογισμός με βάση τα τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Όμως η αύξηση είναι του ίδιου

μεγέθους αν ο υπολογισμός πραγματοποιηθεί με βάση σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Η έρευνα της BIS διενεργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, με τη συμμετοχή κεντρικών τραπεζών και άλλων αρμόδιων Αρχών από 53 χώρες. Οι εν λόγω φορείς συνέλεξαν στοιχεία από περίπου 130 τράπεζες και άλλους dealers και τα διέθεσαν στην BIS, η οποία με τη σειρά της υπολόγισε τους συνολικούς παγκόσμιους όγκους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το αμερικανικό δολάριο κατέλαβε την πρώτη θέση, παραμένοντας το κυρίαρχο νόμισμα. Το δολάριο «συμμετείχε» στο 87% των συναλλαγών παγκοσμίως τον περασμένο Απρίλιο, σημειώνοντας άνοδο 2% στο διάστημα των τριών τελευταίων ετών.

Το ευρώ από την πλευρά του ήρθε δεύτερο , αφού όχι μόνο δεν κατάφερε να πλησιάσει το δολάριο αλλά έχασε έδαφος, καθώς το «μερίδιο αγοράς» του κοινού νομίσματος υποχώρησε στο 33% τον Απρίλιο από 39% τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Τη μεγαλύτερο άνοδο στον όγκο συναλλαγών κατέγραψε το γεν, ενισχυόμενο κατά 63% από την προηγούμενη έρευνα που διενεργήθηκε το 2010.

Παράλληλα, η φετινή έρευνα έδειξε ότι η σημασία των κυρίαρχων νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών ενισχύθηκε ουσιαστικά.
Έτσι για πρώτη φορά εισήλθαν στη λίστα των 10 πιο ενεργών νομισμάτων με βάση τη συναλλακτική δραστηριότητα τα νομίσματα της Κίνας και του Μεξικού , δύο αναδυομένων οικονομιών.

Ο όγκος συναλλαγών του μεξικανικού πέσο διαμορφώθηκε στα 135 δισ. δολάρια το 2013, οδηγώντας σε αύξηση το μερίδιο αγοράς του πέσο στο 2,5% των παγκόσμιων συναλλαγών. Έτσι, το πέσο κατάφερε να μπει στη δεκάδα, συγκεκριμένα στην όγδοη θέση, ξεπερνώντας άλλα σημαντικά νομίσματα όπως το δολάριο Νέας Ζηλανδίας και τη σουηδική κορόνα.

Το κινέζικο νόμισμα ρενμίμπι (γουάν), έκανε και αυτό την παρθενική του εμφάνιση στη λίστα με τα 10 πιο ενεργά, κατακτώντας την ένατη θέση.

Ο όγκος συναλλαγών του ρενμίμπι αυξήθηκε από 34 δισ. δολάρια το 2010 σε 120 δισ. δολάρια στις αρχές του 2013, καθιστώντας το κινεζικό νόμισμα το ένατο πιο συχνά διαπραγματευόμενο νόμισμα. Σύμφωνα με όσα εκτιμούν αναλυτές, ο ρόλος του γουάν αναβαθμίζεται συνεχώς παράλληλα με τις προσπάθειες που γίνονται για την διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος.

Το νόμισμα του ασιατικού γίγαντα κέρδισε μερίδιο της τάξης του 2,2% του παγκόσμιου όγκου συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος, μέχρι τον Απρίλιο 2013, έναντι 0,9% το 2010 , κυρίως εξαιτίας της σημαντικής επέκτασης των συναλλαγών στο εξωτερικό, σύμφωνα με την BIS.
Αναλυτές σχολιάζουν πως «το άλμα στις συναλλαγές του ρενμίμπι σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη, καθώς η κινεζική οικονομία διατηρεί σταθερή ανάπτυξη και οι Αρχές προωθούν το άνοιγμα των αγορών και τις μεταρρυθμίσεις».

Το ρωσικό ρούβλι εμφάνισε και αυτό αξιοσημείωτη αύξηση σε μερίδιο αγοράς, καταλαμβάνοντας τη δωδέκατη θέση. Όσο για την καθημερινή συναλλακτική δραστηριότητα στην παγκόσμια αγορά forex, αυτή αυξήθηκε σημαντικά στα 5,3 τρις. δολάρια το 2013, έναντι 4 τρις. δολαρίων το 2010 και 3,3 τρις. το 2007.

Γραφική Παράσταση 1
Παγκόσμιος όγκος συναλλαγών συναλλάγματος ανά νόμισμα.

Η έρευνα δείχνει για μία ακόμη φορά ότι οι συναλλαγές πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο στα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου. Τον Απρίλιο του 2013 τα sales desks στη Μ. Βρετανία, τις Η.Π.Α., τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία μεσολάβησαν για το 71% των συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος. Το αντίστοιχο ποσοστό του 2010 βρισκόταν στο 66%. Η συγκέντρωση των συναλλαγών σε λίγα χρηματοπιστωτικά κέντρα δείχνει ότι τα συγκεκριμένα εξακολουθούν να κατευθύνουν τις κινήσεις του συναλλάγματος λόγω των δομών που έχουν δημιουργήσει και ως εκ τούτου κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στο χρηματοπιστωτικό γίγνεσθαι.

Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αύξηση του όγκου των συναλλαγών, την περίοδο 2010-2013, έχει η κατηγορία άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η οποία περιλαμβάνει μικρότερα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία δεν λειτουργούν ως διαπραγματευτές (dealers) στην αγορά συναλλάγματος (FX), θεσμικοί επενδυτές, hedge funds, ιδιοκτήτες εταιριών διαπραγμάτευσης και τραπεζικά ιδρύματα του επίσημου κρατικού τομέα. Το ποσοστό των συναλλαγών αυτής της κατηγορίας ανήλθε στο 48,0% ή σε 2,8 τρις δολάρια τον Απρίλιο 2013, έναντι 1,9 τρις δολάρια το 2010, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις συναλλαγές μεταξύ των διαπραγματευτών συναλλάγματος ( trading in the inter-dealer market). Οι τελευταίες ανήλθαν , το 2013, σε 2,1 τρις δολάρια έναντι 1,5 τρις δολάρια το 2010 ενώ ως ποσοστό παρέμειναν σταθερές στο 39,0%.

Τα παραπάνω στοιχεία διαγράφουν μια πλανητική χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση στην οποία πλέον, συμμετέχουν όλο και περισσότεροι οργανισμοί χωρίς εξειδίκευση συμβάλλοντας στην επέκταση μιας αγοράς η οποία παρουσιάζει υψηλή μεταβλητότητα και λόγω των τεράστιων διακινούμενων ποσών εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.

Blogger Κώστας Μελάς
Keywords
Τυχαία Θέματα