Αγωνιά η ενεργοβόρα βιομηχανία για το ενεργειακό κόστος

Έμφαση στην ενίσχυση των ελληνικών νοικοκυριών θα συνεχίσει να δίνει η κυβέρνηση σχεδιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από την νέα χρονιά, αφήνοντας όμως μετέωρη την ελληνική βιομηχανία που πασχίζει για φθηνότερο ρεύμα και απειλείται με μέτρα που ακυρώνουν ακόμη και τα εργαλεία που θα της παρέχουν καλύτερους όρους και έλεγχο του ενεργειακού κόστους.

Η κυβέρνηση αμέσως μετά την συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.  Θεόδωρου Σκυλακάκη και την επιτροπή ενέργειας του ΣΕΒ,

δήλωνε το καλό και εποικοδομητικό κλίμα που υπήρξε στις επαφές και την διάθεση να ικανοποιήσει κάποιες από τις προτάσεις του Συνδέσμου.

Για παράδειγμα το ΥΠΕΝ έδειξε θετικό στην αξιοποίηση του μέτρου του προσωρινού και έκτακτου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων (Temporary Crisis and Transition Framework- TCTF) για την αντιμετώπιση των διαταραχών που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, λόγω αυξημένου κόστους ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Όπως αναφέρθηκε χθες το σχετικό αίτημα για επιδότηση με 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα της ενεργοβόρας βιομηχανίας έχει κοινοποιηθεί προς έγκριση στην ΕΕ.  Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του TCTF, προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους ρεύματος να έχει οδηγήσει σε μείωση των Κερδών Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) κατά 40%, ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για τις δραστηριότητες αυτές σε σχέση με το 2021, που είναι το έτος αναφοράς.

Θετικά επίσης έδειξε να αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και το θέμα της αύξησης της αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, για τα έτη 2021-2030 για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις, στο 15% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων από το 11% που είναι σήμερα.

Οι εκπρόσωποι όμως της βιομηχανίας εξήλθαν προβληματισμένοι από το ραντεβού με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ  αφού τα κύρια  αιτήματα του κλάδου παραπέμπονται προς διευθέτηση σε επόμενο χρόνο.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των PPA’s της βιομηχανίας με παραγωγούς φωτοβολταϊκών, με το υπουργείο να τάσσεται υπέρ της προσθήκης μπαταρίας, λόγω  έλλειψης ηλεκτρικού χώρου. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείστηκε επιπλέον επιδότηση για να καλυφθεί το κόστος ώστε να μην επηρεαστούν τα ήδη υπογεγραμμένα διμερή συμβόλαια (PPAs) με μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις (Βιοχάλκο, Τιτάν κ.α).

Ανησυχία προκαλεί στους βιομήχανους και η θέση του υπουργείου για την κατάργηση του έκτακτου τέλους 5% που επιβλήθηκε πέρυσι στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή. Ο υπουργός συνάρτησε χθες στους εκπροσώπους του ΣΕΒ, το σχετικό αίτημα με την επάρκεια της χώρας σε φυσικό αέριο. Όπως φέρεται να δήλωσε στη βιομηχανία εάν υπάρχει επάρκεια θα καταργηθεί εάν όχι θα διατηρηθεί ως κίνητρο για την μείωση της ζήτησης. Το ΥΠΕΝ κράτησε επίσης χαμηλούς τόνους και στο θέμα που έχει ανακύψει με το τέλος 10,2 ανά μεγαβατώρα που επιδιώκει να επιβάλλει η Βουλγαρία στο ρωσικό φυσικό αέριο που περνά μέσα από τα εδάφη της καθώς δεν έδειξε να συμμερίζεται τον προβληματισμό που διατυπώνεται για τις επιπτώσεις τους στις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Οι τιμές της ενέργειας παρά την περιστασιακή μείωση αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα» σημείωναν χθες οι εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας, τονίζοντας ότι η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις είναι όρος επιβίωσης. Σε μια περίοδο μάλιστα που ο κλάδος της βιομηχανίας δεν είναι άτρωτος στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στη αγορά έχοντας ήδη στο ενεργητικό του άλλο ένα λουκέτο με το κλείσιμο του εργοστασίου της βιομηχανίας συσκευασίας Crown Hellas Can στην Πάτρα και την κατάργηση μιας γραμμής παραγωγής στην μονάδα της στην Κόρινθο. Στους λόγους που η βιομηχανία περιορίζει την παραγωγή, είναι μεταξύ άλλων τα υψηλά πάγια έξοδα, το υψηλό κόστος  μετάλλου αλλά και το αυξημένο κόστος κατανάλωσης ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα του ενεργειακού πακέτου για τους οικιακούς καταναλωτές αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ για σήμερα είναι επίσης προγραμματισμένη και ξεχωριστή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό για θέματα ενέργειας αλλά και άλλα ζητήματα του υπουργείου.

Διαβάστε ακόμα

Πλειστηριασμοί: Το εμπορικό ακίνητο-«φιλέτο» στην Κηφισιά και ο πήχης των €3,7 εκατ.

Η (διαχρονική) μανία του ΣΥΡΙΖΑ με τα κανάλια, τα funds κυνηγάνε (και) το Δημόσιο, τα «μαϊμού» στελέχη και η μυστήρια υπόθεση της Crown Hellas

Τις συμμετοχές τους στις τράπεζες πωλούν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη – Πώς προχωρούν Alpha Bank και Εθνική

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα