Αγορά συναλλάγματος: Νηνεμία μετά την «καταιγίδα» Όμικρον στα νομίσματα

Σταθεροποιητικά κινείται η αγορά ξένου συναλλάγματος μετά την έντονη μεταβλητότητα της Παρασκευής εν μέσω ενδείξεων ότι η μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορωνοϊού προκαλεί μόνον ήπια συμπτώματα κι ότι ο επανασχεδιασμός της φόρμουλας των εμβολίων μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα.

Ενδεικτικά, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Πολ Μπάρτον, επικεφαλής επιστήμονας της Moderna, ανέφερε: «αν χρειαστεί να παρασκευάσουμε ένα νέο εμβόλιο, πιστεύω

ότι αυτό θα ήταν έτοιμο στις αρχές του 2022. Το καταπληκτικό με τα εμβόλια mRNA, όπως αυτό της Moderna, είναι ότι μας επιτρέπουν να κινηθούμε πολύ γρήγορα».

Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γεν και του ευρώ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία. Το νόμισμα της Νοτίου Αφρικής , όπου εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, ενισχύθηκε κατά 1,3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ το μεξικανικό πέσο σημείωσε επίσης άνοδο. Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε έναντι του αμερικανικού και του γεν, καθώς όλα τα commodity currencies σημείωσαν ανάκαμψη.

Η ανάκαμψη αυτή προέκυψε όταν οι επενδυτές εγκατέλειψαν μετοχές, εμπορεύματα και μη ασφαλή από επενδυτικής άποψης νομίσματα, μετά την απαγόρευση ταξιδιών λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, γεγονός που ενίσχυσε τους φόβους για την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν περιορίζοντας τις προσδοκίες τους για αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, γεγονός που εκτόξευσε τα αμερικανικά ομόλογα στα ύψη.

Έκτοτε, οι traders είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της Όμικρον. Τα συμπτώματα είναι ήπια μέχρι στιγμής, σύμφωνα με σύμβουλο για την Covid-19 στη Νότια Αφρική. Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιστήσει την προσοχή σχετικά με το νέο στέλεχος.

Την Παρασκευή ο δείκτης MSCI που αποτελεί δείκτη – οδηγό για τις μετοχές παγκοσμίως σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 13 μηνών, το πετρέλαιο υποχώρησε 13% και οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Μάρτιο του 2020.

Το selloff προκάλεσε άλμα στον δείκτη μεταβλητότητας CBOE, γνωστό ως αμερικανικό δείκτη φόβου, στα υψηλότερα εππιπεδα από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο δείκτης της JPMorgan Chase & Co. για την παγκόσμια μεταβλητότητα στα νομίσματα ενισχύθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2020. Οι αμερικανικές αποδόσεις σημείωσαν άνοδο κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,53%.

Διαβάστε ακόμη:

Εθνική Τράπεζα: Οι όροι της νέας εθελούσιας – Bonus έως €180.000 σε όσους πατήσουν το κουμπί της εξόδου

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί: Τα λάθη που στοιχίζουν 100-750 ευρώ στο επίδομα θέρμανσης

Χριστούγεννα 2021: Αυτό θα είναι το εορταστικό ωράριο στα καταστήματα

Keywords
Τυχαία Θέματα