Ακιντζί: Ανέφικτα τα αιτήματα των Ελληνοκύπριων - Δεν βοηθούν τη διαδικασία

Την εκτίμηση πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν κάνει το λάθος να προβάλει ανέφικτα αιτήματα», τότε θα είναι δυνατό να υπάρξει κατάληξη στο Κυπριακό σε ένα λογικό πλαίσιο εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Συμπλήρωσε ότι η προσέγγιση «να μη μείνει ούτε ένας στρατιώτης και να τερματιστούν εξολοκλήρου οι εγγυήσεις» της Τουρκίας δεν βοηθά την όλη διαδικασία.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι οι 6 επερχόμενες συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είναι κρίσιμης σημασίας και ευχήθηκε όπως ξεπεραστούν οι διαφορές στα

κεφάλαια της οικονομίας, ΕΕ, διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών, ασφάλειας και εγγυήσεων.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα συνεχιστεί η ανταλλαγή ιδεών στα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας και εγγυήσεων έτσι ώστε να προκύψει ένα κοινά αποδεχτό πλαίσιο το οποίο και οι δύο κοινότητες θα εγκρίνουν στα δημοψηφίσματα.

Κατηγόρησε τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο για υπερβολές, και ο ίδιος αναμένει από την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει ορθολογιστική και ρεαλιστική στάση κατά την ερχόμενη περίοδο. Ισχυρίστηκε δε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά λειτουργεί συναινετικά, με ρεαλιστικά αιτήματα και με τη δέουσα κατανόηση σε ό,τι αφορά την ομοσπονδιακή λύση.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς γίνονται στη βάση της ομοσπονδιακής δομής και πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κάνει το λάθος να προβάλει ανέφικτα αιτήματα, τότε θα είναι δυνατό να υπάρξει κατάληξη σε ένα λογικό πλαίσιο. Επανέλαβε ότι οι 6 επόμενες συναντήσεις είναι κρίσιμες και ευχήθηκε όπως καταστεί τελικά εφικτό να εκδοθεί κοινή δήλωση στις 14 Σεπτεμβρίου και να υπάρξει φως σε ό,τι αφορά τη διενέργεια τριμερούς και πενταμερούς συναντήσεων. Ακολούθως είπε ότι το θέμα των εγγυήσεων θα συζητηθεί διεξοδικά στο τελικό στάδιο (των διαπραγματεύσεων) στο πλαίσιο πενταμερούς συνάντησης. Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις, θα θέλει να τερματίσει τις εγγυήσεις του διατηρώντας ωστόσο τις βάσεις στην Κύπρο, ότι η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για εγγυήσεις και ότι μόνο οι Τουρκοκύπριοι που είναι πιο αδύναμοι σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό θέλουν τις τουρκικές εγγυήσεις. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αντικρίσει το θέμα από αυτή τη σκοπιά και με ρεαλισμό» δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η προσέγγιση του «να μη μείνει ούτε ένας στρατιώτης και να τερματιστούν εξολοκλήρου οι εγγυήσεις» δεν βοηθά την όλη διαδικασία.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ακόμη σε ό,τι αφορά το εδαφικό πως μπορεί να γίνει ανταλλαγή ιδεών σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για το εδαφικό, υποδεικνύοντας ωστόσο πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν χάρτες και ποσοστά στο τελευταίο στάδιο αμέσως πριν συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων.

«Βρισκόμαστε» όπως είπε «στην τελευταία στροφή, είτε θα λύσουμε το πρόβλημα εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών και μπαίνοντας στο 2017 ή αν δεν το κάνουμε αυτό οι επόμενες γενιές θα ακολουθήσουν άλλους δρόμους».

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα