Άκης Σκέρτσος: Η οικονομία όχι μόνο θα αντέξει, αλλά θα εκτιναχθεί

Τις δυνατότητες που ανοίγονται για τη χώρα, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στο TheTOC.gr., ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ,  Άκης Σκέρτσος, γι’ αυτό και στην κυβέρνηση «είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η οικονομία όχι μόνο θα αντέξει, αλλά θα εκτιναχθεί». Μέσω της συνέντευξης στέλνει μήνυμα στους συμπολίτες μας που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ επικρίνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην

αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

Με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες στην Αθήνα, και τις από κοινού ανακοινώσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Σκέρτσος χαρακτήρισε το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ως «μία ένεση που θα μετασχηματίσει την οικονομία, την κοινωνία, το κράτος, την εκπαίδευση, θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα να γίνει πιο παραγωγική, πιο δημιουργική, πιο καινοτόμα, θα προσφέρει νέες δεξιότητες στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, στους νέους, θα δώσει κίνητρα στις νέες οικογένειες να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, να στηρίξουν τα παιδιά, να στηρίξουν τις φιλοδοξίες τους στους χώρους του επαγγέλματος όπου δραστηριοποιούνται».

Κατά συνέπεια, «είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα που βλέπει να εγκρίνεται το σχέδιό της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Κολέγιο των Επιτρόπων και στη συνέχεια και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τον Ιούλιο θα ξεκινήσει πλέον η εκταμίευση», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σημείωσε για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, ότι «δεν έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις στον αριθμό που θα περίμενε κανείς, δεν έχουν χαθεί θέσεις εργασίας και πλέον με τα εργαλεία χρηματοδότησης, τα οποία προσφέρονται από την κυβέρνηση, και που θα δοθούν και στη συνέχεια από το επόμενο ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης, είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η οικονομία όχι μόνο θα αντέξει, αλλά θα εκτιναχθεί».

Ιδιαίτερα αναλυτικός στα θέματα πανδημίας-εμβολιασμού, ο κ. Σκέρτσος εκτίμησε πως «έως το τέλος Ιουνίου υπολογίζουμε ότι το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας θα είχε κάνει τουλάχιστον μία δόση, είμαστε επομένως όντως σε καλό δρόμο και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία ραγδαία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Άρα, πλέον, ο εμβολιασμός του πληθυσμού έχει αρχίσει και φέρνει σημαντικά αποτελέσματα, μαζί φυσικά με το συστηματικό και μαζικό τεστινγκ που πραγματοποιεί η χώρα μας σε πολύ μεγάλη κλίμακα».

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα διευκρίνισε ότι «μέτρα μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, για τον πληθυσμό της χώρας δεν θα υπάρξουν μέτρα από δω και πέρα. Τουλάχιστον με τη μορφή που τα ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα» και πρόσθεσε πως «τις μάσκες από τους εξωτερικούς χώρους θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα τις βγάλουμε και νωρίτερα, αλλά θα μας το πούνε οι ειδικοί. Αυτό έχει να κάνει με το ποσοστό της ανοσίας στον πληθυσμό».

Κλείνοντας τη σχετική αναφορά, τόνισε ότι «lockdown έτσι όπως το γνωρίσαμε δεν θα έχουμε, θα έχουμε πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις κυρίως σε περιοχές και σε ομάδες πληθυσμού που μπορεί να μην έχουν αποκτήσει ανοσία».

Να εξηγήσουμε, να τους κερδίσουμε

Απευθυνόμενος σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναγνώρισε, όπως είπε, ότι «υπάρχει ένα μέρος της κοινωνίας που ακόμα μπορεί να έχει αμφιβολίες για τον εμβολιασμό, πρέπει να απευθυνθούμε σε αυτούς με πειθώ, με επιχειρήματα». «Πρέπει να πάμε και να εστιάσουμε τα μηνύματά μας στο υπόλοιπο 25%, σε ανθρώπους άνω των 60 ετών και να καταλάβουμε και εμείς γιατί φοβούνται. Τι είναι αυτό που προκαλεί αυτήν την αμφιβολία στο να προχωρήσουν στον εμβολιασμό; Να εξηγήσουμε και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε πολλούς από τους προβληματισμένους ή ανθρώπους που έχουν ακόμα μία ανησυχία σε σχέση με το εμβόλιο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το εμβόλιο της AstraZeneca χαρακτήρισε τον χειρισμό «εξ αρχής ατυχή και ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από άλλες χώρες και δημιουργήθηκε ένα κλίμα δυσπιστίας απέναντι στο εμβόλιο, το οποίο είναι άδικο εν πολλοίς, διότι σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα είναι πάρα πάρα πολύ μικρές οι πιθανότητες παρενεργειών. Φυσικά έχουν υπάρξει κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις παρενεργειών, το αναγνωρίζω αυτό, αλλά το συνολικό όφελος και από αυτό το εμβόλιο και συνολικά από τον εμβολιασμό υπερβαίνει κατά πολύ τις παρενέργειες που παρατηρούνται».

Συνολικά, «στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 41-42%, με τη δεύτερη δόση πλήρως εμβολιασμένο είναι ένα 30%, το ένα τρίτο της κοινωνίας έχει εμβολιαστεί».

«Τρομακτική» η δήλωση Πολάκη

Κληθείς να σχολιάσει τις δημόσιες τοποθετήσεις, τη στάση του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παύλου Πολάκη, για το εμβόλιο, επεσήμανε πως είναι μία δήλωση «τρομακτική» «αν σκεφτούμε ότι έχει υπάρξει αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Και πραγματικά εγώ αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε αν ήταν σε αυτήν τη θέση και πώς ο ίδιος ως επικεφαλής του υπουργείου Υγείας θα υλοποιούσε ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, έχοντας ο ίδιος αμφιβολίες αν θα πρέπει να εμβολιαστεί». «Είναι τρομακτικό και μόνο στη σκέψη ότι έχει αυτές τις αμφιβολίες για τον εμβολιασμό, ως γιατρός ο ίδιος και ως πρώην υπουργός Υγείας», επέμεινε.

«Ναι, σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού πρέπει να είμαστε πολύ πιο αυστηροί γιατί ακριβώς δεν έχει να κάνει με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός μας ή της ελευθερίας μας, της ατομικής, έχει να κάνει με το ότι εργάζονται σε χώρους όπου οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τη ζωή και την υγεία των άλλων. Συνεπώς ναι, πρέπει να το δούμε. Ειδικά στα γηροκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και στα νοσοκομεία. Πώς από το φθινόπωρο θα θωρακίσουμε και την υγεία των εργαζομένων και των νοσηλευομένων», υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.

Στη συνέχεια της απάντησής του διευκρίνισε, πάντως, ότι «το υγειονομικό προσωπικό, στο 80% πλέον έχει εμβολιαστεί», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «δεν μπορούμε να πάμε και ακόμα καλύτερα».

Οι ανεμβολίαστοι θα στερούνται χαρές της ζωής

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, σε κάθε περίπτωση «είναι λάθος να μιλάμε για προνόμια, δεν μιλάμε για προνόμια είναι το αυτονόητο δικαίωμα κάποιου που εμβολιάζεται, που προστατεύει πλέον την υγεία του και τους γύρω του, να επιστρέφει στην κανονικότητα της ζωής του, στην καθημερινότητά του. Είναι μία επιστροφή στην κανονικότητα των δικαιωμάτων που στερηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια, τον προηγούμενο χρόνο, τους προηγούμενους μήνες. Άρα δεν είναι προνόμια, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και πρέπει να δούμε, να καταλάβουν και όσοι δεν εμβολιάζονται, ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται κάποιους περιορισμούς που είναι δυσάρεστοι».

Συνεπώς, «να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι δεν εμβολιάζονται, διότι θα στερούνται χαρές της ζωής. Τόσο απλό (…) Για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχουν δυσκολίες, θα υπάρχουν δυσκολίες στο να χαρούν αυτά τα οποία χαίρονται όλοι οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι (…) όσοι δεν εμβολιάζονται δεν θα έχουν τα ίδια αυτονόητα δικαιώματα που θα έχουμε όλοι οι υπόλοιποι, που μπορούν να επανενταχθούν στην κανονική λειτουργία της κοινωνίας, της οικονομίας, της αγοράς».

Θέση του κ. Σκέρτσου είναι ότι «η Ελλάδα, συγκρινόμενη με άλλες χώρες, τα πήγε καλά και πολύ καλύτερα από άλλες χώρες οι οποίες έχουν πολύ πιο εύρωστες οικονομίες, δημόσια οικονομικά, δυνατά συστήματα υγείας. Τα καταφέραμε μέσα από την ηγεσία που έδειξε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ειδικά, αναλαμβάνοντας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της διαχείρισης ο ίδιος στις πλάτες του».

«Καταφέραμε να γλιτώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές και η Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην απώλεια ζωών. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λέμε συνέχεια γιατί αυτός είναι ο πιο απόλυτος και κρίσιμος δείκτης. Πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (…) Μιλάμε όμως για έναν πόλεμο, έναν υγειονομικό πόλεμο. Άρα απώλειες ζωών θα υπήρχαν ούτως η άλλως, γιατί ήταν πόλεμος και μάλιστα κράτησε και πάρα πολύ. Πολλούς μήνες, όχι έναν και δύο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, ένα πρόσθετο «κέρδος» από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, η ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους της δημόσιας υγείας, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας παροχής υγείας, που είναι «ένα αδύναμο σημείο του δικού μας εθνικού συστήματος».

Ο κ. Σκέρτσος μίλησε και για αυτούς που συνέβαλαν τα μάλα στην προσπάθεια ως τώρα, όπως η Πολιτική Προστασία, η οποία «προ αυτής της κυβέρνησης δεν ήταν παρά μία Γενική Γραμματεία χαμένη στο πουθενά της δημόσιας διοίκησης, ενώ (σ.σ. σήμερα) παίζει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο». «Έγινε πάρα πολύ σημαντική δουλειά με τη στήριξη που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης και από όλα τα παραγωγικά υπουργεία προς την οικονομία, ώστε να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα δεν έχασε θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χάρη στη συγκεκριμένη πολιτικής υποστήριξης της απασχόλησης», συμπλήρωσε.

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε υγειονομικό αντιμνημόνιο

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, ότι παρείχε στήριξη στο θέμα της πανδημίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διαφώνησε: «Θεωρώ ότι δεν έχει βάλει πλάτη. Δυστυχώς, υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ένα υγειονομικό αντιμνημόνιο, με πολύ συγκεκριμένες πολιτικές και στάσεις που κράτησε κατά την προηγούμενη περίοδο. Θυμίζω τη στάση που κράτησε στις πορείες, θυμίζω το πόσο υπονομεύτηκε η εμβολιαστική εκστρατεία, θυμίζω το πόσο υπονομεύονται ακόμα και σήμερα τα self test που είναι ένα εργαλείο που μας έχει βοηθήσει να απελευθερωθούμε από τα δεσμά των περιοριστικών μέτρων του τελευταίου lockdown. Σε πολλές κρίσιμες επιλογές διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, η αντιπολίτευση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό».

Διαβάστε ακόμη:

Η νέα ατζέντα στο Μ.Μ., τα ονόματα στη μάχη της Εθνικής Τράπεζας, ο Δ. Κούτρας ψάχνει αγοραστή και μέσα σε όλα έρχονται οι μνηστήρες για δύο λιμάνια 

Toν Σεπτέμβριο «κλείνει» και η επένδυση στην Αφάντου

Φορολογικές δηλώσεις – ακίνητα: Δεν «μετράνε» φέτος οι αποζημιώσεις ενοικίων στην κάλυψη των τεκμηρίων

Keywords
οικονομια, ακης, συριζα, τσιπρας, αθηνα, ελλαδα, ιουνίου, lockdown, AstraZeneca, σημαίνει, βουλη, test, νέα, τραπεζες, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, σχεδιο αθηνα, κοινωνια, αποτελεσματα, δυνατα, χωρες, ακινητα, γηροκομεια, δουλεια, εργαλεια, ηγεσια, θεμα, ονειρα, ονοματα, προγραμμα, τρομακτικο, υγεια, υπουργειο οικονομικων, υψος, test, αμφιβολιες, απωλεια, ατζεντα, αφορμη, εβδομαδες, γινει, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, δυναμικο, δοθηκε, ειπε, εκπαιδευση, εκστρατεια, εμβολιο, ερχονται, ετων, ζωη, ζωης, ζωων, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υπηρχαν, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, υγειονομικο, κυβερνηση, κλιμα, λαθος, λειτουργια, μηνυματα, μηνες, μορφη, νοσοκομεια, οφελος, παιδια, παμε, πιθανοτητες, συνεχεια, σχεδιο, τεως, τι ειναι, τριτη, φυσικα, φθινοπωρο, δικαιωμα, δικαιωματα, εθνικο, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κομματι, ομαδες, σημαίνει, θεματα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα