Ακόμα το ομόλογο $10 δισ. της Aramco δεν μπορεί να «χορτάσει» τους επενδύτες του Κόλπου

Μια έκδοση ομολόγου ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να είναι δύσκολη για τους επενδυτές να την χωνέψουν σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές. Όχι όμως στον (περσικό) Κόλπο και όχι όταν ο τίτλος πωλείται από την πιο κερδοφόρα εταιρεία στον πλανήτη.

"Το ενδιαφέρον για (ομόλογα) εξαιρετικά υψηλού επενδυτικού βαθμού, ιδιαίτερα από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, όπου τα spreads εξακολουθούν να είναι ευρέα σε σχέση με τις ανεπτυγμένες

αγορές, είναι πολύ ισχυρή", δήλωσε ο Patrick Wacker, διευθυντής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος αναδυόμενων αγορών στην UOB Asset Management Ltd. στη Σιγκαπούρη. "Αν για παράδειγμα ο Ισημερινός ή η Ινδονησία εξέδιδαν αυτά τα μεγέθη, αυτό δεν θα μπορούσε να απορροφηθεί από τους επενδυτές", πρόσθεσε.

Αν και υποψήφια για την υψηλότερη βαθμολογία από τη Moody's Investors Service, η κρατική ιδιοκτησία της Aramco σημαίνει ότι η εταιρεία μοιράζεται με τη Σαουδική Αραβίας την πιστοληπτική της αξιολόγηση Α1, η οποία είναι πέντε επίπεδα κάτω από τον κορυφαίο βαθμό. Η απόδοση του ομολόγου λήξης 2029 της χώρας είναι παρόμοια με εκείνη της Κολομβίας και του Παναμά, η οποία θα μπορούσε να σημαίνει ελκυστική αποτίμηση για μια εταιρεία που έβγαλε πέρυσι 111,1 δισ. δολάρια.

Η συμπερίληψη των ομολόγων της χώρας στους δείκτες αναδυόμενων αγορών της JPMorgan Chase & Co. τροφοδότησε ένα ράλι - ρεκόρ κατά το πρώτο τρίμηνο και οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του Κόλπου είναι ακόμα «ζουμερές» σε σχέση με εκείνες των αναπτυσσόμενων χωρών. Η αποδόσεις των ομολόγων της Σαουδικής Αραβίας λήξης το 2029 υποχώρησαν για τρίτη μέρα την Πέμπτη, κατά 1 μονάδας βάσης στο 3,81%, το χαμηλότερο επίπεδο από την έκδοσή τους τον Ιανουάριο.

Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες του Κόλπου πούλησαν περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα φέτος, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 6% του συνολικού ποσού που συγκεντρώθηκε στις αναδυόμενες αγορές παγκοσμίως. Η πώληση ομολόγων ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Σαουδικής Αραβίας τον Ιανουάριο προσέλκυσε προσφορές ύψους 27,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η προσφορά για το ομόλογο του Κατάρ ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν σχεδόν τριπλάσια.

Keywords
Τυχαία Θέματα