Ακρίβεια: Η κακοκαιρία έφερε ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων – Ποια είδη θα επηρεαστούν (vid)
Αβέβαιο είναι το μέλλον για την ανοδική πορεία στις τιμές των προϊόντων, απόρεια της ενεργειακής κρίσης, των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα.
Κατά συνέπεια, η αγορά οδηγείται σε ένα νέο κύμα αυξήσεων σε αρκετά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (από τα οπωροκηπευτικά έως και όλα όσα γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς), μέχρι και 15%.
«Τσουχτερές» οι τιμές στα σούπερ μάρκετΣτα σούπερ μάρκετ τα προϊόντα αυξάνονται καθημερινά από πέντε έως και 20 λεπτά σε διάφορα είδη προϊόντων, από τα ζυμαρικά, τις κονσέρβες,
Αλμα στις αυξήσεις θα δουν οι καταναλωτλες τον Φεβρουάριο. Αναμένεται να αυξηθούν, μεταξύ άλλων, οι τιμές στα εξής προϊόντα:
κονσέρβες (15%),ελαιόλαδο (έως 12%),καθαριστικά (9%),τυποποιημένα τρόφιμα (8,5%),δημητριακά (8,5%),ξηροί καρποί (6%),αφεψήματα (6%),φρέσκοι χυμοί (6%),αναψυκτικά (6%),αλουμινόχαρτο (6%),υγρό πιάτων (6%), ρύζι (5%),καφές (5%),σοκολάτες (5%),χαρτικά (5%),αλάτι (5%),σαπούνια (4,5%),μπισκότα (4%),αλλαντικά (4%),φρυγανιές (3%), καιψωμί του τοστ (1,5%).Αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές των κηπευτικών προϊόντωνΜέσα στις δέκα μέρες κακοκαιρίας, οι τιμές στο «ράφι» αυξήθηκαν σε ποσοστά από 20% έως και 30%, όπως καταγγέλλει στην ιστοσελίδα neakriti.gr ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Οπωροπωλών νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, για μια σειρά ειδών άμεσης κατανάλωσης.
«Υπάρχει κάποια αισχροκέρδεια. Οι τιμές έχουν ανέβει από 20 έως και 30%. Όταν δεν υπάρχει έλεγχος στην αγορά, αυτά συμβαίνουν. Και βέβαια, χρειάζεται και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα», σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.
Πού θα υπάρξουν ελλείψειςΣύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή δεν έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις πολλές. Τις επόμενες μέρες όμως, λόγω του παγετού, σε όλα τα χορταρικά θα έχουμε ελλείψεις. Θα έχουμε και στις πατάτες. Καρότα, σέλινο, μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια κ.λπ. Όλα αυτά που είναι έξω στα χωράφια δεν μπορούν τώρα να μαζευτούν».
Όσο για τις ανατιμήσεις στα κηπευτικά σήμερα έχουμε τις εξής τιμές:
Στα αγγουράκια 2,5 ευρώ το κιλό από 1,5 ευρώ το κιλό που ήταν πριν από 10 μέρες.Η ντομάτα δεν έχει ανατιμήσεις. Είναι γύρω στο 1,5 ευρώ το κιλό. Ίσως υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 10%.Αλλά στα κολοκύθια, η τιμή είναι στα 3,5 ευρώ το κιλό σήμερα, όταν μέχρι πριν από 10 μέρες δεν ξεπερνούσαν τα 2 ευρώ το κιλό.Τα φασόλια, στην αντίστοιχη χρονική περίοδο, από 3,5 ευρώ το κιλό έφτασαν τα 4,5 ευρώ το κιλό.Η πατάτα από 80 λεπτά το κιλό πήγε στο ένα ευρώ το κιλό.Το σπανάκι από 2 ευρώ το κιλό πήγε στα 3 ευρώ το κιλό.Το μαρούλι από 70 λεπτά το ένα πήγε στα 80 λεπτά.Τα κουνουπίδια είχαν 1,5 ευρώ το κιλό και τώρα έχουν φτάσει στα 2 ευρώ το κιλό.Τα μπρόκολα από τα 2 ευρώ στα 2,5 ευρώ το κιλό.Τα λάχανα δεν έχουν αυξηθεί γιατί δεν τα πειράζει το κρύο. Έτσι η τιμή τους παραμένει στα 70 με 80 λεπτά το κιλό.Στο μεταξύ, μήλα, αχλάδια, μανταρίνια, λεμόνια και πορτοκάλια δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις.
Τα μήλα (ντόπια), που είναι στα ψυγεία και δεν έχουν επηρεαστεί, πωλούνται από 1,5 έως 2 ευρώ το κιλό.Τα αχλάδια (ελληνικά) από 2 έως 2,5 ευρώ το κιλό.Οι λωτοί γύρω στα 2 ευρώ το κιλό.Τα λεμόνια από 80 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό.Τα πορτοκάλια από 80 λεπτά έως 1 ευρώ.Και τα μανταρίνια (νόβα) από 1,5 έως 1,70 ευρώ το κιλό.Τρ. Πειραιώς: Το ράλι της ακρίβειας δεν θα είναι παροδικόΥψηλές αποδόσεις συνεχίζει να καταγράφει για μία ακόμη χρονιά η διεθνής αγορά των αγροτικών προϊόντων (δείκτης αγροτικών προϊόντων +26,61% το 2021), σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής(*) .
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το αυξημένο κόστος στις τιμές των λιπασμάτων και πρώτων υλών, η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας, οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξαιτίας της πανδημίας covid-19, δημιούργησαν την τέλεια αγροτική καταιγίδα, ενισχύοντας τις τιμές των τροφίμων στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, το τσουνάμι της ακρίβειας δεν είναι κάτι παροδικό, καθώς εκτιμούν ότι οι υψηλές τιμές τροφίμων πιθανά να διατηρηθούν για τους επόμενους 12- 18 μήνες. Κι αυτό αποδίδεται στους νέους προβληματισμούς και τις ανησυχίες, που δημιουργεί ήδη η μετάλλαξη Όμικρον, συντηρώντας ταυτόχρονα, ένα αυξημένο επίπεδο πληθωρισμού στην παγκόσμια διεθνή οικονομία.
Οι αυξημένες τιμές των τροφίμων αποτυπώθηκαν και στο ταμπλό των αγορών γεωργικών εμπορευμάτων, με τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων, στο σιτάρι (+20,34%), στο καλαμπόκι (+22,57%), στο ρύζι (+17,98%), στα βοοειδή (+20,76%), στη ζάχαρη (+21,89%), στο βαμβάκι (+44,14%) και στον χυμό πορτοκαλιού (+18,70%), να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.
Εκτιμήσεις και δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχωνΣτο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός τον τρέχοντα μήνα θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 5,1% του Δεκεμβρίου, ενώ θα περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί η αγορά και τον Φεβρουάριο για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα που θα θέσουν ένα ανάχωμα στην ακρίβεια.
Μόλις χθες Πέμπτη (27/1), ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε την επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και τον Φεβρουάριο. «Επειδή υπάρχει αυτή η κρίση, καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα μείνει ψηλά ο πληθωρισμός στη χώρα μας, καθώς ο μέσος όρος πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι 5% και στις ΗΠΑ είναι 7,7%. «Δεν μπορεί να αποφευχθεί ότι το πρώτο διάστημα του 2022 θα είναι υψηλού πληθωρισμού. Είναι απολύτως προφανές ότι ο παγκόσμιος οικονομικός κύκλος έχει μπει σε μια φάση υψηλού πληθωρισμού», επεσήμανε.
Διαβάστε ακόμα
«Καρούζος Gate»: Άλλαξαν χέρια δύο από τις εκτάσεις-«φιλέτα» στην Κρήτη
Το συμπέρασμα της Βουλής, το Facebook αγοράζει ελληνική start up, η Παγκρήτια μιλάει με την HSBC και η δικαίωση του Πιζάντε με τον Λογοθέτη
Χάρης Καρώνης (Viva Wallet): Ο ιδιοφυής επιχειρηματίας που δημιούργησε την πρώτη ελληνική unicorn
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- SOS από τους αγρότες για την «εκρηκτική» αύξηση πληθυσμού αγριογούρουνων στην Ελλάδα
- Προ κατάργηση το πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Ισραήλ - «Έχει αρχίσει να φαίνεται όλο και πιο ανώφελο»
- Θετικός στον κορωνοϊό ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό
- ΕΕΣ: Οι πολιτικές της Ε.Ε. για τη φορολογία της ενέργειας δεν εναρμονίζονται με τους στόχους της για το κλίμα
- Ομόλογα: Υποχωρούν οι τιμές τους ενόψει της ΕΚΤ και της εξέλιξης του πληθωρισμού
- Αττική Οδός: Mε ποιον τρόπο μπορεί να αποδείξει κάποιος ότι εγκλωβίστηκε με την κακοκαιρία (vid)
- Rafael Nadal: Έπαιζε πεντέμιση ώρες τένις με ένα ρολόι ενός εκατομμυρίου ευρώ στον καρπό του
- Ποια θα είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας την Τρίτη και Τετάρτη
- Το πόρισμα για το partygate «καίει» τον Μπόρις Τζόνσον
- Interlife: Χωρίς αποκλίσεις οι στόχοι για το 2021
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Ομόλογα: Υποχωρούν οι τιμές τους ενόψει της ΕΚΤ και της εξέλιξης του πληθωρισμού
- Αττική Οδός: Mε ποιον τρόπο μπορεί να αποδείξει κάποιος ότι εγκλωβίστηκε με την κακοκαιρία (vid)
- Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων: Σε λειτουργία από 1 Φεβρουαρίου – Πού γίνονται οι εγγραφές
- Οι ευκαιρίες που έχουν οι ΜμΕ για χρηματοδότηση – Ποια προγράμματα είναι «ανοιχτά»
- Nissan Qashqai: Σε πόσες ημέρες κατασκευάζονται τα δερμάτινα καθίσματά του
- Καναδάς: Με κορωνοϊό ο Τριντό – Μειώνεται η κινητοποίηση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού
- Ακρίβεια: Η κακοκαιρία έφερε ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων – Ποια είδη θα επηρεαστούν (vid)
- Μαρκ Μαζάουερ: Ορκίστηκε Έλληνας πολίτης για την προσφορά του στην Ελλάδα
- ΟΔΔΗΧ: Πότε θα γίνει η νέα δημοπρασία για έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων
- Βρετανία: Εξαιρετικά επικριτική η έκθεση για τον Μπόρις Τζόνσον και τα κορωνοπάρτι (upd)
- Τελευταία Νέα New Money
- Ακρίβεια: Η κακοκαιρία έφερε ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων – Ποια είδη θα επηρεαστούν (vid)
- Καναδάς: Με κορωνοϊό ο Τριντό – Μειώνεται η κινητοποίηση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού
- Huawei: Γιατί μηνύει για διακρίσεις τη Σουηδία
- Autohellas: Διανομή μερίσματος από τις 14 Απριλίου
- Ενεργειακή κρίση: Η Ρωσία απειλεί με διακοπή της ροής φυσικού αερίου, η Ευρώπη μελετά plan B
- Ομόλογα: Υποχωρούν οι τιμές τους ενόψει της ΕΚΤ και της εξέλιξης του πληθωρισμού
- Οι ευκαιρίες που έχουν οι ΜμΕ για χρηματοδότηση – Ποια προγράμματα είναι «ανοιχτά»
- Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων: Σε λειτουργία από 1 Φεβρουαρίου – Πού γίνονται οι εγγραφές
- Μαρκ Μαζάουερ: Ορκίστηκε Έλληνας πολίτης για την προσφορά του στην Ελλάδα
- Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι αγρότες: Λήγει η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Optima για Jumbo: Σύσταση «αγορά» και αύξηση της τιμής-στόχου στα 16,60
- Exxon: Συγχωνεύει δύο τμήματα και μετακομίζει καθώς μειώνει τα κόστη
- Υπ. Εργασίας: Ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου η λειτουργία του Μητρώου των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων
- Μπάιντεν: Η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες εάν επιτεθεί στην Ουκρανία
- Κ. Σκρέκας: Τρεις δράσεις ανακούφισης των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση
- Μπακογιάννης: Αρνούμαστε να ανταλλάσσουμε «χιονόμπαλες» για τις αρμοδιότητες
- Autohellas: Διανομή μερίσματος από τις 14 Απριλίου
- Μειώθηκαν κατά 8,4% οι πωλήσεις επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ το Δεκέμβριο
- Στο 1,86% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου
- Περιφέρεια Αττικής: Ανοικτά αύριο τα σχολεία, πλην ορισμένων εξαιρέσεων