Ακυρώνουν ένα κομμάτι του νόμου Παππά για να βάλουν τέλος στο θρίλερ με τις άδειες

Του Βασίλη Χιώτη

Σε βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί για τα ζητήματα αδειοδότησης των καναλιών προχωρά η κυβέρνηση, παρά την απόφασή της να επιμείνει στην υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ.

Ο Βύρωνας Πολύδωρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση σήμερα το πρωί και συμφωνήθηκε να είναι κανονικά υποψήφιος στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων που έχει προγραμματιστεί για τις πέντε το απόγευμα.

Ταυτόχρονα

όμως ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς προχωρά σήμερα στην κατάθεση στη Βουλή, διάταξης με την οποία αναστέλλεται το άρθρο 2Α του νόμου 4339 που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣΤΕ, αναλαμβάνοντας παράλληλα την δέσμευση οτι θα τροποποιήσει το σύνολο του νόμου, όταν δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Σήμερα φέρνουμε στη Βουλή τη διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή από το ΕΣΡ, που δεν υπήρχε τότε, στον Υπουργό Επικρατείας" δήλωσε ο Νίκος Παππάς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Η συνέντευξη του Νίκου Παππά στη Real

"Θα προχωρήσουμε στη συνολική αλλαγή του νόμου 4339/15, για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ».

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση δείχνει κατ΄ αρχάς να αποδέχεται τους όρους που θέτει η Ν.Δ. για να συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ και οι οποίοι είναι:

1. Να κατατεθεί στην Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία θα επανέρχονται όλες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης στο ΕΣΡ, τόσο για την έκδοση προσωρινών αδειών , όσο και για τον διαγωνισμό μόνιμης αδειοδότησης των καναλιών.

2. Να σταματήσει κάθε συζήτηση για το ΕΣΡ μέχρι να ψηφιστούν από την Βουλή όλες οι διατάξεις που θα επαναφέρουν το νομοθετικό πλαίσιο για τα κανάλια στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νόμου Παππά.

3. Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση πόσες τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας προτείνει πλέον, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού προέβλεπε μόνο τέσσερις άδειες.

«Πριν αποσαφηνιστούν όλα αυτά, η Ν.Δ. δεν συζητά κανένα όνομα για το ΕΣΡ και δεν πρόκειται να δώσει την θετική της ψήφο» τονίζουν στο «protothema.gr» κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ν.Δ. προσθέτοντας όμως, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα μεταβάλλει την στάση της εφόσον όλα αυτά αποσαφηνιστούν και δεν θίγεται ο κυρίαρχος ρόλος του ΕΣΡ σε οποιαδήποτε διαδικασία αδειοδότησης.

Όμως και η κυβέρνηση φέρεται για πρώτη φορά, να συζητά την αποδοχή των προϋποθέσεων που θέτει η Ν.Δ., καθώς εφόσον επιτύχει την συγκρότηση του ΕΣΡ, έστω και σε μεταγενέστερο στάδιο, βγαίνει από την δύσκολη θέση που περιήλθε μετά την απόφαση του ΣΤΕ, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνει τον κεντρικό της στόχο που ήταν, να πληρώνουν στο εξής τα κανάλια ετήσιο ενοίκιο για τις συχνότητες που θα κατέχουν προσωρινά, έως ότου πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός με προδιαγραφές που θα ορίσει πλέον το ΕΣΡ αναλαμβάνοντας παράλληλα και την διεξαγωγή του.

Φαίνεται λοιπόν, οτι όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης των καναλιών, ακόμη και με προσωρινές άδειες όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣΤΕ, παγώνουν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ένα διάστημα τουλάχιστον ενός έως δύο μηνών, που εκτιμάται οτι απαιτείται έως να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣΤΕ. Μέχρι τότε παγώνει και η διαδικασία ανάδειξης του νέου ΕΣΡ, έτσι ώστε να δοθεί άνεση στα κόμματα να αναζητήσουν συναινετικές λύσεις.

Πάντως η Ν.Δ. απαιτεί ήδη από χθες, όχι μόνο την κατάργηση του άρθρου 2Ατου νόμου 4339 που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣΤΕ, (την κατάργησή του έχει εξαγγείλει ήδη η κυβέρνηση) αλλά και το άρθρο 2 του ίδιου νόμου, με το οποίο ο αριθμός των πανελλαδικών αδειών καθοριζόταν στις τέσσερις.

Keywords
Τυχαία Θέματα