Αλλαγές στους πλειστηριασμούς ζητούν οι θεσμοί

Του Κωστή Πλάντζου

Φωτιές ανάβει στο οικονομικό επιτελείο η απαίτηση για πλήρη ικανοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση πλειστηριασμού η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, έπεσε στο τραπέζι των συνομιλιών εκ μέρους των δανειστών κατά την διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών στο Χίλτον.

Αν και κυβερνητικές πηγές έλεγαν τις τελευταίες μέρες πως συμφωνήθηκε και προωθείται διάταξη που θα δίνει προτεραιότητα στην πληρωμή των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης, άλλες πηγές έλεγαν πως, αντιθέτως, οι δανειστές

ζήτησαν να αλλάξει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ώστε να ευνοηθούν οι τράπεζες και να εισπράττουν τουλάχιστον το 75%-85% του ποσού που «πιάνει» ένα ακίνητο στον πλειστηριασμό, αντί 65% που ισχύει σήμερα.

Η πρόταση θέλει να μειώνεται αντίστοιχα και το ποσοστό που εισπράττει το δημόσιο από το εκπλειστηρίασμα, αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο συναντά την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών που βλέπει την είσπραξη κρατικών εσόδων να απειλείται.

Ωστόσο η απαίτηση των δανειστών έχει και πολιτικό αντίκτυπο, καθώς μια τόσο προνομιακή διάταξη υπέρ των τραπεζών, ενδέχεται να δημιουργήσει τριβές και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούν εύκολα να την υποστηρίξουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Η αλλαγή του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περιλαμβάνεται και στη λίστα των προαπαιτουμένων για την 2ηαξιολόγηση. Στην σχετική έκθεση το ΔΝΤ για τις πολιτικές που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το Ταμείο αναφέρει ότι «για να διευκολυνθεί η παροχή δανείων, θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η θέση των εξασφαλισμένων πιστωτών. Παρά τις πρόσφατες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το υφιστάμενο σύστημα παραμένει αναποτελεσματικό, δεδομένου ότι εγγυάται μόνο ότι οι εξασφαλισμένοι πιστωτές λαμβάνουν ένα μέρος των εσόδων της εξασφάλισης (65%)».

Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι «το νέο σύστημα είναι καλύτερο από το προηγούμενο που δεν διασφάλιζε τους πιστωτές» αλλά τονίζει ότι «οι Αρχές σχεδιάζουν να αναθεωρήσουν την κατάταξη των αξιώσεων, προκειμένου να παράσχουν υψηλότερο επίπεδο προστασίας σε νέα εξασφαλισμένα δάνεια σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές».

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν τα μέσα Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα