Αλλαγή ατζέντας θα επιχειρήσει στο υπουργικό συμβούλιο η κυβέρνηση

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Θα προτάξει ανάπτυξη και απασχόληση - Το Μαξίμου επιμένει στις 300.000 θέσεις εργασίας την επόμενη τριετία - Στόχος να συσπειρωθεί κυβέρνηση και κόμμα μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις - Επαφή με την Μέρκελ θα επιδιώξει ο Τσίπρας στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών

Να αλλάξει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης, η οποία περιστρέφεται σχεδόν αποκλειστικά γύρω από το δυσάρεστο αδιέξοδο, που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις

με τους δανειστές θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός, με επίκεντρο τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το σχέδιο για την «αναπτυξιακή στρατηγική για την ελληνική οικονομία», πολύ ξεπερνά τα μνημόνια και τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές.

Στόχος του είναι να εκπέμψει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την περαιτέρω πορεία της χώρας και της οικονομίας, συσπειρώνοντας κυβέρνηση και κόμμα σε μία νέα, προωθημένη βάση.

Ωστόσο, με αφορμή τη συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας φέρεται και αποφασισμένος να στείλει μηνύματα και προς τους δανειστές, κυρίως δε να απαντήσει στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και να καλέσει τους Ευρωπαίους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για την παράταση των διαπραγματεύσεων.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει και πάλι πολιτικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα, που έχουν αναδειχθεί σε τεχνικό επίπεδο. Στα τέλη της εβδομάδας, όταν και είναι προγραμματισμένη η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, θα επιδιώξει επαφή με την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία προσφεύγει σταθερά κάθε φορά, που παρατηρείται αδιέξοδο με τους τεχνοκράτες των δανειστών.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει ότι στόχος της κυβέρνησης στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση είναι μία συνολική συμφωνία, που θα διαμορφώνει τις συνθήκες για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σημειωτέον ότι μπροστά στο αδιέξοδο των συνομιλιών του Χίλτον, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε κυβερνητική σύσκεψη την Κυριακή στο μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας από τους υπουργούς να «τρέξουν» όλα τα θέματα που δεν άπτονται της διαπραγμάτευσης ή δεν εμποδίζονται από τις διαφωνίες με τους δανειστές. Πάντως η δυσφορία στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι σχεδόν σε κανένα μέτωπο της διαπραγμάτευσης δεν υπάρχει σύγκλιση με τους Θεσμούς, είναι εμφανής.

Το σχέδιο για την απασχόληση

Ιδιαίτερη συζήτηση αναμένεται να γίνει στο υπουργικό συμβούλιο για την δημιουργία τουλάχιστον 300.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τριετία (100.000 ανά έτος), με χρηματοδότηση μέσω δανειοδότησης από την Παγκόσμια Τράπεζα. Το αίτημα έχει ήδη κατατεθεί προς την Παγκόσμια Τράπεζα και φέρει τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, παρότι δεν είναι σαφές εάν, πότε και πώς ενημερώθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των δανειστών και τι θέση τήρησαν για την κίνηση αυτή της Αθήνας. Η κυβέρνηση θέλει να εξαιρεθούν αυτά τα ποσά από τον δημοσιονομικό υπολογισμό του ελληνικού προγράμματος, κάτι που θεωρεί ότι έχει ή πρόκειται να επιτευχθεί στο πλαίσιο της συζητούμενης συμφωνίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει θέσεις εργασίας με 12μηνη ή 8μηνη διάρκεια, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής εργασίας (δημόσιο, ΟΤΑ κλπ), με τον βασικό μισθό και πλήρη ασφάλιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα