Αλλαγή κατηγορητηρίου για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Τη διαφοροποίηση του κατηγορητηρίου με το οποίο προσήχθησαν την Κυριακή ενώπιόν της οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, που προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, αποφάσισε η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης Μένια Πολυχρόνη -μίας εκ των τριών δικηγόρων που εκπροσωπούν τους συλληφθέντες- παραμένει η κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, προστέθηκε η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και η εκτέλεση παράνομης πτήσης

στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου.

Η κ. Πολυχρόνη επεσήμανε ως σημαντικό το ότι δεν ισχύει πλέον η κατηγορία απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας, καθώς -όπως εκτιμά- «εφόσον παρέμενε έδινε το έρεισμα σε πολλούς να θεωρήσουν επιτακτικότερη την ανάγκη έκδοσής τους».

Τι εκτιμά το ελληνικό υπουργείο Άμυνας

Το επιχείρημα της Τουρκίας, υπέρ της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που πέρασαν χθες στο ελληνικό έδαφος με στρατιωτικό ελικόπτερο, είναι πολύ ισχυρό καθώς παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρηςς Βίτσας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που θα γίνει αυτή τη στιγμή είναι να εξεταστεί το αίτημα χορήγησης ασύλου σε πρώτο βαθμό, να εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό και μετά ν' αρχίσει η εξέταση του αιτήματος έκδοσης. H υπόθεση τους είναι στα χέρια των δικαστικών αρχών, που εξετάζουν το θέμα από νομική άποψη και σε σχέση με το διεθνές δίκαιο, τη διεθνή νομιμότητα και σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, επανέλαβε.

Τέλος, διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ενεπλάκη στο θέμα της παράδοσης του τουρκικού ελικοπτέρου. Η επικοινωνία έγινε ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το αντίστοιχο τουρκικό υπουργείο, μέσω της διπλωματικής οδού, είπε ο κ. Βίτσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα