Αλλαγή ώρας για τελευταία(;) φορά: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας – Γιατί και πότε θεσπίστηκε

Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Μαρτίου, στις 4 π.μ. τα ξημερώματα, θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά. Ωστόσο, η αλλαγή από χειμερινή ώρα σε θερινή θα είναι κάτι που ίσως κάνουμε φέτος για τελευταία φορά, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τον τερματισμό της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο από το 2021 και μετά.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ελήφθη στις 26 Μαρτίου 2019 και προβλέπει ότι η αλλαγή ώρας

πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να παραμείνουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021. Ωστόσο, η οριστική απόφαση για το πότε θα αποκτήσει νομική ισχύ η πρόταση της Επιτροπής, εξαρτάται από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Συμβούλιο της ΕΕ δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τη θέση του.

Η ψηφοφορία στους πολίτες της ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της αλλαγής της ώρας είχε γίνει και ψηφοφορία μεταξύ των πολιτών της ΕΕ. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 4,6 εκατ. πολίτες, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Γερμανία και να ζητούν τη διατήρηση της θερινής ώρας όλο το χρόνο. Η συμμετοχή των Ελλήνων ήταν μικρή, σε ποσοστό μόλις 0,3% ενώ το 56% ψήφισε πως επιθυμεί να συνεχιστεί η αλλαγή ώρας και το 44% να καταργηθεί.

Πότε και γιατί θεσπίστηκε η αλλαγή της ώρας

Η αλλαγή της ώρας θεσπίστηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο  για να εξοικονομήσει ενέργεια και μονιμοποιήθηκε στην ΕΕ το 1996. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Σημειώνεται ότι τη δεκαετία του ’70, κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Διαβάστε ακόμη:

-Οικογένεια Σαρακάκη: Με «μπουνάτσες» στη θάλασσα και «μποφόρια» στη στεριά

-«Θαύμα» στην Τουρκία: Ανάπτυξη 1,8% εν μέσω πανδημίας – Την ξεπέρασε μόνο η Κίνα

-Μειώσεις ενοικίων: Προβλήματα «ερμηνείας» με τις υπεκμισθώσεις – Λύση στο αλαλούμ με τα υποκαταστήματα (upd)

Keywords
Τυχαία Θέματα