Αμηχανία και σιγή ιχθύος από Μαξίμου για τη διαφωνία Δραγασάκη – Τσακαλώτου περί χρέους

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Αποστάσεις από το θέμα που δημιουργήθηκε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αποφεύγει εδώ και δύο μέρες να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με την πορεία της υπόθεσης, αλλά και το μπέρδεμα που δημιούργησε τόσο η αρχική δήλωση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, όσο και η έμμεση απάντηση που του έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο προτίμησαν να μείνουν απλοί παρατηρητές στο όλο σκηνικό, παρότι

η δήλωση του κ. Γιάννη Δραγασάκη, περί «μακράς διαδικασίας» για τη λύση του χρέους, θεωρήθηκε ευθεία αμφισβήτηση του υπεραισιόδοξου ισχυρισμού που διατύπωσε από τη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας ότι είμαστε περισσότερο από κοντά σε μία συμφωνία για το χρέος.

Επέλεξαν επίσης να μην παρέμβουν καν στην έμμεση αντιπαράθεση του αντιπροέδρου με τον υπουργό Οικονομικών, εξ αφορμής της δήλωσης του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος όταν κλήθηκε να σχολιάσει σχετικά, είπε ότι «υπάρχουν ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν γιατί αν απαντηθούν είναι σαν να χτυπάς το φίλο σου». Ο κ. Τσακαλώτος φάνηκε να διαφωνεί με την εκτίμηση του κ. Δραγασάκη και να συντάσσεται με τη γραμμή Τσίπρα περί επικείμενης λύσης για το χρέος.

Ενδεικτικό της αμηχανίας του Μαξίμου είναι το γεγονός ότι άφησε την αντιπροεδρία της κυβέρνησης να κάνει μόνη της τη διευκρινιστική ανακοίνωση για την αρχική του τοποθέτηση, ενώ απέφυγε στη συνέχεια να πει οτιδήποτε ή να προσπαθήσει να περιορίσει το θόρυβο και τα δημοσιεύματα περί σύγκρουσης και διχασμού των δύο κυβερνητικών στελεχών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μάλλον παγερή αντιμετώπιση των δηλώσεων Δραγασάκη από το Μαξίμου έχει να κάνει και με μία γενικότερη δυσφορία που υπάρχει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον για χειρισμούς του αντιπροέδρου στο θέμα επιλογής των διοικήσεων στις τράπεζες, καθώς διατυπώνεται από ορισμένους η εκτίμηση ότι δεν έκανε και τους καλύτερους χειρισμούς σε όλες τις περιπτώσεις. Παρότι η θέση και ο ρόλος του κ. Δραγασάκη στο κυβερνητικό σχήμα και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τίθεται σε αμφιβολία, διαφαίνεται μία ψυχρότητα εσχάτως ανάμεσα στην αντιπροεδρία και το Μαξίμου, με το τελευταίο να μην είναι ευχαριστημένο για την προσπάθεια ελέγχου των τραπεζών.

Από την άλλη ο κ. Τσακαλώτος, που βρίσκεται πιο κοντά στις διαθέσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου άφησε με σαφήνεια, αλλά και προσοχή τις βολές του, φρόντισε δε να λειάνει ο ίδιος το μέτωπο με τον αντιπρόεδρο, διευκρινίζοντας αμέσως μετά τη «ρουκέτα» του, ότι ο κ. Δραγασάκης δεν είπε αυτό που του απέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Είναι όμως σαφές ότι και ο υπουργός Οικονομικών νιώθει άβολα με δηλώσεις και εκτιμήσεις ότι η λύση για το χρέος θα καθυστερήσει. Ο κ. Τσακαλώτος διεξάγει τις διαπραγματεύσεις έχοντας σταθερό στόχο να πιέσει τους δανειστές -αν όχι τους Γερμανούς, τουλάχιστον όλους τους άλλους -να συνδράμουν ώστε να δοθεί στην Ελλάδα μία καλή συμφωνία για το χρέος, αμέσως με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το να χαμηλώνει η ίδια η Αθήνα τον πήχη των προσδοκιών της πιθανόν λειτουργεί, κατά τον κ. Τσακαλώτο και ως έμμεση παραίτηση από το στόχο για άμεση λύσης το χρέος.

Από την πλευρά του ο κ. Δραγασάκης εμφανίζεται αυτή την ώρα ως ο πιο ρεαλιστής της κυβέρνησης, καθώς αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που έχει το εγχείρημα για το χρέος με δεδομένη τη σκληρή στάση που διαφαίνεται ότι θα κρατήσει η Μέρκελ, λόγω των εκλογών το 2017 στη Γερμανία. Και σπεύδει εμμέσως να προειδοποιήσει το Μαξίμου να μην στηρίζει τη στρατηγική του σε μία γρήγορη συμφωνία για το χρέος, που πιθανότατα δεν θα έλθει τους επόμενους μήνες όπως προσδοκούσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα