Ανακεφαλαιοποίηση ή πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ

Του Αργύρη Παπαστάθη

Ενώπιον δύσκολων αποφάσεων θα βρεθεί η κυβέρνηση τον Νοέμβριο, καθώς η κόντρα ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το θέμα των τραπεζών φαίνεται ότι οδηγεί σε εξελίξεις που θα επηρεάσουν

το πλαίσιο προστα­σίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μέσω του νόμου Κατσέλη.

Το θέμα είναι σοβαρό, καθώς το Ταμείο εμφανίζεται ανυποχώρητο στο αίτημά του για νέα επισκόπηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) και υποστηρίζει στις εκθέσεις του ότι θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση έως και 10 δισ. ευρώ.

Απέναντι στο ΔΝΤ βρίσκεται το αρραγές μέτωπο της ΕΚΤ αλλά και της Γερμανίας. Η ΕΚΤ έχει απορρίψει με σαφήνεια την παρέμβαση του Ταμείου στα δικά της χωράφια, ενώ το Βερολίνο δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση την εκταμίευση άλλων 10 δισ. ευρώ από το υπάρχον πρόγραμμα για τις ελληνικές τράπεζες, κα­θώς τα χρήματα αυτά θα αύξαναν το ελληνικό χρέος και θα δημιουργούσαν την ανάγκη για μια πιο τολμηρή αναδιάρθρωση.

«Από μόνο του το γεγονός ότι το Ταμείο ζητάει παρεμβάσεις για τις τράπεζες αποτελεί πρόβλημα», λέει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος στο «business stories». Tην ανησυχία αυτή μοιράζεται Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος επισημαίνει ότι ΔΝΤ και ΕΚΤ θα αναζητήσουν τον Νοέμβριο έναν συμβιβασμό που πιθανότατα θα είναι επώδυνος για την ελληνική πλευρά.

Ο ίδιος εξηγεί ότι, εφόσον η ΕΚΤ και η Γερμανία δεν προτίθενται να δώσουν στο Ταμείο το AQR και μια πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση, θα πρέπει να δώσουν κάτι για να ικανοποιήσουν το αίτημά του να αντιμετωπιστεί πιο επιθετικά το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ώστε το ΔΝΤ να μη συνεχίσει να κάνει ζημιά στην αξιοπιστία τόσο της χώρας όσο και του τραπεζικού συστήματος και να κλείσει επιτέλους την κουβέντα περί ανακεφαλαιοποίησης.

Η ισχύς του νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία εκπνέει στο τέλος του έτους. Το ζήτημα αυτό αποτελεί ήδη μία από τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης για τις τράπεζες και θα συζητηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα φέρει τον Δεκέμβριο στη Βουλή την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ωστόσο η μορφή που θα έχει από την 1η Ιανουαρίου του 2018 αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Δικαιοσύνης όπου με ένα κλικ τα ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί.

Η ουσία της διαφωνίας είναι το Ταμείο επιμένει ότι η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 δεν έγινε όπως έπρεπε, καθώς οι Γερμανοί είχαν και τότε την τάση να μην αυξήσουν το χρέος και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις τράπεζες από την περίοδο Βαρουφάκη με ένα ποσό που δεν ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ από τον ESM. Από τότε το ΔΝΤ πίεζε ότι το πρόβλημα των κακών δανείων δεν έπρεπε να λυθεί οπισθοβαρώς, αλλά με επιθετικές κινήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι εκτιμούσαν ότι η ορμητική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα έλυνε το ζήτημα καθώς θα βελτίωνε τις προβλέψεις για την πορεία των τραπεζών. Ωστόσο η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων υπονόμευσε την ανάπτυξη και έφερε ξανά τα προβλήματα στην επιφάνεια.

Υπό τις παρούσες συνθήκες ακούγεται έντονα το ενδεχόμενο ρήξης του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους πριν από τα Χριστούγεννα. Σε αυτή την περίπτωση, το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και η ΕΚΤ δεν θα έχει πλέον «ανταγωνιστή» στις εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες.

Επειδή όμως το έργο το έχουμε ξαναδεί, το ενδεχόμενο συμβιβασμού Ε.Ε. - ΔΝΤ, ιδίως αν το νέο κυβερνητικό σχήμα στη Γερμανία επιθυμεί κάτι τέτοιο (και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι υπουργός Οικονομικών), δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα