Αναλυτές: Το Brexit θα σημάνει τον «θάνατο του εμπορίου»

Η γενική αίσθηση μεταξύ των οικονομολόγων είναι ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει παρατεταμένες συνέπειες και, εντέλει, θα οδηγήσει σε δραματική μείωση της παραγωγής, των θέσεων εργασίας και του πλούτου, τα επόμενα χρόνια.

Προς το παρόν, η οικονομία συνεχίζει να επεκτείνεται με τα νούμερα που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη να δείχνουν ανάπτυξη 0,7% για το δ' τρίμηνο του 2016. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και έναν χρόνο.

Την ώρα που οι αναλυτές εξετάζουν τις πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες, τα θέματα που απασχολούν ποικίλουν από μείωση

του εμπορίου, των επενδύσεων,των προσλήψεων, του πληθωρισμού και της ζήτησης. Παράλληλα, εξετάζεται το αν κάποια από τα προνόμια που θα χαθούν μετά την έξοδο από την ΕΕ, θα μπορέσουν να αντικατασταθούν μέσω άλλων συμφωνιών που θα μπορούσε να κλείσει η Βρετανία.

Πάντως, η ροπή της Τερέζα Μέι προς ένα «σκληρό Brexit» κάνει ακόμα πιο πιθανά τα σενάρια για μεγαλύτερο οικονομικό κόστος. Από τους πλέον απαισιόδοξους, αναλυτής του ΜΙΤ που αναμένει απώλεια 9,5% του εισοδήματος.

«Εμπόριο, ανοιχτή αγορά και μετανάστευση είναι τα μεγάλα θέματα», αναφέρει ο Andrew Goodwin, οικονομολόγος του Oxford Economics. «Περιμένουμε ότι η συμφωνία που επιδιώκει η Βρετανία θα οδηγήσει μέχρι ενός βαθμού στην καταστροφή του εμπορίου. Κι αν μιλάμε για μείωση του επιπέδου μετανάστευσης, είναι πιθανό να δούμε πιο αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές».

Οι διάφορες αναλύσεις δείχνουν την ποικιλία των πιθανών συνεπειών από την αποχώρηση της Βρετανίας.

Η Bank of America Merrill βλέπει απώλειες 5-10% του ΑΕΠ σε ορίζοντα 15ετίας.

Η Morgan Stanley περιμένει πιθανή πτώση 0,5% για την ανάπτυξη κατ' έτος.

Σύμφωνα με τη Nomura το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,2%, ενώ η Berenberg Bank θεωρεί πιθανή τη μείωση της ανάπτυξης από το 2,2% στο 1,8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα