Ανάμεσα στη Σκύλλα και στην Χάρυβδη

Καλά κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ζητά από το ΔΝΤ να διευκρινίσει την θέση του και την στάση του. Ομως δε νομίζω ότι πρέπει να τρέφουμε φρούδες ελπίδες για τις προθέσεις του Ταμείου.

Το Ταμείο μπορεί να υπόσχεται τον στρατηγικό στόχο της αναδιάρθρωσης του χρέους όμως οι προϋποθέσεις που θέτει φτάνουν στο όρια της σκληρότητας σύμφωνα με την πάγια εμπειρία της μνημονιακής διαχείρισης.

Ανάμεσα στα άλλα ο υπουργός Οικονομικών

είπε και κάτι ακόμα. Ότι για να λειτουργήσει το πρόγραμμα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα η αξιολόγηση και κυρίως αυτή η διαπραγμάτευση δεν θα πρέπει να τραβήξει σε βάθος. Αυτό όμως ήταν κάτι σαν μια παρατήρηση-προειδοποίηση. Σαφές όμως για αυτό που έχει αρχίσει και φοβάται η οικονομία.

Ότι είμαστε δηλαδή προ μιας νέας διαπραγμάτευσης, που θα έχει διάρκεια και το τίμημά της θα είναι ιδιαίτερα επώδυνο για την οικονομία καθώς οι πιστωτές με επικεφαλής το ΔΝΤ θα ζητήσουν πολύ σκληρές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, με τελικό στόχο τις συντάξεις. Αυτό θα φέρει την κυβέρνηση υπό πίεση να αντιμετωπίζει μια εκ διαμέτρου αντίθετη κατάσταση από αυτήν που οι δικές της θέσεις περιγράφουν.

Το τι θα γίνει κανείς δεν μπορεί να το προεξοφλήσει όμως η ανησυχία για διεργασίες που τελικά αντί να επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη θα την επιβραδύνουν εκ νέου είναι έκδηλη. Η πτώση των τραπεζικών μετοχών σε νέα κατώτατα επίπεδα, όσο και να αποτελούν έκφραση μιας κερδοσκοπικής κίνησης των funds είναι εκ νέου ένα καμπανάκι για μια αρνητική προεξόφληση της πορείας της οικονομίας.

Όλα θα εξαρτηθούν από τι θα αποφασίσει να κάνει η κυβέρνηση και πόσο νερό θα αποφασίσει να βάλει στο κρασί της. Αλλιώς όλο το σχέδιο τη αξιολόγησης θα αρχίσει να ξεμακραίνει. Και μαζί με αυτό η επιστροφή της οικονομίας σε μια κανονικότητα την οποία η σημερινή κυβέρνηση στοχεύει.

Όμως το κυβερνητικό μέτωπο δεν θα έχει απεναντί του μόνο τους πιστωτές, θα έχει και το εσωτερικό μέτωπο. Η βάση των ελευθέρων επαγγελματιών είναι άγνωστο αν θα ακούσει αυτό που λέει η κυβερνητική γραμμή. Ότι δηλαδή το 80% που δηλώνουν λίγα θα ευνοηθεί από τις νέες ρυθμίσεις. Θα μπορούσε να πει κανείς, δηλαδή το σύστημα θα ευνοήσει αυτούς που δεν δηλώνουν; Και με την εξουθένωση των υπολοίπων θα επιβιώσουν τα ταμεία;

Οι άνθρωποι που βλέπουν τον κ. Κατρούγκαλο μεταφέρουν ότι ο υπουργός είναι διαλλακτικός. Διερωτώνται όμως, πόσο θα λειτουργήσει το αθροιστικό «ταβάνι» εισφορών και φόρων που ετοιμάζεται; Όλα αυτά δυστυχώς είναι μπροστά και μάλιστα άμεσα και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα