Αναστασιάδης: Η Τουρκία δεν θέλει ανεξάρτητο κράτος, αλλά προτεκτοράτο

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρθηκε στο ιστορικό της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά.

Όπως ανέφερε, η πρώτη πρόταση Τσαβούσογλου προέβλεπε:

(α) Η Συνθήκη Εγγύησης θα συνεχίσει να ισχύει και θα επεκταθεί και στις συνιστώσες πολιτείες χωριστά,

(β) Η Συνθήκη Συμμαχίας θα συνεχίσει να ισχύει, αλλά θα καταργηθεί το τριμελές στρατηγείο,

(γ) Τα τουρκικά στρατεύματα θα μειωθούν σημαντικά

με την έναρξη εφαρμογής της λύσης και μετέπειτα θα μειωθούν σε αντίστοιχο αριθμό με αυτό των ελληνικών στρατευμάτων, μέχρι να φτάσουν σε συμφωνημένο αριθμό,

(δ) Η εφαρμογή της λύσης θα επιβλέπεται από μια επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν με ένα εκπρόσωπο η Τουρκία, η Βρετανία και η Ελλάδα, ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ένας εκπρόσωπός από κάθε συνιστώσα πολιτεία, και ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα προεδρεύει, με ρητή αναφορά σε αποκλεισμό συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση απορρίφθηκε άμεσα τόσο από τον κ. Αναστασιάδη όσο και από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλά να συνεισφέρει και ρόλο να διαδραματίσει στον τομέα της Ασφάλειας σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εμμένοντας στην άποψη ότι το θέμα Ασφάλειας και Εγγυήσεων έχει ύψιστη σημασία για την περαιτέρω πορεία των διαπραγματεύσεων, κάλεσε τα μέρη να τοποθετηθούν σε τρία βασικά ερωτήματα:

(α) Ποια θεμελιώδης αλλαγή ή ποιο σύστημα ασφάλειας θα αντικαθιστούσε τη Συνθήκη εγγύησης και το σύστημα εγγυήσεων;

(β) Πώς αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες των δύο κοινοτήτων στο θέμα της Ασφάλειας;

(γ) Πώς διασφαλίζεται η εφαρμογή και παρακολούθηση της λύσης;

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ανέπτυξε εκτενώς και με συγκεκριμένα επιχειρήματα τη συνολική και εμπεριστατωμένη σχετική πρόταση που είχε υποβάλει τον Σεπτέμβριο του 2016, η οποία καλύπτει και απαντά πλήρως και τεκμηριωμένα στο σύνολο των ερωτημάτων που υπέβαλε ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά περιορίστηκαν στο να επαναλάβουν τις τουρκικές θέσεις που έχω προαναφέρει, με εμμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διατήρηση των δεσμών που διατηρούν με την Τουρκία» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. «Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Τίμερμανς, απαντώντας στα ερωτήματα του βοηθού Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ρήτρες των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης του αισθήματος ανασφάλειας των δύο κοινοτήτων, τόσο σε θέματα εσωτερικής όσο και σε θέματα εξωτερικής ασφάλειας».

Ο Κύπριος πρόεδρος συνέχισε: «Στις 30 Ιουνίου, κατά την πρώτη παρουσία και συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Διάσκεψη για την Κύπρο και ύστερα από διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καθόρισε τις παραμέτρους μέσα στις οποίες, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα των συστάσεων του, θα έπρεπε να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος ή/και συγκλίσεις στις ακόλουθες έξι θεματικές.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα