Αναστολές Μαΐου: Ποιοι εργαζόμενοι μένουν εκτός (vid)

Στην ανακοίνωση ενός νέου μέτρου που στόχο έχει να εμποδίσει παρατυπίες που έχουν διαπιστωθεί στο πρόγραμμα των αναστολών, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας.

Πιο αναλυτικά, στον μηχανισμό των αναστολών θα μπορούν να ενταχθούν μόνο οι εργαζόμενοι που απασχολούνται τουλάχιστον 4 ώρες ημερησίως.

Επιπλέον και σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο σε αναστολή μπορούν να τεθούν μόνο όσοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί έως 31 Ιανουαρίου 2021 (όσοι προσλήφθηκαν Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο δεν τίθενται σε

αναστολή).

Ωστόσο, με την παραπάνω ρύθμιση εξαιρούνται από το δικαίωμα αποζημίωσης για αναστολή εργασίας όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται κάτω από 4 ώρες ημερησίως.

Βέβαια, αναμένονται διευκρινίσεις η σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η νέα ρήτρα. Το Υπουργείο Εργασίας ψάχνει εναλλακτικές για αυτούς τους εργαζόμενους ενώ υπάρχει η περίπτωση ο όρος της τετράωρης απασχόλησης να αφορά μόνο τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Ο νέος «κόφτης» αναμένεται να νομοθετηθεί σύντομα προκειμένου να ισχύσει από τις αναστολές του Μαΐου, έπειτα και από τις υποθέσεις απάτης που ανακάλυψαν οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τις οποίες το υπουργείο Εργασίας στέλνει στη Δικαιοσύνη.

Η εν λόγω ρήτρα φιλοδοξεί να βάλει φρένο σε επιχειρήσεις που είχαν προχωρήσει σε δεκάδες εικονικές προσλήψεις και άλλες απάτες για να λαμβάνουν οι ίδιες τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.

Πώς προχωρά το μέτρο

Το κριτήριο του τζίρου ισχύει για τις παλιές επιχειρήσεις. Επομένως, επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει:

1. να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και

2. να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

• Οι λίστες ΚΑΔ δεν αναμένεται να αλλάξουν
• Οι δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων θα είναι προαναγγελτικές, όπως ισχύει ήδη από τον Φεβρουάριο, δηλαδή θα πρέπει να προαναγγέλλονται στο σύστημα «Εργάνη».

Τι θα γίνει με τις αναστολές Μαΐου

Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν μετά το Πάσχα αναμένεται να περάσουν από τη λίστα των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων στη λίστα των ανοιχτών αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ.

Αν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις τζίρου και χαρακτηριστούν επιλέξιμες αναμένεται να διατηρούν τη δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή σύμβασης έως και το 100% των εργαζομένων τους. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν θα μπορούν να επαναφέρουν το σύνολο η μέρος του προσωπικού το οποίο θα εργάζεται κανονικά και θα αμείβεται με τον ονομαστικό μισθό η θα εντάσσεται στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» που θα ισχύει έως το τέλος Ιουνίου.

Στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εντάσσονται αποκλειστικά εργαζόμενοι, που είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Ιανουαρίου 2021, σε επιχειρήσεις -εργοδότες που πληρούν τις προϋποθέσεις (μείωση τζίρου 20%).
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ λαμβάνουν κρατική επιδότηση 60% επί του μισθού τους που μειώθηκε (έως 50%) λόγω μείωσης του χρόνου εργασίας.

Το κράτος καταβάλλει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικών και εργοδοτικών), που αντιστοιχούν στον μειωμένο μισθό.

Όσες επιχειρήσεις υπάγονται σε ΚΑΔ που η λειτουργία τους συνεχίζει να παραμένει σε αναστολή με κρατική εντολή, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΣΕΠ: 27 προσλήψεις μονίμων σε «Δημόκριτο» και ΕΚΕΦΕ
Κομισιόν: Mήνυσε την AstraZeneca για καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19

Αναστολή συμβάσεων εργασίας: 150.000 εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα λόγω κόφτη

Keywords
Τυχαία Θέματα