Αναζητώντας σημαίες και λάβαρα
Τρία στοιχεία πρέπει να συγκρατήσουμε από τις προηγούμενες επτά ημέρες. Από τον λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, το «συμβόλαιο της αλήθειας». Και, κάπως πιο χαλαρά, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Από την κοινοβουλευτική ζωή, την υπερψήφιση της σύμβασης για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Μέσα σε ένα κλίμα αντεγκλήσεων και κατηγοριών. Πλην, όμως, με μεγάλη πλειοψηφία. Και το τρίτο: την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας σε συνεχόμενες δημοσκοπήσεις
Είναι, όμως, αυτά πολιτικός λόγος; Συνιστούν πολιτικό σύνθημα και διεκδικητικό πλαίσιο; Μπορούν να κινητοποιήσουν τον ελληνικό λαό; Να τον σαγηνεύσουν; Να τον γοητεύσουν; Και να τον εμπνεύσουν;
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την εξουσία τον Γενάρη του 2015 με δύο βασικά συνθήματα: «Να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και τις ηγεμονικές μέχρι σήμερα πολιτικές δυνάμεις» και «Να μοιράσουμε λεφτά στον λαό». Τρεις μήνες πριν ο Αλέξης από το βήμα της ΔΕΘ υποσχέθηκε να μοιράσει τουλάχιστον 12 δισ. Αυτά συνιστούσαν σύνθημα. Είχαν ενιαίο πολιτικό περιεχόμενο. Την υπόσχεση της ανατροπής της κυρίαρχης οικονομικής πολιτικής, που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και την κεντρική πολιτική σκηνή. Είχε βαθιές κοινωνικές και κοινωνιολογικές ρίζες αυτό το αίτημα. Οι ηγεμονικές δυνάμεις της Μεταπολίτευσης είχαν κουραστεί και βυθίζονταν στη μετριότητα. Και η κεντρική οικονομική πολιτική είχε οδηγήσει μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού σε απόγνωση. Φυσικά, η υπόσχεση του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί με τίποτα. «Λεφτά για μοίρασμα» δεν υπήρχαν. Δόθηκαν μόνο 150-200 εκατ. ευρώ. Τα 12 δισ. ήταν απλώς ένα πελώριο ψέμα. Και μια ανήθικη απάτη. Με τίποτα «αυταπάτη».
Τώρα ο Αλέξης και η διαρκώς συρρικνούμενη παρέα του ισχυρίζονται ότι είναι οι πιο ικανοί και αποτελεσματικοί «νεοφιλελεύθεροι». Ενα ιδεολογικό κοστούμι που δεν τους πάει. Δεν το ξέρουνε. Και τσαλακωμένο το κακοφοράνε. Προσπάθησαν να διατηρήσουν ένα σύνθημα, που δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο. Την «ηθική ανωτερότητα της Αριστεράς». Υπήρχαν ψήγματα αλήθειας. Ποτέ, όμως, ολόκληρη η αλήθεια. Η Αριστερά στην Ελλάδα (και σ' όλο τον κόσμο) είχε και αυτή κατά την πορεία της πολλά εγκλήματα στην πλάτη της.
Από την άλλη, δεν συνιστούν πολιτικό αίτημα τα διάφορα «συμβόλαια της αλήθειας». Με το ένδυμα της αλήθειας μπορείς να ντύσεις όλων των ειδών τις πολιτικές. Και στο οργιαστικό πεδίο της οικονομίας. Και στο απέραντο λιβάδι της κοινωνίας. Και στον πολύπλοκο χώρο των θεσμών και της πολιτικής. Είναι βέβαιο ότι με ένα τέτοιο αίτημα δεν μπορείς να εμπνεύσεις έναν λαό. Η συμπλήρωση με ένα «πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» προσδίδει στους όποιους «αγώνες» έναν «ταξικό χαρακτήρα». Που δεν περπάτησε ποτέ στην ελληνική ιστορία. Ούτε πρόκειται να οδηγήσει μεγάλα τμήματα του λαού μας στις πλατείες και τις λεωφόρους των μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών αγώνων.
Η ελληνική Ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα πολιτικών και κοινωνικών αγώνων με σημαίες με καθαρά αιτήματα. Ικανά να διεγείρουν τον λαό μας σε διεκδικήσεις και ιστορικά δικαιωμένες ρήξεις. Με ενδιαφέρον ιστορικό αποτέλεσμα και απόσταγμα.
Η ιστορία της Μεταπολίτευσης είναι πλούσια σε τέτοιες σημαίες, που για ικανό χρονικό διάστημα είχαν μετατραπεί και σε λάβαρα. Το 1974, η αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και η τιμωρία των χουντικών ήταν πολιτικά συνθήματα με πλούσιο πολιτικό και ιστορικό περιεχόμενο.
Το 1981, το αίτημα και η σημαία της «Αλλαγής» είχαν και αυτά πολιτικό, θεσμικό, οικονομικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Ο «εκσυγχρονισμός» του 1996 αποδείχθηκε ότι μπορούσε να οριοθετήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις στους περισσότερους τομείς. Ουσιαστικά, να μεταμορφωθεί η Ελλάδα σε μια γνήσια ευρωπαϊκή χώρα.
Το «σεμνά και ταπεινά» του 2004 δεν ανέδειξε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και στόχους. Ηταν αναλώσιμο. Και ιδεολογικά μυοχαλαρωτικό. Γι' αυτό και μας βρήκε ανέτοιμους να αντιμετωπίσουμε τα παλιρροιακά κύματα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Δυστυχώς, βυθιστήκαμε στην πιο οδυνηρή και φρικιαστική κρίση. Χωρίς πολιτικά αιτήματα και συνθήματα. Η διάκριση σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς» εξελίχθηκε σε αυταπάτη για τον ελληνικό λαό και απάτη για τις πολιτικές δυνάμεις. Δεν έχουμε πια σημαίες. Δεν έχουμε τώρα πολιτικά διεκδικητικά αιτήματα. Δεν έχουμε δικά μας προγράμματα. Δεν αποφασίζουμε εμείς.
Γι' αυτό, πέρα από τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες πολλοί δεν απαντάμε, πέρα από τα εκλογικά αποτελέσματα, με απόν το 45% του λαού μας, για όλα αυτά, λοιπόν, οι πλατείες μας και οι μεγάλες λεωφόροι μας είναι άδειες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Δημοσκόπηση για την «Αυγή» - κόλαφος για την κυβέρνηση
- Ανατροπή: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ και Μητσοτάκη σε δημοσκόπηση της Αυγής
- Μπροστά η ΝΔ με 36% έναντι 14% του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
- Δικαιώνεται το 70% όσων προσφεύγουν κατά φορολογικών ελέγχων
- Αφγανιστάν: Πέντε στρατιώτες κι ένας αστυνομικός νεκροί από επιδρομή της αεροπορίας στρατού
- Καλοκαίρι μέσα στον Οκτώβριο - Πάνω από τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία
- Τραγουδάει ο γάιδαρος; Τραγουδάει!
- Δημοσκόπηση "Αυγής": Καταλληλότερη κυβέρνηση η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Ισπανία: Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά την παραίτηση Σάντσεθ
- ΙΣΠΑΝΙΑ: Το σοσιαλιστικό κόμμα “έδιωξε” τον Πέδρο Σάντσεθ – Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση Ραχόι…
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Ανατροπή: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ και Μητσοτάκη σε δημοσκόπηση της Αυγής
- «Πόλεμος» επιχειρηματιών - τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
- Θέμα κυριότητας νησίδων στο Αιγαίο εγείρει το τουρκικό ΥΠΕΞ
- Όμηροι των φόρων: 4,5 δισ. ευρώ επιπλέον θα κληθούμε να πληρώσουμε το 2017
- Δήμαρχος Καισαριανής: Η κυβέρνηση που τσακίζει τον λαό δεν θα εξιλεωθεί στο σκοπευτήριο
- Την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάζει ο Φίλης
- NYT: Φοροαπέφευγε ο Τραμπ επί 20 χρόνια;
- FAZ: Στις ΗΠΑ στελέχη της Deutsche Bank για το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων
- Αναζητώντας σημαίες και λάβαρα
- Δημοψήφισμα - Ουγγαρία: «Όχι στη μετεγκατάσταση προσφύγων» προεξοφλούν οι δημοσκοπήσεις
- Τελευταία Νέα New Money
- Αναζητώντας σημαίες και λάβαρα
- Δήμαρχος Καισαριανής: Η κυβέρνηση που τσακίζει τον λαό δεν θα εξιλεωθεί στο σκοπευτήριο
- «Πόλεμος» επιχειρηματιών - τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
- Ανατροπή: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ και Μητσοτάκη σε δημοσκόπηση της Αυγής
- NYT: Φοροαπέφευγε ο Τραμπ επί 20 χρόνια;
- Δημοψήφισμα - Ουγγαρία: «Όχι στη μετεγκατάσταση προσφύγων» προεξοφλούν οι δημοσκοπήσεις
- Μάρτιν Σουλτς: Επικίνδυνο παιχνίδι το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία
- FAZ: Στις ΗΠΑ στελέχη της Deutsche Bank για το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων
- Την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάζει ο Φίλης
- Θέμα κυριότητας νησίδων στο Αιγαίο εγείρει το τουρκικό ΥΠΕΞ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Δήμαρχος Μυτιλήνης: Επικίνδυνες οι δηλώσεις του Erdogan
- «Εσβησε» 6χρονος που είχε τραυματιστεί από πυρά στην αυλή του σχολείου του
- Οι Ούγγροι ψηφίζουν σήμερα για το προσφυγικό - Για «επικίνδυνο παιχνίδι» της Βουδαπέστης κάνει λόγο ο Σουλτς
- Ενθαρρυντικό στοιχείο: Eνα στα δέκα παιδιά φαίνεται να έχει φυσική άμυνα έναντι του AIDS
- Τρόμος στη Μάλαγα: Τουλάχιστον 90 τραυματίες από έκρηξη σε καφέ
- "Ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδας-Ιράν η επίσκεψη Τσίπρα στην Τεχεράνη"
- P. Thomsen: "Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες του ΔΝΤ για την Ελλάδα"
- Ισπανία: Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών
- Μπροστά η ΝΔ με 36% έναντι 14% του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
- Επισκόπηση Τύπου