Ανδρέας Τσώκος – ΕΑΓΜΕ: Γεωπάρκο και Γεωλογικό Μουσείο σε Λαύριο και Θρακομακεδόνες

Σ τα δύο σημαντικά projects που τρέχει το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ, πρώην ΙΓΜΕ) διανύοντας μια πορεία αναγέννησης εστιάζει ο γενικός διευθυντής της, Ανδρέας Τσώκος. Πρόκειται για τη δημιουργία του γεωπάρκου της UNESCO στη Λαυρεωτική και του πρώτου Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου στους Θρακομακεδόνες.

«Οσον αφορά το πρώτο, εμείς, από κοινού με το υπουργείο Πολιτισμού και τον δήμο της περιοχής, είχαμε ξεκινήσει μια διαδικασία εδώ και έναν χρόνο. Σκοπός μας είναι ο

γεωλογικός πλούτος του Λαυρίου και γενικότερα η όψη των μεταλλείων και η κληρονομιά που άφησε επί αιώνες η μεταλλευτική δραστηριότητα να ενταχθούν στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για κάποιες διαδρομές που θα υποδεικνύουν συγκεκριμένα σημεία με γεωλογικό και όχι μόνο ενδιαφέρον.

Ενα σημείο, για παράδειγμα, είναι το Αρχαίο Θέατρο του Θορικού», τονίζει χαρακτηριστικά στο «business stories» και συνεχίζει: «Καταθέσαμε τον σχετικό φάκελο πριν από δύο μήνες, τέλη Μαρτίου, και φιλοδοξούμε ότι μέσα στον Μάιο – Ιούνιο θα έχουμε λάβει την τελική έγκριση. Ηταν μια διαδικασία επίπονη, γιατί για τον φάκελο έπρεπε να συνδυαστούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά σε κάθε περίπτωση η σημαντική και δύσκολη δουλειά έχει γίνει και πλέον αναμένουμε τις τελικές κρίσεις από την UNESCO. Να μας υποδείξει, για παράδειγμα, τις ημερομηνίες που θα έρθουν οι αξιολογητές, για να επιβεβαιώσουν ότι όλα όσα έχουμε καταθέσει στον φάκελο έχουν γίνει και στην πράξη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο Δήμος Λαυρεωτικής καταβάλλει μια σημαντική προσπάθεια -κυρίως τεχνικών έργων- για να είμαστε έτοιμοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Λαύριο εντοπίζεται το 14% των παγκόσμιων ορυκτών. «Δηλαδή, εάν στον κόσμο υπάρχουν 5.000 ορυκτά, στην περιοχή έχει εντοπιστεί το 14% αυτών», εξηγεί. Για το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο η ΕΑΓΜΕ έχει ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις της στο Ολυμπιακό Χωριό μια προσπάθεια ανάδειξης της συλλογής των ορυκτών που έχει στη διάθεσή της στο υπάρχον Μουσείο Ορυκτών Πετρωμάτων.

«Στόχος μας είναι να εξελίξουμε αυτό τον πλούτο και να μετατρέψουμε τον χώρο σε ένα σύγχρονο μουσείο, επισκέψιμο στα περισσότερα σχολεία, παράλληλα με τη δημιουργία ενός μικρού συνεδριακού κέντρου», τονίζει ο κ. Τσώκος, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΑΓΜΕ έχει ήδη πετύχει να λάβει την έγκριση της αίτησης του προελέγχου, η οποία αποτελεί τον οδικό χάρτη για την αναγνώριση του μουσείου από το υπουργείο Πολιτισμού ως εθνικού σημείου αναφοράς της γεωλογικής έρευνας στην Ελλάδα και τη μετεξέλιξή του σε Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο. «Αντίστοιχου τύπου μουσεία υπάρχουν πολλά. Πιστοποιημένο, όμως, από το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι κανένα. Εμείς, λοιπόν, ξεκινήσαμε μια διαδικασία από τον Οκτώβριο του 2019 για να λάβουμε την επίμαχη πιστοποίηση. Καταφέραμε το πρώτο κομμάτι, που είναι ο προέλεγχος, και πλέον έχουμε προβεί σε κάποιες μελέτες οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να λάβουμε την τελική έγκριση. Πολλοί συλλέκτες ανά την Ελλάδα, δε, θέλουν να δώσουν τις συλλογές τους δωρεάν προκειμένου να είναι διαθέσιμες στον κόσμο να τις δει», σημειώνει ο ίδιος.

Μύηση στην επιστήμη της γεωλογίας

Την ίδια στιγμή, η ΕΑΓΜΕ εντάχθηκε από το υπουργείο Παιδείας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία, έχει δηλαδή γίνει πιστοποιημένος προορισμός για εκπαιδευτικές εκδρομές.

«Το πρόγραμμα που καταθέσαμε με τίτλο “Ομορφος κόσμος των ορυκτών και των πετρωμάτων” απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μυώντας τους στην επιστήμη της γεωλογίας είτε μέσα από τη φιλοξενία στον εκθεσιακό μας χώρο είτε με δικές μας επισκέψεις στα σχολεία», αναφέρει ο κ. Τσώκος, προσθέτοντας ότι αυτό είναι δωρεάν και υλοποιείται κατόπιν σχετικής απόφασης του συλλόγου διδασκόντων της εκάστοτε σχολικής μονάδας.

Η πορεία από την Geolysis στην ΕΑΓΜΕ

Δώδεκα χρόνια. Τόσο παρέμεινε στο τιμόνι της startup Geolysis προτού αναλάβει επικεφαλής -τον Σεπτέμβριο του 2019- στην ΕΑΓΜΕ.

Οπως εξηγεί ο κ. Τσώκος, το 2001 έδωσε Πανελλαδικές Εξετάσεις και πέρασε στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μολονότι δεν ήταν η πρώτη του επιλογή (στην κορυφή του μηχανογραφικού φιγούραρε η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών), ήταν από τις βασικές και σίγουρα του άρεσε η ενασχόληση με το επίμαχο αντικείμενο. Στη συνέχεια, έκανε μεταπτυχιακό στα Τεχνοοικονομικά Συστήματα στο Πολυτεχνείο και το 2007 ίδρυσε την Geolysis με αντικείμενο την εκπόνηση γεωλογικών μελετών. Και τότε προέκυψε η ΕΑΜΓΕ. «Πρόθεσή μου ήταν να υπηρετήσω το κράτος από οποιαδήποτε θέση, αρκεί να έχει μια σχέση με αυτό που κάνω, με τη δουλειά μου. Από τον ιδρυτικό νόμο της Αρχής, για να αναλάβεις γενικός διευθυντής πρέπει να είσαι είτε γεωλόγος είτε μεταλλειολόγος και να έχεις τουλάχιστον δεκαετή πείρα στο συγκεκριμένο αντικείμενο», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γεωλογική Υπηρεσία στην Ελλάδα μετρά 100 χρόνια ζωής. Προφανώς η οικονομική κρίση τής στέρησε πολύτιμους πόρους προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία της. «Εδώ και ενάμιση χρόνο, ωστόσο, είμαστε σε μια πορεία αναγέννησης και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον. Σημαντικό πρόβλημα παραμένει η υποστελέχωση, ενώ ο κόσμος που συνταξιοδοτείται δύσκολα αναπληρώνεται, καθώς απαιτείται μεγάλη πείρα. Το μεγάλο μας άγχος, λοιπόν, είναι πώς αυτή θα μεταφερθεί στους επόμενους», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη: 

Φίλιππος Αλκαλάι: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μονόδρομος για τη ναυτιλία

Bitcoin: Οι κεντρικές τράπεζες το μισούν, αλλά το αντιγράφουν 

Samsung: Και πάλι 1η – Ξεπέρασε την Apple στις πωλήσεις smartphones το α΄ τρίμηνο

Keywords
Τυχαία Θέματα