Ανησυχία για τη μετάλλαξη «Μ» – Μπορεί να διαδεχθεί τη «Δέλτα»

«Η μετάλλαξη «Μ» ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από τη «Δ», σημείωσε ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, για τη νέα μετάλλαξη, κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν και στη χώρα μας, αλλά και για τη νέα φάση στην οποία περνά η πανδημία.

Όπως δήλωσε ο κύριος Γώγος τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν

αποκλείεται το στέλεχος «Μ» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ.

Μάλιστα, ο κ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί».

Το ποσοστό εξάπλωσης

Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.

Σε ποιες χώρες επικρατεί

Ωστόσο όπως είπε υπάρχουν 2 χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί: «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χωρές οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δ’, ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για την Μ.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μ μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας , όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΑΔΕ: Ποιες υποθέσεις βάζει στο στόχαστρο – Γιατί επιταχύνονται οι έλεγχοι

Σχολές Ξεναγών του υπουργείου Τουρισμού: Δωρεάν φοίτηση και χωρίς εξετάσεις

Πετρέλαιο: Μικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Keywords
Τυχαία Θέματα