Ανησυχητικά στοιχεία από τη NASA: Το 2018 ήταν το τέταρτο πιο θερμό έτος στα χρονικά


Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή, καθώς όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της NASA και της υπηρεσίας Noaa, το 2018 ήταν η τέταρτη πιο θερμή χρονιά από τότε που υπάρχουν στοιχεία. Πέραν αυτού, το ρεκόρ έρχεται να προστεθεί σε μία πενταετία, όπου η θερμοκρασία θεωρείται ως η πιο υψηλή από τότε που ξεκίνησαν οι σύγχρονες μετρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κόσμος ήταν κατά 0,83 βαθμούς Κελσίου πιο θερμός απ' ότι ο μέσος όρος των ετών από το 1951 και 1980. Αυτό

σημαίνει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2018 ήταν η τέταρτη πιο θερμή από το 1880 και τοποθετείται πίσω από το 2016, το 2017 και το 2015.

Η αύξηση της θερμοκρασίας καταδεικνύει τις έντονες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις, που οφείλουν να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή.

Οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά

Οι Αμερικανοί επιστήμονες συνειδητοποιούν ότι υπάρχει ένα μοτίβο στην κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τον άνθρωπο, γεγονός που ενισχύει την αυξανόμενη εκδήλωση καταιγίδων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πέρυσι σημειώθηκαν καταστροφικοί τυφώνες που έπληξαν τις ανατολικές ΗΠΑ, ενώ πυρκαγιές κατέστρεψαν την Καλθιφόρνια.

Παράλληλα, εκδηλώθηκαν καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδία, τεράστιος τυφώνας στις Φιλιππίνες και φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και στη Σουηδία. Η Αρκτική, που είχε το δεύτερο πιο θερμό της έτος στα χρονικά, είχε τόσο υψηλές θερμοκρασίες που εξέπληξε τους επιστήμονες.

Ο διευθυντής του ινστιτούτου της NASA για τις Διαστημικές Σπουδές σχολίασε ότι το 2018 ήταν ένα ακόμη εξαιρετικά θερμό έτος, στην κορυφή μιας μακροπρόθεσμης τάσης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται ήδη αισθητές – στις παράκτιες πλημμύρες, τα κύμματα καύσωνα, τις έντονες βροχοπτώσεις και την αλλαγή στο οικοσύστημα».

Η έκθεση της NASA και της Noaa καθυστέρησε φέτος, εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ (shutdown). Πάντως στα ίδια συμπεράσματα κατέληξε το Berkley Earth και η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας «Κοπέρνικος».

Keywords
Τυχαία Θέματα