Ανοχύρωτα τα νοσοκομεία: «Επιδημία» η αρπαγή πανάκριβων μηχανημάτων

Συναγερμός έχει σημάνει στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, και συγκεκριμένα σε τμήματα όπως Γαστρεντερολογικό ή Πνευμονολογικό, με υψηλής αξίας κι εύχρηστο ιατροτεχνολογικό υλικό, μετά το μπαράζ κλοπών εξοπλισμού που καταγράφηκε το τελευταίο 48ωρο σε τρία νοσοκομεία της κεντρικής Ελλάδας, και στον απόηχο του «ριφιφί» στον «Άγιο Σάββα», κάτω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ).

Διευθυντές τμημάτων κι εργαστηρίων με εξοπλισμό εύχρηστο μεν, πανάκριβο δε, σπεύδουν να οργανώσουν στοιχειωδώς τη φύλαξη των χώρων

τους προκειμένου να αποτρέψουν νέο συμβάν και νέες απώλειες, τόσο σε εξοπλισμό, όσο και στον πολύτιμο χρόνο της διενέργειας των ιατρικών εξετάσεων.

Η έλλειψη σύγχρονων μέσων ελέγχου και φύλαξης σε πολλά νοσοκομεία όπως ακόμη και οι εξωτερικές κάμερες (οι εσωτερικές κάμερες δεν υπάρχουν συνήθως για λόγους προστασίας δεδομένων των ασθενών) και τα κενά στη φύλαξη των κτηριακών εγκαταστάσεων των νοσοκομείων, είτε από εταιρίες σεκιούριτι, είτε από μεμονωμένους υπαλλήλους που απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις, προκαλούν προβλήματα στη θωράκιση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ.

Τα δεδομένα των τεσσάρων κλοπών

Αυτό που «βλέπουν» και έχουν καταγράψει μέχρι τώρα στελέχη νοσοκομείων και στα τέσσερα συμβάντα είναι η «προτίμηση» σε φορητό ενδοσκοπικό εξοπλισμό αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ: συνολικά έχουν αφαιρεθεί 24 ενδοσκόπια (γαστροσκόπια, κολονοσκόπια, βρογχοσκόπια), εκ των οποίων τα μισά (12) από τον «Άγιο Σάββα» από όπου εκλάπησαν και δύο επεξεργαστές εικόνας.

Από κάθε ένα από τα τρία νοσοκομεία της κεντρικής Ελλάδας, Βόλου, Λαμίας και Λάρισας, εκλάπησαν τέσσερα ενδοσκόπια, παλαιάς και νέας τεχνολογίας.

Πέραν της οικονομικής ζημιάς, πρόβλημα εντοπίζεται και στα προγραμματισμένα ραντεβού των ασθενών που ακυρώθηκαν ενώ από τις διοικήσεις των νοσοκομείων εξετάζονται τρόποι για την επίλυση του προβλήματος. Στον «Άγιο Σάββα» βρέθηκε η λύση στα εφεδρικά παλαιάς τεχνολογίας μηχανήματα που υπήρχαν, αλλά και πάλι εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ικανό διάστημα μέχρι να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς διότι με τα παλαιά μηχανήματα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τις εξετάσεις.

Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας η «αποκατάσταση» δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γαστρεντερολογίας κ. Σπύρο Ποταμιάνο, έχει ανασταλεί η λειτουργία της κλινικής, καθώς χωρίς τα ενδοσκόπια δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις. Ο ίδιος επισημαίνει -όπως και οι γιατροί από τα άλλα νοσοκομεία- πως όσο θολό παραμένει ποιος αφαιρεί αυτόν τον εξοπλισμό, τόσο ευκρινές και καθαρό είναι πως ο δράστης ήταν εξαιρετικός γνώστης της τεχνολογίας του συγκεκριμένου εξοπλισμού. «Αυτός ή αυτοί που μπήκαν στη Γαστρεντερολογική κλινική του νοσοκομείου γνώριζαν πολύ καλά τι και πώς θα το αφαιρέσουν» λέει στο protothema.gr ο κ. Ποταμιάνος.

Από την κλινική του Πανεπιστημιακού Λάρισας αφαιρέθηκαν τέσσερα ενδοσκόπια μάρκας Phentax - από τον «Άγιο Σάββα» και το νοσοκομείο Βόλου αφαιρέθηκαν Olympus και από το νοσοκομείο Λαμίας εξοπλισμός Fuji.

Κοινός παρονομαστής και στις τέσσερις περιπτώσεις είναι επίσης ο χρόνος της «εισβολής» στο νοσοκομείο και της αφαίρεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς τα περιστατικά καταγράφησαν σε «νεκρές» ημέρες για τη λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων - Κυριακή απόγευμα όπως στο νοσοκομείο Βόλου ή Κυριακή βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στον «Άγιο Σάββα», το νοσοκομείο Λαμίας και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.

Η κίνηση των δραστών να αφαιρέσουν ακριβά εξαρτήματα συγκεκριμένων εταιρειών που θεωρούνται από τις κορυφαίες στο πεδίο της ιατρικής τεχνολογίας έχει δύο εκδοχές: είτε να τα πουλήσουν ως ανταλλακτικά, είτε να τα διακινήσουν ολόκληρα με πιθανότερες χώρες προορισμού τις πρώην ανατολικές ή τις βαλκανικές.

Επισημαίνεται βεβαίως πως τα ιατρικά εξαρτήματα που αφαιρέθηκαν φέρουν σειριακό αριθμό, έναν μοναδικό κωδικό, που τα καθιστά αναγνωρίσιμα από την εταιρία παραγωγής και εμπορίας τους αλλά μόνο σε περίπτωση συντήρησης τους από αυτήν.

Ωστόσο, παράγοντες του χώρου αναφέρουν πως τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αναλαμβάνουν σε ανταγωνιστικές τιμές το σέρβις ιατρικών μηχανημάτων, ακόμη και αυτών που αντιπροσωπεύονται από μία εταιρία, ενώ υποστηρίζουν πως διαθέτουν και γνήσια ανταλλακτικά που επίσης θεωρητικά μπορεί να διακινεί μόνο η αντιπροσωπεία. Με δεδομένη την «προσφορά» τέτοιων υπηρεσιών κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πώληση των κλαπέντων μηχανημάτων ακόμη και σε ιατρεία ή μονάδες υγείας στην Ελλάδα εφόσον μπορεί να παρακαμφθεί ο «σκόπελος» της συντήρησης από την εταιρεία-αντιπρόσωπο.

«Βλέπει» τη σύλληψη ο Πολάκης

Θέμα ημερών είναι η σύλληψη της σπείρας που διαρρηγνύει κλινικές ή τμήματα δημόσιων νοσοκομείων και η δράση της οποίας είναι σε πλήρη εξέλιξη, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης.

Θέμα ημερών είναι η σύλληψη της σπείρας που διαρρηγνύει κλινικές ή τμήματα δημόσιων νοσοκομείων και η δράση της οποίας είναι σε πλήρη εξέλιξη, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, σε ανακοίνωσή του.

«Τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται σε εξέλιξη δράση οργανωμένης σπείρας, η οποία διαρρηγνύει κλινικές ή τμήματα δημόσιων νοσοκομείων και υπεξαιρεί συγκεκριμένου είδους ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος χρησιμοποιείται καθημερινά και σε ευρεία κλίμακα για την εξέταση ασθενών» αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Σύμφωνα με την Αριστοτέλους, «οι έρευνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και η σύλληψη των μελών της οργανωμένης σπείρας είναι θέμα ημερών».

Στην ίδια ανακοίνωση, διαβεβαιώνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τους διοικητές των νοσοκομείων, έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των ραντεβού ασθενών, στα πληγέντα νοσοκομεία, αλλά και τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, με το υπάρχον δυναμικό υπηρεσιών φύλαξης, στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της χώρας -και τα δύο αμφισβητούνται από τους εργαζόμενους των νοσοκομείων…

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα