Άνοδος στις ευρωαγορές στην εκπνοή του Ιανουαρίου

Ενισχύονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατά την τελευταία ημέρα συναλλαγών για τον Ιανουάριο, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και τις τιμές του πετρελαίου που συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,88% στις 469,66 μονάδες, με τις μετοχές τεχνολογίας να κάνουν άλμα 2,3%, καθώς όλοι οι κλάδοι αλλά και οι μεγαλύτεροι δείκτες βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

Ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,24%, ο γερμανικός DAX

κερδίζει 1,09%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,67%, ο ιταλικός FTSE MIB +1,44% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με άνοδο 0,47%.

Νωρίτερα οι ασιατικοί δείκτες έκαναν άλμα με τον ιαπωνικό Nikkei να κερδίζει 1,07% ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε κέρδη 1,01%. Ημιαργία ήταν σήμερα στα χρηματιστήρια του Χονγκ κονγκ και της Σιγκαπούρης λόγω των εορτασμών για το Νέο Σεληνιακό Έτος, ενώ κλειστά παρέμειναν τα χρηματιστήρια σε ηπειρωτική Κίνα και Νότια Κορέα.

Τα αμερικανικά futures σημείωναν άνοδο κατά τη διάρκεια της νύχτας, την ώρα που οι επενδυτές αναμένουν το τελευταίο κλείσιμο για πιθανόν τον χειρότερο μήνα από τον Μάρτιο του 2020 για τον S&P 500. Όλος ο Ιανουάριος κύλησε με μεγάλη μεταβλητότητα λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό, τα εφοδιαστικά προβλήματα και την επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve.

Την περασμένη εβδομάδα η Fed άφησε να εννοηθεί ότι θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια για να αντιμετωπιστεί ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός. Οι αγορές ετοιμάζονται για πέντε αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης εντός του 2022 με την πρώτη τον Μάρτιο.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στο μεταξύ Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στα επιχειρηματικά νέα, τα οικονομικά της αποτελέσματα ανακοίνωσε η Ryanair. Η αεροπορική σημείωσε αύξηση των εσόδων και μείωση των απωλειών το γ’ τρίμηνο του 2021. Πιο συγκεκριμένα, οι ζημίες για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 96 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 321 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020 και ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν ζημίες 95,6 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα της Ryanair έφτασαν τα 1,47 δισ. ευρώ έναντι 341,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 1,52 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα: Για άλλα 10 χρόνια θα είναι αντιμέτωπη με υψηλούς ναύλους των containers

Οι Ιταλοί έγιναν πλουσιότεροι κατά τη διάρκεια της πανδημίας (γράφημα)

Ryanair: Υποχωρούν οι ζημιές αλλά το μέλλον της μοιάζει αβέβαιο

Keywords
Τυχαία Θέματα