Ανοίγουν τα σχολεία, τέλος οι διακοπές; Τι φοβίζει τις αεροπορικές εταιρείες

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να παρατείνουν την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών που παραδοσιακά τελειώνουν με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Η Ryanair Holdings, για παράδειγμα, διατηρεί το κόστος των εισιτηρίων της σε πολύ χαμηλά επίπεδα προκειμένου να παροτρύνει τον κόσμο να συνεχίσει να ταξιδεύει σε δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς και το Σεπτέμβριο – γιατί όχι και τον Οκτώβριο. Περίπου το 70% των κρατήσεων

σε διεθνές επίπεδο αφορούν πτήσεις που είναι προγραμματισμένες πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες πως θα πραγματοποιήσει 250 νέα δρομολόγια στο δίκτυό της αυτό το χειμώνα, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τη ζήτηση από άτομα που δεν μπόρεσαν να πάρουν άδεια το καλοκαίρι και αναζητούν ένα διάλειμμα στο εξωτερικό.

Σε αναζήτηση ρευστού

Η Καραϊβική παραμένει ο πιο hot προορισμός για μακρινά ταξίδια. Σύμφωνα μάλιστα, με την Virgin Atlantic Airways Ltd. οι κρατήσεις για Μπαρμπέιντος, Αντίγκουα και Γρενάδα αυξήθηκαν κατά 300% όταν οι συγκεκριμένοι προορισμοί προστέθηκαν στην πράσινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου. «Με τα σχολεία να ανοίγουν ξανά και τη μετάλλαξη Δέλτα να βρίσκεται σε έξαρση, ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος και αβέβαιος για τις αεροπορικές εταιρείες» δήλωσε ο Νικ Κάνινγκχαμ, αναλυτής της Agency Partners στο Λονδίνο.

Οι αεροπορικές ελπίζουν να ξαναχτίσουν τα ταμειακά αποθέματα αυτό το καλοκαίρι για να μπορέσουν να καλύψουν τη χειμερινή περίοδο, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η Wizz Air Holdings έχει ήδη αποκαταστήσει το 100% των θέσεων πριν από την πανδημία. Έγινε έτσι, ένας από τους λίγους ισχυρούς παίκτες παγκοσμίως που μπόρεσε να πετύχει κάτι τέτοιο.

Η Lufthansa εκτιμά ότι θα φτάσει φέτος το 40% της ικανότητάς της πριν από την πανδημία, μια πρόβλεψη που στηρίζεται στις προσδοκίες για σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών. Όλα όμως, θα μπορούσαν να ανατραπούν εξαιτίας των επιδημιολογικών δεδομένων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ικανότητα των αεροπορικών εταιρειών ανέρχεται πλέον στο 69% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Όσον αφορά σε Κίνα και ΗΠΑ, και οι δύο χώρες παραμένουν 13% κάτω από τα επίπεδα του 2019, με τα ταξίδια να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό, ιδίως στην Κίνα, στις εσωτερικές πτήσεις. Η διεθνής ένωση αερομεταφορών δήλωσε την Παρασκευή ότι ο κλάδος είχε συλλογική καθαρή ζημία 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο.

Οι πτήσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ επανήλθαν σχεδόν στο 50% των επιπέδων πριν από την πανδημία, αφού η ΕΕ επέλεξε να δώσει το πράσινο φως τον Ιούνιο στους εμβολιασμένους Αμερικανούς για να ταξιδέψουν στη Γηραιά ήπειρο. Αυτό το παράθυρο φαίνεται να κλείνει ξανά αφού οι χώρες της ΕΕ ψήφισαν να περιορίσουν τα ταξίδια των Αμερικανών στην Ευρώπη.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που πιθανότητα να ισχύσουν το χειμώνα μπορεί να οδηγήσουν σε νέους γύρους άντλησης κεφαλαίων, ασκώντας παράλληλα πιέσεις στις κυβερνήσεις να επεκτείνουν τα προγράμματα διάσωσης που ήδη ανέρχονται σε περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Διαβάστε ακόμη

Οι αριθμοί που σήμαναν το «συναγερμό» για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας

Τελευταία ευκαιρία για να σβήσετε φόρους και εισφορές με κρατικό χρήμα

Μανώλης Καραμολέγκος: Κόντρα στην κρίση με νέο εργοστάσιο και επενδύσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα