Άνθιμος Αμανατίδης: Η ΕΥΑΘ επενδύει στην καινοτομία και την κυκλική οικονομία

Στην ίδρυση ενός Ινστιτούτου Νερού, που θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός think tank με μελετητικό και επιχειρησιακό προσανατολισμό και θα συνεργάζεται με επιστημονικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σκοπεύει να προχωρήσει η Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Η εταιρεία

ύδρευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος της συμπρωτεύουσας, στην οποία συμμετέχει και ο γαλλικός κολοσσός της Suez, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη Veolia, θα επενδύσει δυναμικά στον τομέα της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης και της κυκλικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Δίκτυο Καινοτομίας της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και το MIT Enterprise Forum Greece (MITEF), θα προκηρύξει άμεσα διαγωνισμό για την αναζήτηση τεχνολογιών που θα της επιτρέψουν να μειώσει το υδατικό της αποτύπωμα ώστε να δέχεται καθαρότερο αστικό λύμα στην είσοδο του βιολογικού της καθαρισμού και κατ’ επέκταση να απορρίπτει καθαρότερο λύμα στον Θερμαϊκό κόλπο. Παράλληλα θα διευρύνει τη συνεργασία της με το ΑΠΘ με σκοπό τη χαρτογράφηση του ιικού φορτίου της πανδημίας σε κάθε περιοχή και τον έλεγχο και άλλων ουσιών όπως τα φάρμακα. Οπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο «business stories» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Aνθιμος Αμανατίδης, η εταιρεία θα ενισχύσει παράλληλα την παρουσία της και στα έργα ΣΔΙΤ όπου σε συνεργασία με τη Suez και την Ιntrakat διεκδικούν το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική, συνολικού ύψους 167 εκατ. ευρώ, δραστηριότητα που αναμένεται να επεκταθεί και στο εξωτερικό. Η ΕΥΑΘ θα προχωρήσει και στην ανάπτυξη των έξυπνων μετρητών, τομέα στον οποίο έχει ξεκινήσει από καιρό ένα πιλοτικό έργο στο campus του Αριστοτελείου, το οποίο σκοπεύει να επεκτείνει στην Καλαμαριά. Πρόκειται για ένα έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικά 250.000 υδρόμετρα και προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ.

– Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες που θέτει η ΕΥΑΘ, ποιες θεωρείτε τις πιο κρίσιμες για την επόμενη πενταετία;

Η πανδημία ανέδειξε με τραγικό τρόπο τη σημασία της βιωσιμότητας ως εργαλείου για την υγειονομική κρίση και παράλληλα για την ανοιχτή εδώ και χρόνια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής ή -αλλιώς και με πιο ρεαλιστικούς όρους- της κλιματικής κρίσης που ήδη βιώνουμε. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν μπορεί παρά να μας ενδιαφέρει η διασφάλιση του υδάτινου πόρου για τις αυξανόμενες ανάγκες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με παράλληλη σταδιακή μείωση του υδατικού μας αποτυπώματος, όπως και η μετάβαση σε πιο «πράσινες» εγκαταστάσεις για τη μείωση αντίστοιχα και του ενεργειακού μας αποτυπώματος. Οι στόχοι αυτοί είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης, με μεγαλύτερα έργα αυτή τη στιγμή την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας του Νερού του Αλιάκμονα (ΕΕΝΘ) και την ενεργειακή αναβάθμιση του μεγάλου βιολογικού καθαρισμού μας (ΕΕΛΘ), έργο προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ. Ομπρέλα όλων αυτών φιλοδοξούμε να είναι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην τοπική κοινότητα.

– Ποια στρατηγική θα ακολουθήσει στον τομέα των ΣΔΙΤ η ΕΥΑΘ; Είδαμε να συνεργάζεστε με τη Suez και την Intrakat στον διαγωνισμό για το φράγμα Χαβρία. Σε τι άλλα έργα ΣΔΙΤ σχεδιάζετε να συμμετάσχετε; Μέσα σε αυτά είναι και η ΣΔΙΤ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της ΕΥΔΑΠ;

Στην ΕΥΑΘ βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη των συνεργασιών. Συνέργειες μεταξύ ομοειδών εταιρειών, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών, καινοτόμων τεχνολογιών. Το φράγμα του Χαβρία στη Χαλκιδική είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας ΣΔΙΤ στο ευρύτερο πλαίσιο των συνεργειών που επιδιώκουμε. Η υλοποίηση του φράγματος αυτού είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ όχι μόνο ειδικά για φράγμα, αλλά γενικότερα στον τομέα της ύδρευσης στην Ελλάδα. Η διάρκεια του έργου είναι 30 χρόνια, αποτελεί τεράστιο έργο στον τομέα μας και αναμένουμε πρώτα από εκεί τις εξελίξεις. Σε άλλης τάξεως κλίμακα φυσικά έχουμε, για παράδειγμα, μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Νάουσας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας GIS, έχουμε ξεκινήσει άτυπα συνεργασίες και με άλλους δήμους της χώρας, καθώς επίσης γίνονται συζητήσεις και με ομοειδείς εταιρείες του εξωτερικού.

– Η Suez συμμετέχει με ποσοστό άνω του 5% στην ΕΥΑΘ. Πόσο έχει επωφεληθεί η εταιρεία από αυτή τη μετοχική σύμπραξη και τι προοπτικές μπορεί να υπάρχουν μετά την εξαγορά της από τη Veolia;

Η Suez είναι βασικός μας μέτοχος εδώ και πολλά χρόνια. Η συνεργασία μας είναι άριστη, γι’ αυτό ακριβώς και συμμετέχουμε στο σχήμα διεκδίκησης του φράγματος Χαβρία. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, της ύδρευσης και της αποχέτευσης, τη γλώσσα του περιβάλλοντος και μόνο επωφελής μπορεί να είναι η συνεργασία μας – άλλωστε, σας ξεκαθάρισα τη στάση μας στον τομέα των συνεργειών. Κάθε καινούρια γνώση, τεχνολογία, καινοτομία που θα πάνε μπροστά την ύδρευση και το περιβάλλον στον τόπο μας είναι καλοδεχούμενες.

– Είπατε για συνέργειες και καινοτομία. Πώς μπορεί να συνεισφέρει η ΕΥΑΘ στον τομέα αυτό;

Θα σας δώσω δύο παραδείγματα. Οπως ξέρετε, η κλιματική κρίση επιβάλλει την ολιστική διαχείριση των υδάτων, είναι συνολική υπόθεση μεγάλων λεκανών απορροής τα αποθέματά μας, δεν μπορεί ο καθένας να δρα μεμονωμένα. Στο επίπεδο των συνεργειών, λοιπόν, σκεφτόμαστε την ίδρυση ενός Ινστιτούτου Νερού, ενός think tank με μελετητικό και επιχειρησιακό χαρακτήρα. Το σχεδιάζουμε ως έναν αυτοχρηματοδοτούμενο φορέα που θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα κινητοποιεί, θα συντονίζει, θα φέρνει κοντά επιστημονικές ενώσεις, ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και ειδικές κρατικές υπηρεσίες για το καλό των υδάτινων πόρων μας.

Στο θέμα της καινοτομίας, επίσης, να σας ανακοινώσω ότι σε συνεργασία με το Δίκτυο Καινοτομίας της ΕΕΣΥΠ και το MITEF, τις επόμενες ημέρες προκηρύσσουμε διαγωνισμό και απευθυνόμαστε σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια κ.ά. Θέλουμε να βρούμε τεχνολογίες που θα μας επιτρέπουν να δεχόμαστε καθαρότερο αστικό λύμα στην είσοδο του βιολογικού καθαρισμού ώστε τελικά να παραδίδουμε καθαρότερο λύμα στον ευαίσθητο αποδέκτη μας, τον Θερμαϊκό, και παράλληλα λύσεις για ανάκτηση πολύτιμων υλικών από τους ρυπαντές που απομονώνουμε. Η κυκλική οικονομία στην πράξη μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες.

– Πόσο άμεσα θα εντάξει η ΕΥΑΘ στη στρατηγική της την ανάπτυξη των «έξυπνων» μετρητών; Πώς εξελίσσεται το πιλοτικό σας έργο;

Τα «έξυπνα» υδρόμετρα και οι εφαρμογές τους είναι το ψηφιακό αύριο των εταιρειών ύδρευσης. Σε συνδυασμό με την πλήρη αυτοματοποίηση του δικτύου και τον τηλέλεγχό του (SCADA) θα αποτελέσουν για την ΕΥΑΘ σημαντικό βήμα για την εφαρμογή νέων υπηρεσιών νερού στη Θεσσαλονίκη, με προφανή, μετρήσιμα αποτελέσματα στην τσέπη του καταναλωτή και στην προστασία των διαθέσιμων υδατικών πόρων. Η πιλοτική λοιπόν εγκατάσταση «έξυπνης» υποδομής συστημάτων τηλεμέτρησης της κατανάλωσης και διαχείρισης του νερού συνεχίζεται με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Δεν είναι εύκολη η συνολική μετάβαση, πηγαίνουμε βήμα-βήμα, μετράμε επιδόσεις και βαθμό ικανοποίησης του καταναλωτή.

– Η ΕΥΑΘ έχει συνεργαστεί τους τελευταίους μήνες με το ΑΠΘ για τη μέτρηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους τομείς αυτή η συνεργασία; 

Η συνεργασία μας με το ΑΠΘ εδώ και περίπου έναν χρόνο, από την πρώτη εκδήλωση της πανδημίας, αναδεικνύει, όπως προανέφερα, την εξωστρέφειά μας και το έντονο ενδιαφέρον μας για δραστηριοποίηση σε θέματα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος. Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας προχωρώντας σε χαρτογράφηση του ιικού φορτίου ανά περιοχή, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μας δίνουν το αποχετευτικό μας δίκτυο και η γεωγραφία του. Στο ίδιο πλαίσιο θα μπορέσουμε στο μέλλον να αναζητήσουμε και άλλες ουσίες, π.χ. φάρμακα, μέσα στα λύματα καθιστώντας τα ένα υγειονομικό εργαλείο προς χρήση από ειδικούς επιστήμονες.

Διαβάστε ακόμη:

ΒΟΑΚ: Παρουσία Μητσοτάκη – Καραμανλή η τελική χάραξη του έργου σήμερα στα Χανιά

Eξοικονομώ – Αυτονομώ: Βάζει πλώρη για Φθινόπωρο ο νέος κύκλος – Aλλαγές στα κριτήρια επιλογής

Marks & Spencer: Τα 30+1 χρόνια στην Ελλάδα, οι Μαρινόπουλοι και οι νέοι κλυδωνισμοί

Keywords
Τυχαία Θέματα