Αντιδράσεις από Ισπανία-Πορτογαλία στην απόφαση του Ecofin

Νέα μέτρα προτείνει η Μαδρίτη - «Αντιπαραγωγική» η επιβολή κυρώσεων, απαντά ο Πορτογάλος πρωθυπουργός

Η απόφαση του Ecofin να δώσει το «πράσινο φως» στην Κομισιόν, προκειμένου να ξεκινήσει τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, εξαιτίας των υψηλών ελλειμμάτων τους, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την αντίδραση των δύο χωρών.

Περισσότερο συμβιβαστικοί εμφανίζονται οι Ισπανοί, με τον υπουργό Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος να έχει, ήδη, ετοιμάσει αντιπρόταση προκειμένου να επιτύχει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ

από το 2017.

«Θα προτείνουμε ένα μέτρο στη φορολόγηση των εταιρειών (...) ένα ισχυρό μέτρο", που θα αποφέρει 6 δισεκ. ευρώ, δήλωσε ο ντε Γκίντος σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά το πέρας του Ecofin, παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά του για να αποφύγει η χώρα του ένα πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ισπανία διαθέτει δέκα ημέρες για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της και θα επιμείνει στην εξυγίανση της οικονομίας της και στις μεταρρυθμίσεις και τη μείωση δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη.

Το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας έφθασε το 5% του ΑΕΠ το 2015, αλλά ήταν 9,07% το 2011. Η αύξηση ξανάρχισε και πρόκειται να υπερβεί και πάλι το 3% το 2016, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για μεταρρυθμίσεις στην εργασιακή νομοθεσία.

Έντονη αντίδραση από τη Λισαβόνα

Ως «αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη χώρα του, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα. Όλη αυτή η διαδικασία κινείται σε λάθος κατεύθυνση, υποστήριξε ο κ. Κόστα, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα επαναφέρει φέτος το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ «χωρίς να προσφύγει σε ένα σχέδιο Β ή σε έκτακτα μέτρα» για την επίτευξη της δημοσιονομικής της προσαρμογής.

Keywords
Τυχαία Θέματα