Αντιδράσεις από τα σχολεία για την μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

Στην αντεπίθεση περνούν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων αλλά και οι γονείς και κηδεμόνες σε ό,τι αφορά τις νέες παρεμβάσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ο οποίος απαγορεύει με ρύθμιση του τις απολύσεις εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Οι σχολάρχες μιλούν για απόφαση ισοπεδωτική που στόχο έχει να πλήξει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ιδιωτικών σχολείων και

τη δυνατότητα επιλογής εκπαδιευτικών και που εξισώνει προς τα κάτω την εκπαίδευση αντί να αναβαθμίζει το δημόσιο σχολείο.

«Το Υπουργείο Παιδείας, κυριευμένο από τις ιδεοληψίες του ενάντια στον ιδιωτικό τομέα και για να ανασχέσει το ρεύμα εγγραφών προς τα ιδιωτικά σχολεία, που επισφραγίζει την ποιοτική τους προσφορά στην ελληνική κοινωνία, αντί να προσπαθήσει να αντιγράψει τις καλές πρακτικές τους, αποφάσισε να κάνει το μόνο που γνωρίζει καλά: να ισοπεδώσει κάθε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Προσπαθεί να αναιρέσει, λοιπόν, με νέα τροπολογία που κατέθεσε, δύο βασικά πλεονεκτήματα: το ένα είναι η δυνατότητα επιλογής και αξιοκρατικής αντιμετώπισης του εκπαιδευτικού προσωπικού και το δεύτερο είναι οι δυνατότητες διαφοροποίησης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Κυραϊλίδης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η νέα ρύθμιση μονιμοποιεί ουσιαστικά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Η διοίκηση του κάθε σχολείου δεν θα μπορεί να διαφυλάξει την ποιότητα της εκπαιδευτικής υπηρεσίας που παρέχει στους μαθητές, καθώς δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει έναν εκπαιδευτικό, ανεξάρτητα αν αυτός αποδίδει ή όχι, αν προσεγγίζει τους μαθητές ή όχι, αν έχει διάθεση προσφοράς ή όχι.

Ο κ. Κυραϊλίδης λοιπόν ξεκαθαρίζει: «Ας το κάνουμε σαφές στην ελληνική κοινωνία, σε κάθε μαθητή, σε κάθε γονέα και σε κάθε εκπαιδευτικό: η ρύθμιση δεν προστατεύει τον καλό εκπαιδευτικό (ο οποίος, άλλωστε, δεν χρειάζεται άλλη ρήτρα μονιμότητας παρά μόνο την αξία του) αλλά αυτόν που θα μπει στην τάξη και δεν θα κάνει μάθημα, αυτόν που θα προσβάλει τα παιδιά, αυτόν που δεν θα συνεργαστεί με την εκπαιδευτική κοινότητα- αυτός τελικά μονιμοποιείται!

Παράλληλα, δημιουργεί μια τάξη προνομιούχων, οι οποίοι στο όνομα της κρατικής διαφύλαξης του αγαθού της εκπαίδευσης (πόσο οξύμωρο ακούγεται αυτό στην εποχή μας...), θα είναι μόνιμοι στον ιδιωτικό τομέα. Κάθε εργαζόμενος γονέας που στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο θα γνωρίζει ότι ενώ ο ίδιος κρίνεται καθημερινά για τη δουλειά του, ο δάσκαλος του παιδιού του είναι στο απυρόβλητο. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.

Ο υπουργός που είχε το θράσος να αποκαλέσει από τηλεοράσεως "πειρατικά" τα ιδιωτικά σχολεία, τα σχολεία που σε κάθε διεθνή αξιολόγηση διασώζουν με τις επιδόσεις τους το κύρος της χώρας, και με δεδομένη την ιδεοληπτική του εμπάθεια απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τη ρύθμιση αυτή εκτελει "εργολαβία", αναβιώνοντας παράλογα συντεχνιακά προνόμια του παρελθόντος.

Η ρύθμιση δεν είναι λανθασμένη απλώς επειδή πλήττει τα σχολεία – αυτό είναι το λιγότερο. Είναι όμως εντελώς αντίθετη προς τις διεθνείς καλές πρακτικές της εκπαίδευσης, προς τις παραινέσεις του ΟΟΣΑ, είναι επιζήμια για το συμφέρον μαθητών και οικογενειών και χαμηλώνει το επίπεδο της εκπαίδευσης γενικότερα».

Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος ετοιμάζεται να στείλει επιστολή προς γονείς και κηδεμόνες που θα αναλύει την κατάσταση. Το κείμενο έχει ως εξής:

"Φίλε γονέα,

Θυμάσαι την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, όταν έψαχνες σχολείο για το παιδί σου; Ήρθες με αγωνία να μας ρωτήσεις για τη φιλοσοφία, για το πρόγραμμα, για το αν θα είναι το παιδί σου ευτυχισμένο στο σχολείο, για τα εφόδια που θα πάρει. Ήθελες να μάθεις όλες τις πρακτικές λεπτομέρειες: τι ώρα ξεκινάει το μάθημα, πότε γίνεται το σχόλασμα, πόσο διαρκούν τα διαλείμματα και αν περνάει το σχολικό από το σπίτι σου.

Ρώτησες όμως και άλλα, πιο ουσιαστικά: για το πώς διαμορφώνουμε το πρόγραμμα, πώς επιλέγουμε τους εκπαιδευτικούς, πώς τους αξιολογούμε, πώς τους βοηθούμε να εξελιχθούν. Σε αυτά, τα ουσιαστικά, θα θέλαμε να αναφερθούμε. Γιατί, ενώ στα πρώτα, που περνάνε από τα χέρια μας, ήμασταν απόλυτα συνεπείς, στα δεύτερα, τα σημαντικά, άθελά μας, σε παραπληροφορήσαμε.

Σου εγγυηθήκαμε ότι προσπαθούμε πάντα να χρησιμοποιούμε τα καλύτερα δυνατά μοντέλα αξιολόγησης. Και πράγματι, αυτό κάναμε στην αρχή. Αλλά μετά ήρθε το κράτος, ο μεγάλος «πατερούλης» που ξέρει τα πάντα για το καλό του παιδιού σου και μας απαγόρευσε την αξιολόγηση. «Αξιολόγηση μπορεί να κάνει μόνο το κράτος» - το ίδιο κράτος που δεν αξιολόγησε ποτέ τους δικούς του λειτουργούς, το ίδιο κράτος που διατηρεί επίορκους στις θέσεις τους.

Σου υποσχεθήκαμε ότι θα ακούμε τη φωνή των οικογενειών, ότι θα μας ενδιαφέρει αν ένας εκπαιδευτικός δουλεύει με κέφι και ευσυνειδησία, ότι θα μπορούμε να τον ελέγχουμε, ότι θα μπορούμε να επιλέξουμε αν αξίζει να συνεχίσει να έχει στα χέρια του την εκπαίδευση παιδιού σου. Αλλά τώρα έρχεται το κράτος, ο «εγγυητής» της ποιότητας της εκπαίδευσης, μας λέει ότι εμείς δεν μπορούμε να έχουμε γνώμη και μονιμοποιεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, πρακτικά, όποια και αν είναι η προσφορά του εκπαιδευτικού, όποιες και αν είναι οι γνώσεις του και οι ικανότητές του, όσο κέφι και αν βάζει στη δουλειά του, όσο τρυφερός, απότομος, φιλικός, εκδικητικός και αν είναι με τα παιδιά, εφόσον αρχικά αναλάβει τη θέση, μετά δεν θα μπορεί να μετακινηθεί. Ό,τι και αν πούμε εμείς, ό,τι και αν πεις εσύ, ό,τι και αν πουν τα παιδιά.

Φίλε γονέα,

Εμείς θα κάνουμε πάντοτε, τα πάντα, για να μπορεί το παιδί σου να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Παρά τις αντιξοότητες, παρά την παράλογη νομοθεσία, παρά τις εχθρικές κυβερνήσεις, παρά την ισοπέδωση, παρά την αναξιοκρατία, τα ιδιωτικά σχολεία θα πρωτοπορούν και θα δημιουργούν τους ευτυχισμένους ανθρώπους του μέλλοντος.

Στην εκδικητική, τυφλή επίθεση όμως της κυβέρνησης εναντίον των σχολείων, σε καλούμε να ενώσεις τη φωνή σου με τη δική μας ενάντια στον παραλογισμό: ξέρουμε ότι με πολλές θυσίες έχεις επιλέξει την ιδιωτική εκπαίδευση για να δώσεις ό,τι καλύτερο μπορείς στο παιδί σου.

Ενημερώσου για τη νέα νομοθετική ρύθμιση που μονιμοποιεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, που μετατρέπει το σχολείο που επέλεξες σε ημικρατικό. Μίλα για αυτό, διαμαρτυρήσου, φώναξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημέρωσε τους βουλευτές που θα το ψηφίσουν... διεκδίκησε το δικαίωμά σου να επιλέγεις ανάμεσα σε διαφορετικές εκπαιδευτικές προτάσεις και όχι ανάμεσα σε σχολεία-κλώνους».

Keywords
Τυχαία Θέματα