Αντιπερισπασμό στο ασφαλιστικό με τις καταθέσεις στο εξωτερικό ετοιμάζει η κυβέρνηση

Παράλληλα μέτωπα ως αντιπερισπασμό στο ασφαλιστικό εμφανίζεται αποφασισμένη να ανοίξει η κυβέρνηση, με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την προώθηση της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών αμέσως μετά την εκλογή προέδρου στη ΝΔ ώστε να συγκροτηθεί η διοίκηση του ΕΣΡ.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να καταθέσει νομοσχέδιο που θα αφορά στην «εθελοντική αποκάλυψη» του αδήλωτου χρήματος που έβγαλαν πολίτες σε τράπεζες

του εξωτερικού τα προηγούμενα χρόνια. Θα δίνει την δυνατότητα να δηλώσουν τα ειδοδήματά τους και το έτος διαφυγής προκειμένου να τα νομιμοποιήσουν αφού βεβαίως πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους. Εάν το δέλεαρ είναι η νομιμοποίηση του αδήλωτου και αφορολόγητου πλούτου η απειλή που διαχειρίζεται η κυβέρνηση είναι ότι θα προχωρήσει σε ελέγχους με βάση τις λίστες που έχουν περιέλθει στην κατοχή της με μεγαλο-φοροφυγάδες.

Είναι η λίστα από το γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από την έφοδο στα γραφεία της UBS στο Ψυχικό και από το στικάκι που παρέδωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί στον γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου στις 17 Δεκεμβρίου και όπως διέρρευσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει 500.000 κινήσεις ύποπτων λογαριασμών. Μάλιστα για να έχει η κυβέρνηση καλυμένα να νώτα της φρόντισε λίγο πριν κλείσει η Βουλή να περάσει την ρύθμιση σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται στις αρχές να χρησιμοποιύν στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους με παράνομο τρόπο. Είναι η περίφημη τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που προκάλεσε αντιδράσεις ενός τμήματος του δικαστικού και δικηγορικού κόσμου και οδήγησε στην παραίτηση πέντε μελών της Ένωσης Εισαγγελέων. Η κυβέρνηση κινητοποίησε τις δικές της δυνάμεις. Έτσι 12 εκ των 15 μελών του ΔΣ της «Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων», εξέδωσαν δική τους ανακοίνωση με την οποία τάσσονται υπέρ της τροπολογίας Παπαγγελόπουλου. Στο θέμα παρενέβη και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία δήλωσε: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι ορθώς ψηφίστηκε η διάταξη με την οποία επιτρέπεται η αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο».

Το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης έδωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος ο οποίος δήλωσε: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος».

Έχοντας προετοιμάσει το έδαφος η κυβέρνηση εξαπολύει προληπτική επίθεση θέλοντας να αποσπάσει και τα αντίστοιχα επικοινωνιακά οφέλη και αποδίδει τις επιφυλάξεις για τη νομιμότητα της ρύθμισης σε “αντιδράσεις από ηχηρά ονόματα που βρίσκονται στις λίστες”. Περαιτέρω υπενθυμίζει την αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο «οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές διότι πλέον υπάρχει μια κυβέρνηση με πολιτική βούληση». Πάντα στο πλαίσιο της πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος οι κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι “η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην αποκάλυψη κεφαλαίων που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό δίχως να δηλωθούν, έχει κάνει αρκετούς να χάσουν τον ύπνο τους”. Προσθέτουν δε ότι κάποιοι όχι μόνο ανησυχούν αλλά το δείχνουν κιόλας και αφήνουν υπόννοιες για «επώνυμα στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά -και μάλιστα πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό- που δυσκολεύονται να κρύψουν την αγωνία τους στα κοινωνικά μέσα για την ελεγκτική διαδικασία, καθώς μιλούν για λίστες με προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών, τα οποία η κυβέρνηση «αγόρασε» από έναν «καταδικασμένο», παραβιάζοντας το «συνταγματικά κατοχυρωμένο ελεύθερο των συναλλαγών». Οι ίδιες πηγές λένε ότι “η επίκληση της νομιμότητας είναι υποκριτική και όποιος έχει βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό, θα πρέπει να μπορεί να εξηγήσει και που τα βρήκε”. Σημειώνουν ακόμη ότι «αυτή τη φορά οι νόμοι θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, όπως εφαρμόζονται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Θυμίζουν ότι στην Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία αξιοποίησαν τις δικές τους «λίστες Φαλτσιανί», τις οποίες απέκτησαν με τον ίδιο «παράνομο» τρόπο, αποκομίζοντας από τους μεγαλοφοροφυγάδες ποσά πολλών δισ. ευρώ, τη στιγμή που στη χώρα μας η αντίστοιχη λίστα Λαγκαρντ' χανόταν... ή ξεχνιόταν στα συρτάρια».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα