Αντιπρόεδρος Εxxon Mobil: Νέα βασική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου η ΝΑ Ευρώπη

Την προοπτική ανάδυσης της νοτιοανατολικής Ευρώπης ως μιας νέας βασικής πηγής προμήθειας φυσικού αερίου για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στη "Γηραιά Ήπειρο", μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ρουμανία και Αίγυπτο, αλλά και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών στην Ελλάδα, επισήμανε σήμερα, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο αντιπρόεδρος

της ExxonMobil για τις περιοχές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κασπίας, Τρίσταν Άσπρεϊ (Tristan Aspray).

Επανέλαβε την ικανοποίησή του για τη νέα σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος (σ.σ. 5-8 τρισεκατομμυρίων κυβικών πόδων) στο "Οικόπεδο 10" της κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι ανυπομονεί να συνεχιστεί η έρευνα, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι έχουν παραχωρηθεί για έρευνα δύο περιοχές, στα νότια και τα δυτικά της Κρήτης, αλλά προς το παρόν το όλο εγχείρημα βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων.

Ερωτηθείς, δε, από σύνεδρο αν υπάρχει κάποια εκτίμηση, σε σχέση με το μέγεθος των κοιτασμάτων στην Κρήτη, απάντησε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη περιοχή, αλλά για να διατυπώσει πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την προοπτική και τις δυνατότητες, θα πρέπει πρώτα η εταιρεία να αναλάβει επίσημα την παραχώρηση και να παραλάβει τα γεωφυσικά δεδομένα.

Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της εταιρείας για τη ζήτηση αερίου στην Ευρώπη από το 2000 ως το 2040, επισήμανε ότι σήμερα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η οποία όμως δεν είναι ενιαία σε όλη την περιοχή, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι εισαγωγές αερίου θα αυξηθούν, καθώς η εγχώρια παραγωγή του αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, κατά 25% ως το 2040, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας.

Αναφέρθηκε στα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν πρόσφατα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Ρουμανία, ενώ μνεία έκανε και στο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε προ ολίγων εβδομάδων στην Αίγυπτο. "Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι περιοχές έχουν την προοπτική να λειτουργήσουν ως σημαντικές εναλλακτικές πηγές παροχής ενέργειας στην Ευρώπη", κατέληξε.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Σταθάκης, επισήμανε σχετικά με τις δύο νέες παραχωρήσεις στην Κρήτη ότι αναμένονται εξελίξεις επί αυτών μέσα στους επόμενους μήνες και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει σημαντικά εμπόδια για τη γρήγορη πρόοδο των ερευνών, καθώς δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Ρίτσαρντ Μόρνιγκσταρ (Richard Morningstar), ιδρυτικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Ενέργειας (Global Energy Center) του Ατλαντικού Συμβουλίου, ερωτηθείς για τη δραστηριοποίηση των ΗΠΑ στο κομμάτι της παροχής πηγών ενέργειας εναλλακτικών του ρωσικού φυσικού αερίου, επισήμανε ότι η ενεργειακή ασφάλεια συνδέεται με την οικονομική και πολιτική ασφάλεια. "Παρότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πουν στην ΕΕ τι θα κάνει, ωστόσο υπάρχει λογική στο να γνωστοποιούν τις απόψεις τους και είναι σημαντική η εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ σε αυτό το πεδίο", υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα