ΑΠΕ: Πληθαίνουν τα έργα αντλησιοταμίευσης, έφτασαν τα 14,6 GW τα έργα αποθήκευσης

Δεκατέσσερα συνολικά έργα αντλησιοταμίευσης έχει αδειοδοτήσει μέχρι σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αυξάνοντας σε 3.037 MW το χαρτοφυλάκιο των έργων της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στο 25o  συνέδριο του ΙΕΝΕ ο πρόεδρος της Αρχής κ. Θανάσης Δαγούμας, πρόκειται για έργα που έχουν λάβει άδεια παραγωγής και αποθήκευσης, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται το έργο της TEΡΝΑ στην Αμφιλοχία συνολικής ισχύος 680 MW καθώς και τα 700 MW της ΔΕΗ

Ανανεώσιμες.

Η ΤΕΡΝΑ, πρωτοπόρος στον επενδυτικό σχεδιασμό για έργα αποθήκευσης έχει ανακοινώσει ότι έχει σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης συστήματα υβριδικών έργων και έργων αποθήκευσης, κυρίως αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 3.500 MW, μαζί με εκείνο της Αμφιλοχίας.

Παρά το γεγονός ότι η ορμή των νέων αιτήσεων στην ΡΑΕ έχει ανακοπεί μετά την εφαρμογή του μέτρου της εγγυητικής επιστολής, με βάση τα στοιχεία του ρυθμιστή συνολικά 95 GW, τα οποία αντιστοιχούν  σε 5.542 έργα ΑΠΕ έχουν αδειοδοτηθεί με βεβαιώσεις παραγωγού και άδειες παραγωγής.

Πρόκειται για 1.983 αιολικά έργα, συνολικής ισχύος 32,9 GW, για τα δύο παλαιότερα θαλάσσια αιολικά 714 MW που είχαν παγώσει του ομίλου Κοπελούζου και της ΤΕΡΝΑ, για 2.706 φωτοβολταϊκά έργα (59 GW), για 45 ηλιοθερμικά έργα (223 MW), για 540 μικρά υδροηλεκτρικά (1.073 MW), για 100 μονάδες βιομάζας (462 MW) και για 166 υβριδικά έργα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά (1,14 GW).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΡΑΕ, η αδειοδότηση κρίνεται αποτελεσματική, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση όρων σύνδεσης και σχετικών επενδύσεων. Ο κ. Δαγούμας δήλωσε χθες ότι δρομολογείται, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τους Διαχειριστές, επιτάχυνση, με πιθανές νομοθετικές ρυθμίσεις από το υπουργείο.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε στην ανάθεση μελέτης στις αρχές του 2022, η οποία θα προωθηθεί για γνωμοδότηση στο ΥΠΕΝ, για διαγωνιστικές διαδικασίες που θα ενισχύουν το μοντέλο των διμερών συμβολαίων (PPAs). Σε ότι αφορά ειδικά τα έργα αποθήκευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες η συνολική δυναμική τους ανέρχεται σε 14, 3 GW.

Σε αυτές περιλαμβάνονται μονάδες καθαρής αποθήκευσης που φτάνουν τις 120 με συνολική ισχύ 9.640,9 MW ενώ για σταθμούς που συνδυάζουν αποθήκευση με έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 47, συνολικής ισχύος 1.672,8 MW.

Τα έργα ΑΠΕ σε λειτουργία είναι σήμερα στα 8,2 GW εκ των οποίων 7,7 GW βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και 472 MW στα νησιά. Τα περισσότερα, που αντιστοιχούν σε 4,3 GW είναι αιολικά, τα 3 GW φωτοβολταϊκά, 381,5 MW φωτοβολταϊκά στις στέγες, 245,3 MW μικρά υδροηλεκτρικά, 105 MW βιομάζα και 2,8 MW υβριδικά στα νησιά.

Πρόθεση της ΡΑΕ είναι να δρομολογηθεί η επιτάχυνση της ανάληψης υποχρεώσεων εξισορρόπησης των ΑΠΕ και συμμετοχής της ζήτησης, καθώς επηρεάζουν την αγορά, αλλά και τη χρήση φυσικών πόρων (ΥΗΣ) και την επάρκεια.

Ο κ. Δαγούμας επανέλαβε χθες την επιτακτική ανάγκη άμεσης δρομολόγησης προσλήψεων στη ΡΑΕ καθώς μόνο το 2021 έχουν αποχωρήσει 21 στελέχη της από τα περίπου 100 συνολικά. Όπως είπε, η αγορά έχει ανοίξει και απορροφά τα στελέχη με πολλαπλάσιους μισθούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα