Από «κόσκινο» περνά η ελληνική οικονομία - Αύριο η έκθεση ΔΝΤ

Πρόκειται για τα ευρήματα από την επίσκεψη των στελεχών του Ταμείου στην Αθήνα - Τι αναμένεται να προβλέπει η έκθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 - Ποιοι κίνδυνοι θα βρεθούν στο επίκεντρο - Με μεγάλο ενδιαφέρουν περιμένουν αγορές και επενδυτές

Την έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης θα εξετάσει σήμερα Τετάρτη 6/3 το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Η έκθεση αναμένεται να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα.

Πρόκειται

για τα ευρήματα από την επίσκεψη των στελεχών του Ταμείου στην Αθήνα, που διενεργήθηκε μεταξύ 21 και 25 Ιανουαρίου 2019. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι ανεξάρτητη από εκείνη των ευρωπαϊκών θεσμών και καταλήγει σε δικά της συμπεράσματα για την πρόοδο της Ελλάδος, αλλά και για τις αδυναμίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι στη δική της έκθεση για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, η Κομισιόν διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εκταμίευση της δόσης. Όπως επισήμανε στην έκθεση υπάρχουν εκκρεμότητες, ιδίως στον τομέα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ δόθηκε έμφαση στην ανάγκη για επίτευξη του στόχου 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Το ΔΝΤ έχει προβλέψει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 θα διαμορφωθεί με ρυθμό 2,4%, ενώ έχει επιστήσει την προσοχή στους κινδύνους που απορρέουν από το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), αλλά και από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά, καθώς εάν αυτές εφαρμοστούν, θα προκύψει δημοσιονομική «βόμβα».

ΣΤο ΔΝΤ στην έκθεσή του αναμένεται να επαναλάβει πως η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της Ελλάδος παραμένει ισχυρή, ενώ οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων αναμένεται να επιτευχθούν μεσοπρόθεσμα και πως το χρέος αναμένεται να μειωθεί και αυτό μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, θα τονίσει εκ νέου πως χρειάζεται μια ισχυρή πολιτική αντίδραση για να διασφαλιστεί η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους μεσοπρόθεσμα σε περίπτωση πραγματοποίησης σημαντικών αρνητικών κινδύνων.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το καλοκαίρι του 2018 το Ταμείο έχει εκφράσει αμφιβολίες σε ότι αφορά στην «επάρκεια» της δέσμευσης των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2032, όταν οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα πλησιάζουν το όριο του 20%. Κατά το ΔΝΤ, η δέσμευση να δοθεί επιπλέον ελάφρυνση χρέους αν χρειαστεί, μπορεί να μην είναι αρκετή για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Σε κάποιο βαθμό η θέση αυτή αναμένεται να επαναδιατυπωθεί και στην έκθεση μεταπρογραμματικής παρακολούθησης που θα παρουσιασθεί σήμερα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Οι επισημάνσεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τις αγορές και τους επενδυτές, εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019, καθώς εκκρεμούν τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εγκριθεί η δόση της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Το ΔΝΤ αναμένεται να επισημάνει ότι η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί το 2019 και στη συνέχεια να γίνει σταδιακά ηπιότερη μεσοπρόθεσμα, αλλά και ότι οι κίνδυνοι έχουν γίνει εντονότεροι. Επιπλέον, η έκθεση αναμένεται να τονίσει την ανάγκη της μείωσης των συντελεστών φορολογίας σε μισθούς και επιχειρηματικά κέρδη, καθώς και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου.

Τέλος, στο επίκεντρο της έκθεσης αναμένεται να βρεθεί και η ανάγκη για συντονισμένα βήματα για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων χωρίς όμως να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα