Από... «πανελλαδικές εξέτάσεις» οι υποψήφιοι διευθυντές των εφοριών

του Κωστή Πλάντζου

Στα θρανία κάθονται από σήμερα και για τις επόμενες εβδομάδες εκατοντάδες εφοριακοί υπάλληλοι. Με απόφαση Πιτσιλή, η διαδικασία επιλογής διευθυντών εφοριών και τελωνείων θα γίνεται με γραπτές εξετάσεις.

Η «αυλαία» των εξετάσεων ανοίγει σήμερα αλλά στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αναβρασμός και προβάλλονται ενστάσεις για την διαδικασία που ακολουθείται. Επιπλέον από εξετάσεις θα περάσουν ακόμα και όσοι είναι ήδη διευθυντές, αν και αυτοί κρίνονται συνεχώς – βάσει μνημονιακών νόμων - εδώ και 4 χρόνια με βάση το αν έχουν επιτύχει

ή όχι τους στόχους που το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών τους είχε θέσει.

«Αιφνιδιασμός»

Πέραν τούτων, το μοντέλο Πιτσιλή προβλέπει εξέταση ανά θέση και στο γνωστικό αντικείμενο κάθε υπηρεσίας, για την οποία είναι κατέθεσε αίτηση ο υποψήφιος. Αρχή γίνεται σήμερα για την θέση διευθυντών και δύο υποδιευθυντών στην Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΦΔ), ενώ για την οποία διαγωνίζονται 32 υποψήφιοι.

Πολλοί όμως μιλούν για «αιφνιδιασμό», γιατί όχι μόνον γιατί μόλις την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι οι εξετάσεις ξεκινούν την Δευτέρα, αλλά τότε έγινε γνωστή και ποια είναι η «ύλη» στην οποία θα εξεταστούν. Πολλοί δε βρίσκονταν εκτός Αθηνών ή ασχολούνταν με άλλα θέματα και πρόλαβαν να προετοιμαστούν.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Η διαδικασία που ξεκινά σήμερα αφορά σε τρεις θέσεις διευθυντού και υποδιευθυντών στην Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, για την οποία έχουν υποβάλει αίτηση 32 υποψήφιοι. Ωστόσο οι πέντε εξ αυτών υπηρετούν ήδη στην συγκεκριμένη υπηρεσία και αποκτούν αυτομάτως πλεονέκτημα. Αντιθέτως όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να ενημερωθούν και να γνωρίζουν πχ αποφάσεις ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων, τα νομικά αποτελέσματα που δημιουργούν προσφυγές που έχουν υποβληθεί κλπ.

Ωστόσο εμπειρία και γνώση των θεμάτων αυτών, την οποία έχουν οι υποψήφιοι που υπηρετούν ήδη κοντά σε θέσεις που κρίνονται, δεν συνιστά κατ'ανάγκη και κριτήριο αξιολόγησης, όπως αποδεικνύουν και τα πενιχρά αποτελέσματα των υπηρεσιών αυτών –και ειδικά για την Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, που δημιουργήθηκε για να επιλύονται γρήγορα οι υποθέσεις και να εισπράττει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο το δημόσιο, αντί να χρονίζουν για χρόνια ή δεκαετίες στα δικαστήρια.

Βέβαια ο κύριος Πιτσιλής αναγκάστηκε να τροποποιήσει την διαδικασία επιλογής που είχε προκηρυχθεί ερήμην του (πριν καν αναλάβει) και προκειμένου να μην επιλέξουν τα «υποσυστήματα» του υπουργείου Οικονομικών ακατάλληλα πρόσωπα της προτιμήσεώς τους.

Παρόλα αυτά, η διαδικασία φαίνεται να κρατάει σε μάκρος, καθώς όσοι εξεταστούν σήμερα στα γραπτά, θα εξεταστούν αύριο και στα προφορικά, ενώ μετά θα ακολουθήσουν ίδιες διαδικασίες και για όλες τις άλλες θέσεις (πάνω από 70 θέσεις σε εφορίες, ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΠ κλπ).

Προβληματισμός εκφράζεται όμως και για τα πρόσωπα που επιλέγουν τα θέματα ή θα μετέχουν ως εξεταστές, καθώς θα ορισμένοι εξ αυτών είναι και οι ίδιοι υποψήφιοι για θέσεις που προκηρύσσονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα