Από τα greek statistics... στο greek accounting

Βράζουν στον SSM με τις ελληνικές τράπεζες. Στη Φρανκφούρτη έχουν ενοχληθεί από συγκεκριμένες πρακτικές που ακολουθούν και κάνουν λόγο για λογιστικές ακροβασίες σε τέτοιον βαθμό ώστε μιλάνε για greek accounting

του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Εξοργισμένοι είναι στον SSM με τις λογιστικές πρακτικές που ακολουθούν ελληνικές τράπεζες. Στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού μιλούν υποτιμητικά

για τις τακτικές που επινοούν σε ελληνικές τράπεζες για να «σπρώξουν» λίγο ακόμη τα πράγματα.

■ ■ ■ Η φράση «greek accounting» ακούγεται όλο και συχνότερα στα γραφεία των στελεχών του SSM με την έννοια της ακραίας μόχλευσης που παραβιάζει κανόνες για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς. Το βαρύ κλίμα έχει γίνει αισθητό σε όλες τις τράπεζες που ανησυχούν για το πώς θα εκδηλωθεί η οργή του επόπτη.

■ ■ ■ Το πρώτο επεισόδιο συνέβη με τα τελευταία αποτελέσματα εξαμήνου. Η Τράπεζα Πειραιώς έπρεπε να πάρει επιπλέον νέες προβλέψεις ύψους 350 εκατ. ευρώ. Το management προκειμένου να αποφύγει το χειρότερο, δηλαδή να πάρει τις προβλέψεις των 350 εκατ. ευρώ με άμεσο κίνδυνο να βγάλει ζημίες στη χρήση και να πυροδοτήσει τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) οι οποίες οδηγούν σε έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου, βρήκε ένα λογιστικό σωσίβιο.

■ ■ ■ Πέρασε τα 350 εκατ. προβλέψεων στο λογιστικό πρότυπο IFRS 9, που δίνει στην τράπεζα το δικαίωμα να λάβει τις προβλέψεις σταδιακά σε βάθος πενταετίας. Ελα, όμως, που το ΙFRS 9 έχει υπολογιστεί και επικυρωθεί από τον SSM από την αρχή του 2018. Ο SSM, μάλιστα, είχε βάλει τη σφραγίδα του επισημοποιώντας τα ποσά του ΙFRS 9. Το γεγονός ότι οκτώ μήνες μετά άνοιξε και πάλι για να προστεθούν 350 εκατ. και μετά ξανάκλεισε τους έκανε έξαλλους.

■ ■ ■ Το δεύτερο επεισόδιο έγινε όταν το κλιμάκιο των δανειστών στον τελευταίο του έλεγχο, πριν από λίγες ημέρες, συνάντησε τους εκπροσώπους των τραπεζών. Στη συζήτηση ξαφνικά ο εκπρόσωπος της Εθνικής έθεσε το θέμα των δα­νείων με εγγύηση Δημοσίου. «Δεν έχετε πάρει προβλέψεις;», ρώτησαν με έκπληξη οι δανειστές θορυβημένοι εμφανώς από την αρνητική απάντηση.

■ ■ ■«Πόσα είναι τα δάνεια;» ήταν η επόμενη ερώτησή τους, με τον εκπρόσωπο της ΕΤΕ, αμέριμνο, να συνεχίζει: «Εμείς έχουμε 3 δισ. και η Πειραιώς 1,5 δισ.». Οι υπόλοιποι τραπεζίτες κοίταζαν το ταβάνι όταν οι δανειστές άρχισαν να λένε ότι η μη λήψη προβλέψεων είναι μεγάλο λάθος. Τώρα περιμένουν με αγωνία την κυβέρνηση να το ρυθμίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα