Από το έλεος της Μέρκελ ως τη γοητεία του Σουλτς
Ηχεί ακόμη στα αυτιά όλων μας ο θόρυβος από τη δικαιολογημένη ενόχληση που είχαν αισθανθεί αρκετοί εδώ στη χώρα μας εξαιτίας της «απομόνωσης» την οποία είχαν επιφυλάξει οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του στον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη.
Παρά, πάντως, το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός είχε υπερβεί επανειλημμένως τα εσκαμμένα, δηλώνοντας διάθεση να μην αποδεχθεί τους κανόνες που ίσχυαν στη λειτουργία του Eurogroup ή ισχυριζόμενος με υπαινικτικό τρόπο ότι κατέγραφε τα όσα διαμείβονταν στις απόρρητες συνεδριάσεις του εν λόγω
Όπως όλοι καλά θυμούμαστε, τον απέπεμψε ουσιαστικά μήνες αργότερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν έπαψε να του είναι χρήσιμος στο παιχνίδι της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης που έκανε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και κορυφώθηκε με την παρωδία του δημοψηφίσματος.
Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον πως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα ανέβαινε –και δικαίως- στα... κεραμίδια εφόσον του έκανε κανείς υποδείξεις για τους συνεργάτες του, υποδεικνύει σε άλλους ηγέτες να εγκαλέσουν τους δικούς τους υπουργούς.
«Θέλω να αξιοποιήσω την παρουσία μου σ' αυτό εδώ το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής (σ.σ.: του ΣΥΡΙΖΑ!) και να παρακαλέσω θερμά την καγκελάριο (σ.σ.: Άνγκελα Μέρκελ, που από τα προεκλογικά μπαλκόνια της φώναζε «Go back») να αποθαρρύνει τον υπουργό των Οικονομικών της, απ' αυτή τη διαρκή επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας», είπε το περασμένο Σάββατο αναφερόμενος στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το κομματικό του βήμα.
Ακόμη και αν του πιστώσει κανείς όλα το δίκια του κόσμου όταν ισχυρίστηκε ότι θεωρεί «υποτιμητικές» τις αναφορές του γερμανού υπουργού ότι «η Ελλάδα και οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους», δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί για τη σκοπιμότητα της απροσχημάτιστης ανάμειξης του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην προεκλογική περίοδο μιας άλλης χώρας.
Ισχυρίστηκε αρχικώς ότι οι «αφορισμοί» Σόιμπλε σχετίζονται με προσπάθεια για «συγκράτηση των διαρροών (σσ: των χριστιανοδημοκρατών) προς το κόμμα της "Εναλλακτικής για τη Γερμανία"», για να τοποθετηθεί εν συνεχεία αναφανδόν υπέρ των θέσεων του βασικού αντιπάλου κόμματος προς το CDU των Μέρκελ - Σόιμπλε.
«Πιστεύω ότι δικαίως το SPD, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, επισήμως μετά από αυτές τις δηλώσεις, εγκάλεσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι επιχειρεί να συντηρήσει ένταση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, προσπαθώντας να φορτώσει στην Ελλάδα τα δικά του αδιέξοδα», υποστήριξε.
Μπορεί, αλήθεια, κανείς να φανταστεί τι θα γινόταν αν το Βερολίνο αποφάσιζε να ανταποδώσει τα ίσα και έβγαιναν, για παράδειγμα, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε ή οποιοσδήποτε άλλος γερμανός πολιτικός παράγων και έπαιρνε δημόσια θέση για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο στην Ελλάδα;
Για λόγους οι οποίοι, προφανώς, έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της, η άλλη πλευρά επέλεξε να μην απαντήσει στην πρόκληση, παρότι η παρουσία στη γερμανική πρωτεύουσα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσε να αποτελέσει μια αφορμή για να εκφράσουν προτίμηση, αν όχι σε πρόσωπα, ενδεχομένως σε πολιτικές.
Επέλεξαν να μην το κάνουν. Δημοσίως τουλάχιστον. Υποδέχθηκαν χωρίς φανφάρες τον κ. Μητσοτάκη, τηρώντας το ίδιο ακριβώς πρωτόκολλο που είχαν εφαρμόσει και όταν ο κ. Τσίπρας με την αντίστοιχη ιδιότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πριν από τρία χρόνια περάσει το κατώφλι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο.
Πρόκειται για μια επιλογή η οποία είναι μάλλον η ουσιωδέστερη διαφορά που χωρίζει τις σοβαρές χώρες που διαθέτουν στιβαρές ηγεσίες οι οποίες ασκούν πολιτικές που υπακούουν στο εθνικό τους συμφέρον, από τις αποτυχημένες χώρες («failed states», όπως τις αποκαλούν οι αγγλοσάξωνες) που... ατύχησαν να έχουν ηγεσίες οι οποίες θεωρούν ότι προέχει η δική τους παραμονή στην εξουσία.
Γι΄ αυτό φυσικά οι μεν ηγούνται της Ευρώπης και οι δε εκλιπαρούν για το έλεος των άλλων, ακόμη και όταν φαντασιώνονται ότι αλλάζουν τον κόσμο, κλείνοντας τα αυτιά τους στις επισημάνσεις των ίδιων των ηγετικών στελεχών τους, όπως ο Νίκος Φίλης, που τους λένε κατάμουτρα ότι «δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμησή μας».
Ο κίνδυνος να βρεθεί η κυβέρνηση και μαζί της και η χώρα ενώπιον μιας ακόμη διάψευσης είναι αναμφισβήτητος. Παρά ταύτα, η ηγεσία της -«αμέριμνη», όπως παρατηρεί και ο κ. Φίλης τώρα που είναι εκτός νυμφώνος- τρενάρει το κλείσιμο της αξιολόγησης σε πείσμα φίλων και εχθρών που προτείνουν το αντίθετο.
Ο κ. Τσίπρας, όμως, δεν το κάνει, προσδοκώντας να λειτουργήσει η... φιλευσπλαχνία της Μέρκελ που έχει την αυταπάτη ότι μπορεί να λυπηθεί τους Έλληνες και να ανακαλέσει στην τάξη τον στενό της συνεργάτης Β. Σόιμπλε. Ή, εναλλακτικά, -γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι γνωστό ότι δεν... πορεύτηκε ποτέ «χωρίς plan b»- στη γοητεία που μπορεί να ασκήσει ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς στους Γερμανούς ψηφοφόρους το προσεχές φθινόπωρο.
Στην οπτική ενός εχέφρονος ανθρώπου, άραγε, πόσες πιθανότητες έχουν να ευοδωθούν σχεδιασμοί αυτού του είδους;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σεισμός 4,5 Ρίχτερ νότια της Κρήτης
- Ναυτιλία: Ανοίγουν 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας
- Γερμανική τορπίλη: Αλλάζει στάση το Βερολίνο για τη διάσωση της Ελλάδας!
- Reuters: Έρχονται πιο δύσκολες εποχές για τους Έλληνες
- Συνελήφθη και δεύτερη γυναίκα για την υπόθεση δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ναμ
- Περί Δραχμής από Λαπαβίτσα, Ζωή, Λαφαζάνη, σε κινηματογράφο – Υποτίμηση 50%, κρατικές τράπεζες
- Πώς είδαν τα γερμανικά ΜΜΕ τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο
- Σεισμός 4,5 Ρίχτερ νότια της Κρήτης – Αισθητός στο Ηράκλειο
- Σενάριο «επιδέσμου» για μέτρα τώρα και ΔΝΤ - χρέος τον Οκτώβριο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Ναυτιλία: Ανοίγουν 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας
- Σενάριο «επιδέσμου» για μέτρα τώρα και ΔΝΤ - χρέος τον Οκτώβριο
- Αρχαιολογία - δασικά «αγκάθι» για την επένδυση στο Ελληνικό
- Αξιολογήστε μας κι αφήστε μας!
- Από το έλεος της Μέρκελ ως τη γοητεία του Σουλτς
- Οι λεπτές ισορροπίες και το «όχι» στην Gucci για την Ακρόπολη
- Το «τραίνο» του QE που απομακρύνεται
- Ξανά στο στόχαστρο βανδάλων ακυρωτικά μηχανήματα σε λεωφορεία
- Economist Intelligence Unit: Αργά ή γρήγορα το Grexit θα έρθει
- Τελευταία Νέα New Money
- Από το έλεος της Μέρκελ ως τη γοητεία του Σουλτς
- Ξανά στο στόχαστρο βανδάλων ακυρωτικά μηχανήματα σε λεωφορεία
- Αρχαιολογία - δασικά «αγκάθι» για την επένδυση στο Ελληνικό
- Economist Intelligence Unit: Αργά ή γρήγορα το Grexit θα έρθει
- Οι λεπτές ισορροπίες και το «όχι» στην Gucci για την Ακρόπολη
- Αξιολογήστε μας κι αφήστε μας!
- Ναυτιλία: Ανοίγουν 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας
- Το «τραίνο» του QE που απομακρύνεται
- Σενάριο «επιδέσμου» για μέτρα τώρα και ΔΝΤ - χρέος τον Οκτώβριο
- Η γερμανική κυβέρνηση αλλάζει στάση προς την Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αντιμονοπωλιακή έρευνα για τον τομέα ηλεκτρισμού
- Σε "λάθος" ζήτημα εστιάζει το ΝΑΤΟ
- Οι εφημερίδες της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου 2017
- Ποιες είναι οι γόνιμες μέρες μιας γυναίκας;
- Σήμερα τσικνίζουμε χωρίς τύψεις – και χωρίς να βαρυστομαχιάσουμε!
- Η May είναι αδυναμη στην Ευρώπη αλλά ισχυρή στο εσωτερικό
- Ιταλία: Εκπτώσεις εστιάτορα σε πελάτες με… ήσυχα παιδιά
- Σκάνδαλο Samsung: Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για έρευνα στο προεδρικό μέγαρο
- Νέες μειώσεις έως 30% στις συντάξεις - Ποιους αφορά
- H GM επιβεβαιώνει τις συζητήσεις για εξαγορά της Opel από τo PSA Group